Presiune rarisimă a generalilor asupra lui Trump

Președintele Donald Trump se confruntă cu o presiune privind dosarul nord-coreean, venită din partea a circa 60 de generali americani în retragere și a secretarului de Stat Rex Tillerson. Dacă în cazul șefului diplomației lucrurile par limpezi (tot mai multe surse din cadrul administrației vorbesc despre demiterea lui Tillerson), gestul generalilor este unul rarisim și creează o situație delicată.

Nu mai puțin de 58 de generali americani în retragere au semnat o scrisoare către președintele Trump prin care îi cer să nu recurgă la o lovitură militară împotriva Coreei de Nord. După ce în urmă cu două săptămâni regimul de la Phenian a lansat o rachetă balistică ce poate lovi în orice punct teritoriul SUA, președintele și consilierii săi au sugerat că soluția poate fi o acțiune militară. „Actuala abordare a SUA nu reușește să împiedice Coreea de Nord să-și dezvolte tehnologia balistică și nucleară“, atrag atenția generalii. „SUA trebuie să recurgă la acțiuni diplomatice urgente și agresive“. „Nu trebuie privilegiate acțiunile militare“.„SUA ar fi atrase într-un război care poate fi prevenit“.

Marți, cu o zi înainte ca această scrisoare să ajungă în redacțiile ziarelor, secretarul de Stat Tillesron a intrat în coliziune cu președintele, spunând că este gata să deschidă discuții directe cu Phenianul „fără precondiții“, variantă preferată de China și Rusia, fără presiuni pentru oprirea programului balistic și nuclear. „Doar să ne întâlnim. Putem vorbi despre vreme, dacă vreți. Va fi o masă pătrată sau rotundă, dacă asta vreți. Dar măcar să ne așezăm și să stăm față în față“, a spus Tillerson. Oficialul american a precizat că Trump își dorește ca Beijing ul să sisteze livrările de petrol către Phenian. „Ultima dată când nord-coreenii au acceptat discuțiile a fost când China nu a mai livrat petrol“, a spus Tillerson.

Replica Casei Albe a venit în scurt timp: „Președintele nu și-a schimbat poziția. Coreea de Nord acționează periculos nu numai cu Japonia, China, Coreea de Sud, ci cu toată lumea“. Zilele secretarului de Stat Tillerson par numărate, iar cel mai probabil, înlocuitor va fi actualul șef CIA, Mike Pompeo.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

5 Comentarii

  1. Adevăraţii consilieri ai lui Trump sunt cei care-l sfătuiesc să mute sediul Ambasadei SUA din Israel la Ierusalim, gest de o gravitate la fel de mare cu atacarea Coreei de Nord ! Aşa că un om de talia lui Tillerson poate pleca ! Mai ales că „maurul şi-a făcut datoria” : a vândut tehnică militară perimată , la preţ de trufanda , peste 7 miliarde de dolari !Unde masi găsea România aşa kilipir şi SUA astfel de fraieri !

    • In urma intervenției Departamentului de Stat al S.U.A., Parlamentul Romaniei a decis ca Romania să devină stat federal.

      Noua configurație socio-politica se va numi Statele Uimite ale României și în componența acestora vor fi: Statul De Drept, Statul Paralel, Statul Paralel Cu Cel Paralel, Statul Degeaba, Statul Cu Părinții Până La 50 De Ani, Statul La Coada (aici e și provincia Statul În Coloana) și Statul Capra.
      Se poarta negocieri pentru aderarea Ținutului Secuiesc care se va numi Statul În Gât.

  2. In politica varsta maxima ar trebui sa fie 60-65 de ani,dupa care orice om este expirat,din toate punctele de vedere si ca in toate domeniile!Exista viata si la pensie,un parculet,un catelus, nepotei,etc., nu trebuie ca mamelucii batrani sa se cramponeze de putere!

    • Ei, alta viata cu alde Chichirau si cu Clotilda, cei mai destepti din Romania… Si ar mai merge si ideea ca de la varsta de 6 ani sa se instituie functii politice, ca regentele din monarhie, ca de la varsta asta incepe copilul sa inteleaga cum e cu tefeleii.

  3. De buna voie Coreea de Nord nu va renunta niciodata la programul nuclear. Deci solutia negocierilor propusa de secretarul de stat poate preveni (pentru un timp pina cind Trump o ia de la capat) atacul SUA dar nu va preveni inarmarea nucleara a Coreei de Nord. Vor nu vor SUA, o noua putere nucleara se va adauga celor deja existente. Proliferarea nucleara a fost demult prevazuta. Exemplul Coreei de Nord va fi urmat in curind si de alte state.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.