Probleme la digul Carasuhat-Mahmudia

Sunt probleme la digul Carasuhat-Mahmudia, motiv pentru care Apele Române Tulcea au pus la dispoziție circa 500 de saci și 80 de kg de folie pentru consolidare.

Specialiștii de la Apele Române țin să liniștească populația că nu este în pericol de a fi inundată și susțin că într-un interval de 5 zile, nivelurile Dunării vor scădea cu circa 35- 40 de cm

Într-un comunicat remis cotidianul.ro., ei precizează:

„Având în vedere informațiile apărute în mass-media referitoare la producerea unei breșe în digul Carasuhat-Mahmudia din județul Tulcea, facem următoarele precizări:

Digul aparține Consilului Local Mahmudia.

Încă din data de 12 aprilie 2023, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral – Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea a constatat degradarea digului local care apără terenuri agricole și a transmis Consilului Județean (CJSU), respectiv Local pentru Situații de Urgență (CLSU) recomandarea expresă de a consolida digul ținând cont de faptul că secțiunea digului este afectată pe o lungime 2,4 km, în mai multe puncte, în proporții de 30%, respectiv 70%.

Pe fondul nivelurilor ridicate ale Dunării din ultima perioadă (faza II- apa este la jumătatea digului), precum și din cauza acțiunii erozionale ale valurilor create de ambarcațiuni, digul a cedat ieri după-amiază, formându-se o breșă de circa 6-8 metri. Din acest motiv, au fost inundate 80-100 de hectare de teren agricol aparținând mai mult concesionari.

În urma producerii acestor evenimente, pentru a sprijini acțiunile întreprinse de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Tulcea și Serviciul de Voluntari al comunei Mahmudia, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral- Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea a pus la dispoziție circa 500 de saci și 80 de kg de folie.

Din cauza vitezei mari a apei în secțiunea breșei, până în acest moment, breșa formată nu a putut să fie închisă.

În cursul zilei de astăzi, Consiliul Local Mahmudia a convocat constructorul pentru a interveni în vederea închiderii breșei și consolidării digului de apărare.

Menționăm de asemenea că populația nu este afectată, iar locuințele nu sunt în pericol de a fi inundate.

Începând de astăzi, conform prognozei INHGA, nivelurile Dunării în secțiunea respectivă vor începe să scadă până joi în data de 15 iunie 2023“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. De vină e Putin!!!…s-a umflat Dunărea de necaz că Niprul a dat pe de lături!…
    Și imediat,dar imediat guvernul meu a dat comunicat să stăm liniștiți că e prea devreme pentru contraofensivă…

  2. Sabotorii lui Putin:Siemion,Shoshoaka si Severin sunt de vina

  3. E de vina Zelensky ca nu a sapat Bastroe ala mai mult ca sa nu mai creasca apa Dunarii.Apoi cand are sa scada apa sub limita dorita si cand ratzele deltei nu vor mai avea apa,tot Zelensky va fi de vina ca a sapat el cu nevasta lui canalul ala si ca nu poarta el costum si cravata.

  4. operatiunea „Barajul”

    Şi încă o dată noi gândim la fel
    Simţim la fel, iubim la fel
    Şi nimeni n-are cum să ne doboare
    Nici lumea nu mai pare mare
    Când noi doi gândim la fel
    Simţim la fel, iubim la fel
    Te-am aşteptat să vii o viaţă-ntreagă
    E un destin care ne leagă

    -versuri de ca-ka maca,
    linia melodica e remarcabila!

  5. Nu este nimeni vinovat de prabusirea digurilor din Delta ?! Poate , doar , nemernica asta de Dunare! ARBDD? Ce-i aia ?

  6. Deci avem: 1.Specialiștii de la Apele Române, 2.Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, 3. Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea, 4. Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Tulcea, 5. Consilului Județean pentru Situații de Urgență(CJSU), 6. Consiliul Local pentru Situații de Urgență (CLSU). Încă din data de 12 aprilie 2023, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral – Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea a constatat degradarea digului local pe o lungime 2,4 km, în mai multe puncte, în proporții de 30%, respectiv 70%. Acum: apa ajungând la jumătatea digului, precum și din cauza acțiunii erozionale ale valurilor create de ambarcațiuni, digul a cedat ieri după-amiază, formându-se o breșă de circa 6-8 metri. “Începând de astăzi, conform prognozei INHGA, nivelurile Dunării în secțiunea respectivă vor începe să scadă până joi în data de 15 iunie 2023“. Ádică avem 6 instituții care trebuie să aibe grijă să nu se găurească digul, dar scăparea după se s-a găurit este tot la Dumnezeu cu mila.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.