Primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase în acest an  

Transgaz
Primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase, in acest an, de către americanii Black Sea Oil&Gas, iar cantitățile cu adevărat mari vor ieși la suprafață din 2024 – 2025, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Potrivit acestuia, România va avea, peste câțiva ani, o producție mai mare decât am putea consuma, așa că vor exista exporturi.  Până acum, singura companie care a luat deja decizia finală de investiție pentru exploatarea resurselor de gaze din Marea Neagră este BSOG.
Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) este realizat în prezent în proporţie de 36% și estimăm că vom începe producţia de gaze la sfârşitul anului 2021” spunea Mark Beacom, CEO al BSOG, la jumătatea lui sepembrie 2020. Câteva zile mai târziu, se demarau lucrările la conducta submarină care să lege cîmpurile offshore de țărm, în prezența oficialităților. Încă de acum 2 ani,BSOG a încheiat un acord cu ENGIE pe 10 ani pentru 500 de milioane mc de gaze anua, adică circa jumătate din toate rezervele perimeturl Aurora. Restul gazelor vor fi vândute în regim, de piață. Nici BSOG și nici ENGIE nu au făcut însă precizarea că gazele ce fac obiectul contractului vor fi destinate pieței românești. La fel de bine, ar putea să fie vândute la export.

Proiectul de dezvoltare a perimetrului Midia derulat de fondul de investiţii american Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas, în zona de apă mică, are un potenţial cuprins între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi. Este primul proiect de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre care va fi construit după anul 1989. Odată gazul adus la țărm, el trebuie și pus pe piață, ceea ce înseamnă că, în primul rând trebuie creată infrastructură pentru că gazele naturale să intre în sistemul național de transport, iar această este treaba Transgaz. Compania trebuie să construiască o conductă de circa 308 km, între țărmul Mării Negre (Tuzla) și Podișor, în apropierea Bucureștiului, care, de asemenea, se va intersecta cu actuală conductă de tranzit T1, care străbate Dobrogea de la Nord la Sud. Gazoductul ar urmă să fie terminat în 2022. Valoarea investiției este de 371 de milioane de euro. Până atunci însă, gazul Mării Negre poate ajunge oricum la consumatori locali sau din afara țării prin cele trei conducte care tranzitează Dobrogea, ce fac parte din Isaccea – Negru Vodă, folosite, până acum, câțiva ani, de Gazprom pentru a-și duce gazele către sudul Europei.
Eu cred că vom scoate din Marea Neagră mai mult decât putem consuma noi, dar avem răgaz până în 2025 probabil când ar putea să iasă prima moleculă din Neptun Deep(rezerve estimate de 120 de mld. mc – n.r.), şi aici aş face o paranteză. Primul gaz românesc, prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră, va fi anul acesta. Va fi scoasă de compania Black Sea Oil&Gas din alt perimetru, Aurora, în zona de nord a arealului şi vor scoate primul gaz românesc. Este o descoperire mai mică, este un perimetru mai mic decât Neptun Deep, dar va ieşi primul gaz românesc din Marea Neagră. Deci, vom avea anul acesta primul gaz scos din Marea Neagră”, a spus ministrul.
Virgil Popescu a menţionat că România se află printre puţinii producători de gaze din Europa, iar dacă va avea surplus de gaze acestea vor trebui vândute.
Da, România este producător de gaze. Suntem printre puţinii producători de gaze din Europa şi până când va ieşi gazul cel mult din Marea Neagră avem timp să construim mai multe centrale de energie electrică cu producţie de gaze – şi aici le-aş vedea în interiorul arcului carpatic, pentru că zona aceea a Transilvaniei nu este o zonă unde se produce şi de aceea şi Mintia şi Paroşeni sunt acolo, sunt foarte importante de ţinut şi de tehnologizat, trecut parţial pe gaze şi, de ce nu, şi altele. Avem proiectul de la Halânga, unde a fost o termocentrală, s-a închis, deci (…) trebuie pusă în loc o nouă producţie de energie electrică şi evident trebuie gazul procesat pe o valoare adăugată mai mare şi aici vorbim de dezvoltarea petrochimiei, iar Romgazul are un prim proiect de producţie a metanolului, care este primul pas spre petrochimie. Şi eu cred că până iese gazul putem discuta de proiecte şi de a avea capacităţi de consum a gazului în interiorul României. Evident, dacă avem surplus de gaze – şi vom avea surplus de gaze – acestea trebuie vândute, iar România poate deveni un furnizor de gaze pe piaţa regională. Şi să nu uităm dezvoltarea reţelei de distribuţie a gazelor naturale şi încălzirea populaţiei cu gaze”, a susţinut acesta.
Legea offshore va fi modificată în Parlament
În privinţa exploatării gazului din Marea Neagră, din Neptun Deep, şeful de la Energie a dat asigurări că anul acesta Legea offshore va fi modificată în Parlament.
„Avem un perimetru Neptun Deep, care este cea mai bogată descoperire, unde este deţinut jumătate de Petrom, companie românească deţinută la rândul ei 51% de OMV – statul român mai are 20% în Petrom – şi de către Exxon, compania americană. Compania americană Exxon doreşte să vândă, doreşte să iasă din această participaţie. Eu am spus – şi suntem în negocieri – că dacă Exxon doreşte să iasă, doresc ca compania românească Romgaz, companie deţinută 80% de statul român, să intre să preia acest 50% al Exxon. Se discută între companii, se va ajunge la ofertă, se va ajunge la negociere şi eu sunt convins că în cel mai scurt timp vom avea Romgaz ca acţionar – sau să zicem să deţină o parte de 50% din zăcământul Neptun Deep, împreună cu compania tot românească, fiindcă e o companie românească Petrom, chiar dacă este deţinută de austrieci, OMV Petrom. În paralel, se doreşte – s-a dorit de toţi investitorii din Marea Neagră – schimbarea Legii offshore în Parlament”, a explicat Virgil Popescu.
El a subliniat că doreşte ca modificarea acestei legi să fie făcută prin proiect parlamentar şi nu prin ordonanţă de urgenţă.
Noi am spus şi am afirmat şi-am trecut în programul de guvernare că vom modifica Legea offshore în aşa fel încât să putem demara investiţiile din Marea Neagră. Dar am mai spus şi am susţinut şi acest lucru – şi colegii din coaliţia de guvernare au fost de acord – că acest lucru îl vom face în Parlament. Nu în Guvern, nu ordonanţă de urgenţă, nu proiect de lege trimis de către Guvern în Parlament, ci proiect parlamentar, pentru că îmi doresc tocmai ca să existe nu numai o majoritate guvernamentală, ci o majoritate mai largă pe acest proiect, care e un proiect major pentru România”, a adăugat ministrul.
Potrivit acestuia, se conturează o majoritate parlamentară pe acest proiect.
Nu cred că vor fi…o să vedeţi, o să aveţi surprize plăcute, eu aşa zic. Eu nu cred că vom avea…bine cu excepţii evident, că suntem în Parlament, nu suntem unanimitate. Suntem diferiţi, dar eu cred că vom avea o majoritate mai mare decât majoritatea guvernamentală pe modificarea acestei Legi offshore şi o să vedeţi cât de curând discuţiile în Parlament. Nu vreau să repetăm greşeala care s-a repetat: ordonanţă de urgenţă în Guvern dată de un Guvern PSD, modificată în Senat, modificată înapoi în Camera Deputaţilor, iar modificată, iar modificată pe o majoritate foarte solidă a PSD de la acea vreme. Am participat activ la construcţia Legii offshore. Nu vreau să se întâmple acest lucru. De aceea vreau să mergem pe o dezbatere direct parlamentară, pe discuţii şi pe o majoritate mai mare decât cea guvernamentală, pentru modificarea Legii offshore”, a adăugat Popescu.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1090 Articole
Author

8 Comentarii

  1. „Primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase, in acest an, de către americanii Black Sea Oil&Gas, iar cantitățile cu adevărat mari vor ieși la suprafață din 2024 – 2025 ” . H’auzi vorba … din 2024-2025, adeca o alta fasaita precum h’autostrada Bekhtel !

  2. Ce proiect de la Halinga?Acolo au fost sifonati 300 de milioane de euro,in perioada 2009-2012,inclusiv bani europeni,pentru a tehologiza termocentrala pe carbune,care a fost inchisa in 2015,de bine ce a fost retehnologizata.Nu a raspuns nimeni pentru acest jaf pdl-ist.Actualul ministru s-a ocupat si se ocupa de alimentarea cu pacurina a singurului cazan ramas in functiune care incalzeste Drobeta.De aici i se trace si numele de Pacurina.Odata ajuns ministru a trecut pe pacurina,in special noaptea si centralele ELCEN de aici si scandalul cu noxele de noapte din Bucuresti.

  3. O veste uriașă pentru romani. Înseamnă ca rezilierea contractului istoric cu Rusia și Gazprom este de la sine înțeles adaugand in ecuație si faptul ca pe plaiurile mioritice problema gazelor din Marea Neagra este gestionata de USA ,aliatul strategic al Romaniei.

  4. Gazele sunt conbustibili fosili care produc OXID DE CARBON, casi carbunele.
    De ce nu avem voie carbune dar avem voie gaze poluante. Inteleg stop carbune sa nu scada pretu la gaze americane.
    Tradare ba secureilor. Marsh.

  5. De ce – O A R E – nu se mai vorbește N I M I C despre Convenția din 1978 dintre România și Statele Unite ale Americii prin care s-au convenit condițiile în care se va realiza colaborarea reciproc avantajoasă româno-americană (50% – 50%) privind folosirea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră ?
    Sunt sau nu sunt adevărate zvonurile potrivit cărora, prin Declarația comună din 20 august 2019 publicată după vizita dlui Klaus IOHANNIS în SUA, în schimbul unei umilitoare / jignitoare șepcuțe, dl Klaus IOHANNIS ar fi acceptat, fără să fi avut consimțământul prealabil al Parlamentului României, să ignore obligațiile asumate de cele două părți prin Convenția din 1978, făcând astfel pe placul principalului nostru partener strategic interesat să obțină profituri cât mai mari posibil, profituri care nu-i erau asigurate nici de Convenția din 1978 și nici de legea pe care acum Coaliția Klaus IOHANNIS (PNL / USR-Plus / UDMR) dorește să o modifice în conformitate cu angajamentele asumate prin Declarația comună din 20 august 2019.
    Vom trăi și vom vedea dacă asemene suspiciuni / bănuieli vor fi sau nu confirmate / dezmințite de către autoritățile române (!?).

  6. Retur in lungul liniei pentru ,,Cremenaru”: stimate domn , uiți ca de 72 de ani România pierde imens fiind in lesa rușilor, nereușind sa scoată capul in Europa. Și acum putina istorie.România a intrat in Europa după scandalul ,,Strausberg” . Este ca un fel cotizațiaeb către lumea civilizata pentru a accede la Civilizație. Din 1868 de la începerea construcției cailor ferate , care a făcut joncțiunea sistemului circulator aflat in letargie al țării noastre cu marele ,,sistem circulator “ european , cu acest mic accident de mai sus, România a intrat in vederea marilor puteri datorită gândirii înțelepte a viitorului Rege Carol I de Hohenzollern – Sigmaringen care a transformat un stat subdezvoltat ruinat de marea și mică corupție a clasei politice autohtone in frunte cu polcovnicul Cuza, intr-o monarhie constituțională europeană. Ca după 81 de ani de civilizatie Romania sa revină la starea de letargie din care , într-adevăr pentru interese strategice , USA și UE vor sa ne recupleze la sistemul circulator mondial.

  7. Apropos ala nu e gas ce va aparuine romanilor, ci apartine alora care il extrag. Sa intelegem ca ai lui Rotschild/BlackSea vor vinde catre clienti romani, canici sau industriali, ieftin?! E un imbecilism de cote galactice. Asa prosti ii credem pe alde Rotschild sa vanda ieftin catre romani cand poa sa vanda scump mai la vest catre industria chimica occidentala (ex, Austriaca) care s-a chinuit vo 20 de ani sa isi omoare competitia din Romania (care avea si resurse si rafinarii si combinate chimice) cu care nu putea concura tocmai pt ca tot lantul de valoare era in mainile romanilor. Asa prosti ne crede Virgil asta….ca d-aia so contruit BRUA, ca sa ramana gazu la noi, la pret ieftin si accesibil pt amarastenii romani.

  8. Nea Virgil da’ cum o sa aperi tu interesele Romaniei in fata OMW cand Nevasta-ta are cateva benzinarii Petrom la Drobeta?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.