Prima centrală mixtă eoliană și solară din țară

Parapet, companie de construcții în sectorul energiei solare cu sedii la Cluj-Napoca și Nurnberg, și Blue Line Energy, producător de energie din surse regenerabile și deținător de licență ESRE începând cu anul 2007, anunță finalizarea construcției unei centrale fotovoltaice de 1,1 MW, instalată în incinta parcului eolian Beștepte, județul Tulcea. Este primul proiect hibrid de producere a energiei din surse regenerabile din țară, potrivit datelor companiei naționale de transport a energiei electrice din România. Capacitatea totală instalată a centralei hibrid se ridică în prezent la 7,25 MW și are la bază o investiție de aproximativ 10 milioane de euro.

Proiectul centralei fotovoltaice a presupus implementarea soluțiilor Parapet de infrastructură mecanică prin amplasarea a 2.652 de panouri fotovoltaice în vecinătatea celor 3 turbine eoliene instalate în Parcul Beștepe, funcțional încă din 2014. Sistemul instalat asigură o producție anuală totală de 24 GW, contribuind la reducerea cu 20.400 tone/an a emisiilor de dioxid de carbon.

„Proiectul parcului hibrid solar și eolian de la Beștepe, județul Tulcea, este unul de pionierat ce vine în întâmpinarea țintelor ambițioase ale României de decarbonizare și asigurare a unor surse sustenabile de producere a energiei electrice. Datorită hibridizării, capacitatea instalată duce la variații mai reduse în procesul producției de energie, la o mai bună utilizare a sistemelor de transport și de distribuție și, implicit, la menținerea stabilității rețelelor. Salutăm parteneriatul cu Blue Line Energy și mizăm pe
extinderea proiectelor de acest fel, pentru o tranziție energetică sustenabilă”, a declarat Andrada Moldovan, CEO Parapet.

Centrala electrică mixtă se află în perioada de probe tehnologice, urmând ca sistemul fotovoltaic să fie pe deplin integrat în infrastructura existentă. Componenta eoliană a centralei este funcțională încă din 2014. “Ne propunem hibridizarea tuturor centralelor pe care le deținem precum și finalizarea investițiilor începute deja pentru construirea unor noi capacități de producție. O prioritate pentru companie este finalizarea investițiilor propuse în capacitățile de stocare aprobate deja de către autoritățile competente în cadrul proiectelor hibride”, au declarat reprezentanții Blue Line Energy.

În noua configurație, centrala fotovoltaică va produce o cantitate mai mare de energie electrică în perioada de vară când scade producția din surse eoliene, asigurând astfel variații mai reduse în procesul de generare a energiei. Proiectul a asigurat o creștere a numărului locurilor de muncă pe parcursul construcției centralei și în perioada de exploatare. Totodată, a implicat furnizori de servicii și echipamentatât la nivel regional, național, cât și internațional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Cu astfel de pocitanii împotriva naturii vor, se pare, să pustiască iarăși Dobrogea, să alunge oamenii.
    Susțin că porturile-cetăți grecești au fost de fapt feniciene. Grecul și-n ziua de azi nu se ocupă cu comerțul; crește capre și oi, face agricultură și pescuiește unde n-are ce face. Fenicianul și-n ziua de azi, oricum și-ar zice, face comerț, cămătărie, se folosește de mercenari, se vaită că-i persecutat în timp ce-i chinui pe cei învinuiți, se mută arzînd locul părăsit (de aici simbolul pasărea Phoenix).

  2. Cand se va construi o centrala care sa emita energie permanent, ziua si noaptea, cand are nevoie consumatorul ? Centralele astea pentru Greta si Ursula vor disparea, bani transformati in gunoi poluant !!!

  3. Despre prost se spune ca trebuie identificat, doar. Restul decurge de la sine.

  4. @Calin

    -uluitoarea cantitate de „aur fin” din Muzeu,
    mii de frunze de dafin pe care se pot vedea nervurile
    ni s-au parut de la prima vedere o contrafacere,
    rescrierea Istoriei,
    „teme-te de greci….”; le-am spus-o muzeografelor IN FATZA!

  5. La ce vă mai foloseşte? Nu au zis americanii că aruncă substanțe în stratosferă ca să obtureze razele soarelui? Fără lumină, ciu-ciu curent fotovoltaic! ?

    Şi de fapt nici vârtelnițele alea nu vor mai folosi la nimic, că după Apocalipsă nu va mai avea cine să utilizeze curentul produs. Poate doar IA, plictisindu-se singurică, într-o lume pustie.

    Pentru că o soluție similară ideii geniale a specialiştilor americani a aplicat-o natura, acum vreo 200 de milioane de ani când, întâmplător tot într-o perioadă de încălzire globală, s-a prăbuşit un asteroid baban. Praful stârnit de acesta s-a ridicat şi a obturat din lumina solară, la fel ca şi soluția-minune americănească. Rezultatul a fost extincția a peste 99% din viața de pe Pământ, atât vegetală, cât şi animală.

    Deci nu e nevoie ca americanii să inventeze nu-ştiu-ce supercomputer ca să vadă efectele, aşa cum se laudă că intenționează să facă. Sunt bani aruncați degeaba. E mai simplu să meargă în orice muzeu de istorie naturală şi să întrebe dinozaurii cum e să mori de foame şi frig.

  6. In principiu este o treaba buna si logica ; Dobrogea este in bataia unui vant ,permanent, numit Crivat ! In afara de asta este si o zona , relativ, secetoasa , cu cele mai multe zile insorite din an ! In plus sunt sute de Km patrati, care nici macar, impaduriti nu pot fi (piatra ramasa din Muntii Hercinici). D’ aia in Dobrogea sunt sute de eoliene! E o gandire buna! N.B. Bestepe , inseamna in limba turca , „cinci munti” ! De fapt sunt cinci dealuri , tocmai bune pentru eoliene si panouri solare !

  7. Didos, dă Doamne să-ți pună eoliene și solare lîngă casă sau în locurile în care-ți place să mergi. Să ne spui după aceea ce gândești.
    Mă mir că cei cu ecologeala nu zic nimic cînd eolinele sînt mai bune la omorît păsări, mai ales mari, decît la a face curent. Dobrogea se află lîngă Dunăre, Delta Dunării și Marea neagră. Dobrogea e cale a păsărilor migratoare.

  8. energia produsa unde e înmagazinata ?….nicaeri…e pierduta….cata poluare s-a produs cu fabricarea panourilor si eolienelor ?cîta energie consuma cand nu produc ?întrebari la care asa zisi ecologisti nu vor sa raspunda si nici sefi lor…

  9. Energia este necesara atunci cand ai nevoie de ea. Altfel, este cel mai scump gunoi !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.