Presa austriacă: OMV se va diviza, producția de petrol și gaze va fi înstrăinătată

Noua conducere a OMV, instalată recent, lucrează la restructurarea companiei „mamă” a Petrom. a cărei activitate urmează să se concentreze pe chimie, petrochimie și distribuție de carburanți. OMV ar urma să se împartă în două companii, una dintre ele fiind divizia de producție de energie, gaz, petrol, electricitate, care va fi delistată de la bursă și vândută, cel mai probabil, unui fond de investiții , urmând a încasa din această tranzacție între 6 și 8 miliarde euro, scrie ziarul austriac Kurier, citat de Reuters.
Petrom, care a fost cumpărată în 2004 de austrieci, are, în principal, activități de explorare și producție petrol și gaze, ceea ce ar încadra-o la partea din OMV care ar urma să fie vândută. Benzinăriile, inclusiv cele 800 din România, rămân la noul OMV, care ar urma să se numească OMV Chemicals.

 Vând austriecii Petrom ? Și cui?

Cotidianul a avansat, încă de acum o lună, o astfel de variantă pentru Petrom, pentru că toate declarațiile din partea noii conduceri OMV conduceau către acest plan
Aceasta ar urmă să fie nouă direcție pe care o iau austriecii: procesare complexă a hidrocarburilor și retail. În România, Petrom nu mai face procesare complexă de petrol și gaze, pentru că a renunțat la îngrășămintele chimice Doljchim și la petrochimia de la Arpechim. Mare are doar rafinăria de la Brazi, care face benzină și motorină din țiței. Lângă rafinărie, este termocentrala Brazi, pe gaze, care, reprezentând generare de electricitate, ar intra tot la divizia de energie ce se vrea a fi vândută.
O decizie finală încă nu este luată, dar Consiliul de Administrație al OMV lucrează de o lună la acest plan,care urmează a fi prezentat, spre aprobare, celor mai mari acționari, Mubadala(Emiratele Arabe Unite) și holdingul de stat austriac OeBAG.
Un purtător de cuvânt al companiei a refuzat să comenteze articolul, care nu a citat nicio sursă de informare, şi a spus că OMV lucrează la o nouă strategie corporativă care va fi prezentată în primul trimestru al anului 2022.
OMV a raportat vineri rezultate mai bune decât cele aşteptate, în trimestrul al treilea, parțial datorită diviziei sale de produse chimice şi materiale, centrată pe pachetul de 75% din acţiunile Borealis, al cărui fost şef Alfred Stern este acum directorul executiv al grupului. Conform planului anunțat de Kurier, Borealis, împreună cu trei rafinării și benzinării, ar rămâne prioritatea pentru noul OMV, ca „OMV Chemicals”.
Operaţiunile de explorare şi producţie de energie ale grupului, precum şi proiectele de energii regenerabile, vor fi împărţite într-o companie separată care va fi delistată de la bursă. OMV ar vinde un pachet majoritar de acţiuni la aceasta, probabil unor fonduri de investiţii, afirmă articolul. Johann Pleininger, şef veteran al OMV Exploration & Production, ar putea conduce compania de energie, a adăugat publicația. Ambele companii ar putea deveni în cinci până la şase ani la fel de mari precum este OMV astăzi. Locurile de muncă vor fi păstrate şi ambele sedii centrale vor rămâne la Viena, a mai scris Kurier.
Petrom a înregistrat un profit de 350 de milioane de euro în primele trei trimestre ale acestui an, dublu față de anul trecut, ca urmare a scumpirii accelerate a petrolului de pe piețele internaționale. Compania are aproape monopol pe extracția de petrol din România și împarte producția de gaze cu Romgaz. Petrom este și liderul pieței de retail carburanți.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1073 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Ne-ați scos ochii cu „statul cel mai rău administrator”, „trebuie să privatizăm”, „ne cere UE și OTAN” și alte rahaturi cînd la OMV actionarii majoritari, ce fac împreună peste 50%, sînt Statul Austriac (O_BAG) și Statul EAU (Mubadala). Cum dormiți nopțile?

    Shareholder structure 2020 (OMV):
    ÖBAG (31.5%)
    Mubadala Petroleum and Petrochemicals Holding Company (24.9%)

  2. ticăloșia Năstase … Ponta … și TOT ce a urmat … Petrolul TREBUIE naționalizat, ca și toate resursele naturale! hoților și ticăloșilor; ce caută rahatul de omv în RO după 2014, când mandatul a expirat??? bandiților

  3. Cand vezi cum a fost jefuită ROMÂNIA mai ales in ultimii 20 de ani de ai noștri și de străini cu ajutorul spagarilor trădători te apucă furia si setea de razbunare.
    Cred că cel puțin câteva sute de jefuitori si trădători români în frunte cu persoane care au fost in guverne,parlamente,agenții,instituții publice,bănci,societati comerciale si de producție,etc ar trebui să fie acum in pușcării pe termen lung si cu confiscarea extinsă a averilor.
    Dar nu e așa. Multi dintre ei sunt si acum demnitari sau in funcții de conducere.
    ACESTA E STATUL MAFIOT !
    E PE CALE DE DISOLUȚIE.
    VEDETI CE SI CUM CUMPĂRA STATUL MAGHIAR TERENURI,IMOBILE,etc in Transilvania pentru a o decupa in viitor de…de România!
    Ce fac ai noștri decidentii, ministri,parlamentari,președinte?
    Fac kk si pipi de lași, proști si trădători ce sunt.
    E nevoie de o miscare masivă a poporului român pentru a matura gunoaiele si puse la groapă de gunoi a istoriei.
    PS. Ati văzut că sunt firme care importă,aduc gunoaie in România.
    Trebuie o intervenție fermă, o lege care să interzică importul gunoaielor, a deșeurilor de orice fel. Ce țară mai e România?
    S-a depășit orice limită!
    Avem CÂȚU si Iohannis , avem răul suprem!

  4. @Ilie:
    Sunt complici ca au semnat dar altii au hotarat mizeriile astea impotriva Romaniei si concetatenilor! Apropo de subiect: stie mana dreapta de aur a nemturiei ce linie urmeaza si nu va pierde pentru ca are spate puternic plus lingai din alte tari care sug sangele natiunii lor.

  5. Nu v-ati prins ? Se divide pentru a nu plati cei 15 % impusi marilor companii in tara unde fac profitul si se vor divide toate de cate ori este nevoie pentru a nu plati nimic niciodata. Cei care se bucura de decizia luata pentru plata acestui impozit iau o mare teapa.

  6. @Saul
    Componenta de EXTRCȚIE a Petrom, care generează petrol și gaze naturale și este parte a OMV în urma renaționalizării bizare făcute către statul Austria în 2003, trebuie să se întoarcă înapoi în mâna statului român. Este vital să facem acest lucru. România controlează distribuțiile de gaz naționale și parțial, pe cele reginonale în Europa, prin Transgaz (BRUA), controlează jumătate din extracția de gaz onshore prin Romgaz și mai nou și jumătate din zăcământul imens de gaz din Marea Neagră tot prin Romgaz (zăcământ de care vorbea mai demult și Nea Erdogan spunând că este cea mai mare bogăție din istoria Turciei). Puneți mâna pe ce e al nostru, pe Petrom, dezvoltați cetralele electrice pe gaz precum Mintia, Iernut, cea din Mehedinți și încă vreo 6-7, și cu această nouă dimensiune a puterii energetice românești, devenim stăpâni pe dezvoltarea și viitorul nostru. Sunt atâtea industrii în România care au nevoie de gaz sau de curent electric la preț de producător. Altfel, cum să reziști comercial în fața producătorilor chinezi dar și a altora care iau gaz super-ieftin de la ruși?

  7. O buna ocazie pentru Romania de a le lua concesiunea de exploatare gaze si titei! Motivul: au inchis Doljchim si Arpechim! Are vreun guvern roman curajul?

  8. Contractul dintre OMV si PETROM a expirat in 2014.Care e baza legala din prezent ?

  9. ticalosia basescu. nastase a lasat actiunea de aur statului roman. basescu e cel care a dat-o austriecilor.

    Miercuri, 27 iunie 2007, 0:00

    Comisia Europeana a decis miercuri sa declanseze procedura de infringement impotriva Romaniei in legatura cu „actiunea de aur” pe care statul roman o detine in continuare la societatea Petrom, a anuntat Leonard Orban, comisarul pentru multilingvism, citat de Newsin.

    Dupa privatizarea companiei Petrom, statul roman a pastrat asa-numita „actiune de aur” care ii da drept de veto in cadrul Adunaririi Generale a Actionarilor, putand astfel impiedica anumite decizii dorite de actionarul majoritar, grupul austriac OMV.

    Conform legislatiei UE, acesta situatie incalca mai multe precederi ale capitolului Piata Interna din cadrul tratatului.

    In urma acestei situatii statul roman poate fi supus la plata unei amenzi semnificative.

    OMV sustine ca situatia privind „dreptul de veto” al statului roman asupra deciziilor luate de actionarii Petrom este problema Uniunii Europene si a statului roman, prin urmare nu comenteaza decizia UE de declansare a procedurii de infrigement, a declarat Thomas Huemer, purtatorul de cuvant al OMV, citat de NewsIn.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.