Președintele Franței ia partea presei în disputa ’’taxei Google’’

Guvernul Franței ar putea ajunge la soluția unei legi care să oblige Google la plata unei taxe pentru folosirea informațiilor provenite din presă. ’’Dacă negocierile nu vor reuși, va fi introdusă o legislație’’, a spus președintele Fracois Hollande, în cadrul unei conferințe de presa.

Asociatia editorilor de cotidiane si reviste generaliste a acceptat sa poarte negocieri cu Google, companie pe care o acuza ca face profit utilizand informatiile din presa franceza. A fost evocata si ideea unei ’’taxe Google’’.

Editorii francezi au acceptat sa negocieze cu Google in speranta ca vor obtine o compensatie materiala la nivelul prejudiciilor pe care preluarea continutului le produce pe piata publicitara a acestor publicatii. ’’Fara presa, modelul economioc al motoarelor de cautare va fi slabit’’, iar ’’fara plata unei taxe, continutul digital al ziarelor va fi redus’’, avertizaeaza editorii francezi.

In octombrie 2012, gigantul american de servicii pe internet Google a ameninţat, într-o scrisoare trimisă guvernului de la Paris, că nu va mai face trimiteri la mass-media franceze dacă va fi nevoit să achite o taxă cerută de editorii de presă şi care este susţinută de ministrul culturii.

Ministrul francez al culturii, Aurelie Filippetti, s-a exprimat în favoarea acestui tip de taxă.

Google susţine că, „în realitate, ambiţia acestui text de lege este de a interzice trimiterile neplătite”. „O astfel de lege ar duce la limitarea accesului la informaţie, la reducerea numărului de site-uri franceze la care se face trimitere pe internet, dar şi la frânarea inovaţiei”, afirmă grupul american.

Proiectul de lege în forma actuală, care „prevede remunerarea acestor trimiteri şi pedepsirea neplăţii cu trei ani de închisoare sau cu amendă de 300.000 de euro, nu va face decât să amplifice conflictele şi să limiteze dezvoltarea internetul”, atrage atenţia Google.

Editorii din Germania si Italia au cerut guvernelor si parlamentelor sa introduca o legislatie similara celei ropouse in Franta.

Disputa dintre editori, statul francez si Google este amplificat de acuzele de evaziune fiscala aduse companiei americane. Google este tot mai atacat în UE şi în California pentru tacticile de evitare a plăţii impozitelor. În luna octombrie, Eric Schmidt a discutat cu autorităţile franceze despre plata impozitelor, după ce în 2011 Google a plătit 5 milioane de euro la un venit de 1,2 miliarde de euro în Franţa. Câstigurile Google pentru Europa,Africa şi Orientul Mijlociu sunt declarate în Irlanda, acolo unde legea permite tranzitul acestui profit pe teritoriul irlandez, în drumul către paradisurile fiscale. Astfel, în 2010, Google a plătit 21 de milioane de euro guvernului irlandez, care a permis ca 92% din profiturile europene ale companiei să se scurgă către paradisuri fiscale.

Preşedintele Google, Eric Schmidt, a reacţionat la acuzele privind neplata impozitelor de către companie. Într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg, Schmidt a explicat situaţia astfel: “Sunt foarte mândru că firma noastră a crescut. Şi am reuşit asta bazându-ne pe oportunităţile pe care ni le-au oferit guvernele. Aceasta se numeşte capitalism, noi spunem cu mândrie că suntem capitalişti şi nu ne jenăm de acest fapt.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.