Primele declarații ale BNR legate de descurajarea creditării

„Au loc analize, discuții și avem în lucru o analiză a gradului de îndatorare a populației. Este un efort în lucru, scopul lui însă nu este de a limita creditarea, ci de a o orienta într-o  direcție sustenabilă. Dorim să susținem creditarea mai ales în moneda națională, în special prin credite pe termen lung pentru investiții, cu dobândă fixă. Nu ne propunem restricționarea accesului la credite, ci orientarea mai bună a creditării. Deocamdată, suntem în discuții cu industria, în interiorul băncii. Nu vreau să intru în detalii“, a declarat viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, la prezentarea Raportului privind stabilitatea.

La rândul său, guvernatorul Mugur Isărescu spune că BNR nu descurajează creditul. „A-ţi cumpăra o casă, a porni în tinereţe cu o casă – eventual chiar mobilată – este un lucru extrem de serios şi promovăm şi pe această cale, prin discuţiile pe care le va declanşa acest Raport, o discuţie serioasă despre creditul ipotecar. Nu o discuţie de tipul alba – neagra: «Banca Naţională descurajează creditul sau omoară creditul». Păi, aşa vrem să promovăm, cu lozinci din acestea, care nu spun mai nimic? Noi încercăm să găsim o formulă de echilibru, să dăm acel dozaj absolut necesar ca între aspiraţia pozitivă care există într-o societate şi efortul, mare – nu? să faci o casă înseamnă un efort -, efortul mare pe care îl face atât debitorul, dar şi riscurile pe care şi le asumă creditorul să existe un echilibru. Şi echilibrul trebuie să apară pe toate planurile: şi pe plan legal, într-adevăr legile să fie bine construite, riscurile să fie bine administrate, dar şi pe plan personal, prin cultură, prin educaţie“, a spus Isărescu.

Un proiect al Băncii Naționale a României stipulează scăderea, pentru prima oară de la aderarea la Uniunea Europeană, a gradului de îndatorare maxim în cazul creditelor ipotecare şi de consum, atât în lei, cât şi în valută. Astfel, la împrumuturile imobiliare cu dobândă fixă nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de la 1 iulie 50% la creditele în lei și 35% la cele în valută. La cele cu dobândă variabilă, nivelul maxim va fi de 40% la lei și 30% la valută. În ceea ce privește creditele de consum, nivelul maxim pentru împrumuturile cu dobândă fixă în lei va fi de 30% iar pentru cele în valută de 20%. Pentru creditele cu dobândă variabilă, nivelul maxim de îndatorare va fi 25% la lei și 15% la valută. Gradul de îndatorare reprezintă procentul din venitul disponibil (venitul total al unei familii din care se scad cheltuielile de subzistență pentru toți membrii familiei) care poate reprezenta rata la un credit. În prezent, gradul de îndatorare ajunge, în funcţie de bancă şi la 60-70%.

În Raportul privind Stabilitatea, BNR a menționat că principalul risc îl reprezintă nerambursarea creditelor. „Faţă de precedentul raport, în acesta am evidenţiat riscul de nerambursare. Veţi observa că este principalul risc pe care l-am menţionat. Nu intru în detalii, are multe cauze, inclusiv iniţiative legislative neinspirate. Riscul de nerambursare se vede, se simte, se calculează. Nu trebuie lăsat să se expandeze. Acest risc este până acum unul potenţial, determinat de factori diverşi. Ei, cum v-am spus, sunt detaliaţi în raport. Dar un risc potenţial nu numai că e de datoria noastră să îl menţionăm, dar un risc potenţial poate oricând să devină un risc real dacă nu se acţionează în sensul temperării, descurajării factorilor care îl promovează“, a declarat Isărescu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Este firesc sa se caute o metoda viabila de falimentare a cetatenilor. Statisticile demonstreaza ca peste 90% din locuinte sunt proprietate, iar in occident doar unii detin locuinte si marea majoritate stau in chirie. Este mai usor sa-i dezloci dintr-o zona in alta populatia, este mai usor sa-i tii captivi in a cheltui un salariu pe chirie, iar restul sa fie doar pentru consum in cadrul unei familii, ce atata lux? De ce in loc de o rata la casa pe 20 de ani si sa ramai cu ea la batranete sa nu stai 20 de ani in chirie si la batranete sa nu mai ai resurse pt. chirie, doar stim ca pensia este mult mai mica decat venitul lunar ca angajat. De ce sa nu avem si noi lumea aceea din filme, cum pe un carton dormea un matematician, un om al strazii sau poate femeia care nu avea nici unde dormi, nici bani de mancare pt. fetita ei pe care o tara dupa ea, este tot din filmele marii puteri stralucitoare. Ne vaitam, dar refuzam sa intelegem ca altii in lumea occidentala o duc si mai prost, pentru ca acolo nu exista ”venitul minim garantat”, acolo exista doar ”timpul inseamna bani” restul sunt doar pentru #rezist, ca sa distrug linistea poate-poate se pune de un razboi si se juca pe viu pac-pac…nu doar virtual. Fiti prudenti cand luati un imprumut, nu riscati!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.