Către  TVR -Departamentul Știri 

Primăria și TVR vor artă la kilogram

Sculptorul Ion Bolborea reacționează după ce, în mediul public, a apărut o știre care vorbea despre „Detalii scandaloase despre felul în care au fost realizate patru dintre statuile din bronz montate în ultimii ani în Bucuresti“.  Artistul își susține punctul de vedere printr-un comunicat pe care vi-l prezentăm integral. 

„În data de 8 aprilie 2019, pe canalele 1 și 2 ale TVR, a fost difuzată o știre care nu conține informații corecte și care reflectă doar punctul de vedere al Primăriei Capitalei cu care mă aflu într-un conflict mai vechi. Felul în care a fost redactată știrea este de natură să-mi aducă serioase prejudicii de imagine și pierderi financiare importante. În consecință, vă rog să luați act și de punctul meu de vedere. Iar pe site-ul TVR și să faceți corectura de rigoare, inclusiv în cadrul emisiunilor în care  a fost difuzat materialul video.

Pe  site-ul TVR cu data de 8 aprilie  la ora 20.59, au fost publicate cîteva afirmații tendențioase. Reproduc de pe site-ul TVR: „Detalii scandaloase despre felul în care au fost realizate patru dintre statuile din bronz montate în ultimii ani în Bucuresti. Potrivit unor expertize cerute de Primăria Capitalei lucrările pentru care s-au plătit milioane de euro, sunt turnate în alamă, un aliaj mult mai ieftin decât bronzul trecut pe facturi. Şi toate cele cinci monumente sunt realizate în atelierele sculptorului Ioan Bolborea. Primăria i-a făcut plângere penală„

Cine a făcut această afirmație, cum arată expertiza, cine este autorul și unde se află raportul său? În același articol de pe site-ul TVR, aferent știrii difuzate, mai scrie:

”Marele ansamblu dedicat lui Ion Luca Caragiale, „Căruţa cu paiaţe”, din faţa Teatrului Naţional, monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, Vioara spartă din Piaţa Universităţii şi statuia Împăratului Traian cu lupoaica de pe treptele Muzeului Naţional de Istorie au fost turnate în atelierele artistului Ioan Bolborea. În acte sunt piese din bronz, dar, de fapt, ar fi fost realizate dintr-un aliaj mai slab şi mai ieftin, din alamă. Este concluzia unor expertize făcute de Primăria Capitalei‘.

Ați văzut dvs expertiza? Mă mir că ați difuzat o știre bazată pe (citez) „ar fi fost realizate dintr-un aliaj mai slab“. În toată știrea publicată pe site-ul TVR sunt reproduse, între ghilimele, spusele cuiva dar fără nume pentru a-l putea acuza de  minciună sau de calomnie. Vă reproduc din știrea TVR:

În momentul în care am identificat această diferenţă de materiale, am soliciat nişte oferte de preţ ca să vedem care este oferta de preţ şi am constatat că este de trei ori mai scump decât alama. Bronzul fiind considerat în lumea artei un metal nobil, pe când alama nu este considerat un metal nobil.”

Cine a făcut oferta cu bronzul mai scump de trei ori decât alama?  Așa s-or face prețurile pentru Primărie! Sau dacă se vinde un bronz cu un procent mai mare de aur! Nu era mai simplu ca, în locul unor asemenea exagerări, să căutați pe Google un furnizor de neferoase și să telefonați pentru a vedea cît costă un kilogram de bronz și unul de alamă? Sunați la Sibiu, la Met NEF Hermanstadt sau la Metanef sau unde vreți în alte orașe și aflați aberația cu care mă calomniază Primăria și TVR și cu care  încearcă să mă descalifice.  Și bronzul și alama au un preț în jur de 47-55 de lei per kilogram. Ambele sunt tot aliaje pe bază de cupru, cu trăsături diferite, pe care le  folosim în funcție de specificul lucrării.

Mai afirmați că „Potrivit Primăriei Capitalei, artistul plastic Ioan Bolborea ar fi încasat în anii trecuți de la Municipalitate, pentru patru monumente care ar fi turnate în alamă şi nu în bronz, aproximativ 3 milioane de euro”.

Din această frază s-ar putea înțelege că am vândut Municipalității metale ieftine de  3 milioane de  euro. Vă  atrag atenția că nici un artist plastic nu vinde nici în bancuri o lucrare la kilogram. Dacă era vorba de așa ceva, trimiteam reprezentanții Primăriei Capitalei la un Centru de colectare materiale refolosibile și găseau acolo cantități mai mari și mai ieftine de cupru și de alamă.

Vă rog să luați act de faptul că lucrarea „Traian și Lupoaica“, din fața Muzeului Național de Istorie, a fost vandalizată în 2017. În mod  intenționat a fost ruptă coada lupoaicei pentru a crea un pretext de schimbare a amplasamentului. Lucrarea nu a fost adusă la mine pentru reparație, eu făcînd transpunerea în materialul definitiv (bronz, nu alamă). Ea a fost dată unui coleg care a avut „amabilitatea” să afirme că a fost turnată în alamă, nu în bronz. Și, de atunci, a dispărut de pe scările muzeului!

Insist cu precizarea că atât bronzul cât și alama sunt niște aliaje care au la bază cuprul. De obicei, se toarnă împreună, pentru că bronzul este un material care poate fi patinat și cizelat mai ușor, iar alama este maleabilă și ductilă și ia foarte bine amprenta lucrării de artă.

În mod generic, în contractele cu AMPT-ul, acest aliaj este denumit bronz.

Și în analizele făcute de Institutul Național de Cercetare (IMNR ) este denumit bronz. Diferența de preț dintre alamă și bronz este nesemnificativă și fiecare artist își face aliajul ca să pună în evidență calitățile lucrării cât mai bine.

Mai adaug, pentru reporterul TVR și pentru cei din Primăria Capitalei, că un artist  castigă din dreptul de autor iar nu din prețul materialelor  folosite“

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Acest ” talentat ” trebuie eliminat din randul artistilor plastici, alaturi de Ghildus, parintele maslinei in scobitoare. Nu stiu cine a facut ” prescurea gaurita ” din Piata Presei, inlocuita cu alta oroare, ” snopul de bete „. Chiar nu mai avem sculptori in Romania?!

  2. Rau , da’ rau de tot „scluptoru'”!Sculptorul cu fata de haiduc le poate da clasa tatelor de pe marginea santului.

  3. Monumentul e superb..e adevarata creatie, numai ca niste „pisticari” se lovesc de…dolores! ARTISTUL E UN GENIU SI CEL MAI BUN SFAT E SA PARASEASCA ROMANIA; asemenea Vuia, Brancusi, etc. IN ROMANIA „SE MUNCESTE, NU GANDESTE”; asta E! Mai avem nevoie de cel putin 100 de ani sa intelegem ce-i aia cultura, democratie, viata libera. ORICUM, LUMEA SE INTOARCE LA …SOCIALISM..=SUEDIA, STATELE UNITE, CANADA, NORVEGIA. E TIMPUL AL CONTROLULUI TOTAL AL INDIVIDULUI, AL PROPRIETARII, AL TOT CE ARE. SUNTEM IN PRAGUL APOCAPILIPSEI CAND STATUL CONTROLEAZA …TOT!@

  4. Acest impostor si-a batut joc de bucuresteni si de toata tara, impreuna cu spagarii care l-au sustinut!Monumentul din fotografie este de un kitsch oribil (daca se poate spune asa!), o insulta atat pentru arta , cat si pentru cei carora le-a fost dedicat!In aceeasi nota se inscriu statuile grotesti care se vor inspirate de personajele lui Caragiale, iar „cateaua lesinata” de la Muzeul de Istorie este demna de un oligofren care face o terapie prin sculptura!In locul primarului, as ascunde toate aceste oribilitati si as lasa adevaratii artisti sa puna ceva in loc, pe bani mult mai putini!

  5. Traian si lupoaica e o enorma porcarie,la fel si statuia lui Cuza pusa in fata Patriarhiei.Asta se pare ca e sculptorul lui Ilici si jigodia de Razvan Teodorescu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.