Prima ţară din Europa care a legalizat concediul menstrual

Legea spaniolă privind sănătatea sexuală şi reproductivă, care prevede şi dreptul că femeile au dreptul la concediu în perioada de ciclu menstrual, a intrat în vigoare joi, relatează dpa.

Legea propusă de Ministerul pentru egalitatea de gen, la iniţiativa guvernului de stânga, a fost aprobată de parlament în luna februarie.

De atunci, au fost aprobate amendamente la noua lege. Practic, au fost înlăturate bariere care vor facilita accesul la avort şi la schimbarea sexului pentru persoanele trans.

După votul parlamentului din februarie, ministrul pentru egalitatea de gen Irene Montero a vorbit despre o „zi istorică pentru progresul drepturilor feministe”.

Concediul menstrual nu o reprezintă o reglementare comună, notează dpa. Nu există o prevedere comparabilă în legea germană. În Taiwan, femeile pot sta acasă numai trei zile pe an, iar atunci primesc doar 50% din salariu.

În Coreea de Sud angajatorii trebuie să le dea angajatelor o zi de concediu menstrual pe lună dacă fac o cerere, dar legea nu specifică cine va plăti acele zile.

Pentru a-şi lua concendiu menstrual, salariatele din Spania au nevoie de un bilet de la medic. Durata concediului menstrual este în principiu nelimitată.

Potrivit legii, durata concediului depinde de cât de severă este durerea şi cât de mult durează. Costurile sunt acoperite de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

16 Comentarii

  1. Nu înțeleg ce legătură are concediul menstrual cu egalitatea de gen. Bărbații spanioli care se excită degeaba fiind refuzați de parteneră și se aleg cu umflături rău dureroase în scrot primesc de mult concediu medical? Colegii de muncă în perioada PMS (premenstrual sindrom) când unele femei sunt nesuferite și iraționale primesc vreo compensație? Spre exemplu o judecătoare care suferă de PMS este o catastrofă pentru justiție și hotărâri și ar trebui să capete ori unde în UE obligatoriu concediu pentru acele 3, 4 zile dificile.

  2. Da’ barba…pardon,femeile transexuale au dreptul la concediu’ menstrual? Cei care se identifica femei pot cere?

  3. Tare asta cu cateva zile libere pe luna pe motiv de ciclu menstrual! Tinand cont de egalitatea femeilor cu barbatii, nu se aplica si la barbati?

  4. Băieți/fetelor, sunt unisex, natural, biologic, de muuuulți ani…. Ghidușilor! Voi, chiar nu mai doriți nimic în viața voastră?… Sunteți atât de tineri, atât de frumoși, fete tinere, băieți tineri!.. Cine vă împiedică să vă iubiți?… Un slogan?.. Timpul trece… Ar fi mare păcat să nu trăiți…. Cuvintele, nu vor înlocui trăirea nicicând.

  5. Asta e facuta cu bataie lunga. Sa nu credeti o clipa, ca vor binele femeilor. Asteptati sa vedeti ce vine. LEGEA! ASTA AU VRUT SA PUNA IN FATA OAMENILOR. SA CREEZE O LEGE DE FATADA.Asteptati insa si veti vedea pt cine este. Au avut nevoie sa treaca legea si sa-si implementeze agenda folosindu-se de majoritatea feminine. Au strecurat trans si alte categorii de descelerati.

  6. Nu conteaza, singe sa curga ! … Pai eu, ca barbat (scuze, nimeni nu e perfect !) cu schimbarile astea de sex, de pleci dimineata de acasa mascul si te intorci seara femeie, sau invers, sigur o sa schimb de „secs”. Si puteti sa fiti siguri ca, „de durere”, o sa ma tavalesc pe jos in sala de asteptare la nenea doctoru’, sa iau „medical” cel putin doua luni !

  7. 1.Serios , tehnic , teoretic si INCLUZIV vorbind in această babilonie, o femeie trans, care NU ARE CICLU PT CA NU ARE UTER, va putes cere/promi concediu menstrual ? 2 .Exista o tara europeana cu un ministru pt egalitatea de gen.O tara care istoric a avut bărbati virili si femei focoase.

  8. Bun așa! Ce se va întâmpla cu trans-sii, ăștia pretind că sunt femei dar nu au menstruație! Vedeți cât de absurdă este toată cretinitatea asta?!!!

  9. nu este un drept, ci o distrugere a gandirii naturale si a vietii private. o oroare pe care nici o femeie (sanatoasa in gandire) nu o doreste. practic este o declarare publica/politica a unui proces fiziologic natural, care este PRIVAT. hai sa-l facem PUBLIC TOVARASI! HAI SA STIE MILITIA GANDIRII ABSOLUT TOT DESPRE NOI! s-a incercat cu forta in bolsevism – controlul periodic cu forta al femeilor pentru a controla natalitatea, cand aveau nevoie de carne de tun – forta de munca silnica si razboaie. acum o fac platind – MITUIND OAMENII. iar cei care NU vor sa vada mai departe decat micile beneficii de moment, in fapt isi dau pe tava (ca intotdeauna) LIBERTATILE INDIVIDUALE! sa traiti bine m@@@i-h@@@i-b@@@i! aveti si veti avea exact ce meritati…

  10. Așteptăm să apară concediu de îngrijire a câinelui , pisicii sau al oricărui animal de companie.

  11. Rog a nu ma trata drept misogin,da un „concediu „pentru teatru si sclifoseli cind le dati ? Si cum compensati pentru pampalaii ce se trezes cu umflaturi dureroase in scrot pe motiv ca pe ele „le doare capul”sau au nu stiu ce boala inchipuita ?

  12. Un pas inapoi. Unde este egalitatea cu barbatii acum? Trebuie urgent o lege / concediu si pentru menstruatia barbatilor. Barbati luptati pentru drepturile voastre!

  13. Prin Amerlocia („Tara tuturor poibilitatilor” !) prin cabinetele veterinare au inceput sa apara tot felul de dilii care le cer doctorilor sa le faca operatie de schimbare de sex catelului sau motanului, care doresc sa devina catelusa, respactiv pisica !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.