Problemele lui Băluță se îneacă în gunoaie

Umflă bugetul Primăriei pensionarilor, majoritari în sectorul 4

Scandalul introducerii unui nou impozit a luat amploare. Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a venit cu explicații, iar opoziția a difuzat o plângere prealabilă pentru cetățenii care vor anularea Hotărârii de Consiliu Local nr. 347/18.12.2017, care le majora o taxă cu 120%.

Cert este că primarul Băluță a reușit să impoziteze și minorii, fapt fără precedent în Capitală. Toate acestea se întâmplă pentru că Primăria Sectorului 4 nu a reușit să finalizeze licitația anul trecut prin care să atribuie serviciul de salubrizare unui nou operator, după expirarea contractului cu REBU.

Administrația Domeniului Public Sector 4 a fost instituția care a asigurat salubrizarea în Sectorul 4 pe parcursul întregului an 2017 și o va face în continuare până la finalizarea licitației. De la 1 ianuarie 2018, prin HCL 347/2017, taxa de salubrizare a fost majorată de la 5,03 lei/persoană la 12 lei/persoană. Deși taxa este plătită din aprilie 2017 la Direcția de taxe și impozite locale, taxa se aplică fiecărui membru al unei familii, inclusiv minorilor.

Astfel, o familie compusă din patru persoane va achita 576 de lei pe an, chiar dacă nu produce gunoi pentru o anumită perioadă de timp. Potrivit juriștilor, trebuia instituită o taxă pe gospodărie, în funcție de mărimea imobilului. Impozitarea copiilor nu este singura aberație a actului normativ. Pentru persoanele juridice, taxa de salubrizare este de 80 lei/lună, ceea ce înseamnă o dublă impunere dacă PFA-ul sau societatea funcționează la adresa de domiciliu a unui contribuabil. O altă problemă este cea a bucureștenilor care dețin mai multe locuințe pe care le închiriază. Ei vor plăti taxa pentru o singură persoană, a proprietarului, deși în locuință ar putea sta 20 de oameni.

Cine se scuză se acuză

Într-un comunicat de presă transmis redacțiilor, reprezentanții Primăriei Sectorului 4 invocă facilitățile fiscale care se aplică celor care plătesc taxa până la sfârșitul lunii martie, respectiv 9,6 lei de persoană pe lună, adică cu 20% mai puțin. În cazul persoanelor juridice, inclusiv PFA-uri, plata în primele trei luni ale anului va însemna o reducere de 60% a taxei de salubrizare. În plus, primăria promite și alte reduceri, fără să spună cât, pentru cei care vor colecta gunoiul selectiv.

„Acest lucru va fi însă posibil de îndată ce se va încheia licitația în urma căreia vom avea un nou operator de salubritate“, se precizează în comunicat. În plus, Primăria Sector 4 invocă investițiile pe care este nevoită să le facă în echipamente performante de colectare și selectare a deșeurilor.

„Acestor considerente li se adaugă și alți factori care conduc la creșterea costurilor de salubrizare: majorarea salariului minim pe economie (angajații din acest domeniu sunt remunerați cu salariul minim), creșterea prețului la carburanți (…). Un alt aspect important este suprataxa de mediu, de 120 lei/tonă de deșeu“, precizează primăria.

Colectare slabă

Guilhem Moulin, consilier local USR, spune că deși taxa s-a majorat, condițiile de colectare selectivă nu s-au îmbunătățit. În al doilea rând, persoanele care au sedii de firmă în propriul apartament sau sunt PFA-uri plătesc de două ori taxa.

El spune că noua taxă acoperă doar ridicarea gunoiului menajer, măturarea străzilor și deszăpezirea făcându-se din bugetul primăriei. Analiza pentru o lună arată că ridicarea gunoiului costă 2,927 milioane cu TVA. Calculele au fost făcute plecând de la 220 de mii de contribuabili și 22 de mii de firme.

„Când taxa era de 5 lei, primăria strângea cam 1,843 milioane lei. Cu taxa de 12 lei, se strâng cam 4,936 milioane, mult peste peste necesar. Populația reală este de 320.000, iar colectarea este de 69%. Dacă gradul de colectare ar fi mai bun și prețul echivalent cu cel practicat înainte de REBU (7 lei pentru persoane fizice incluși în prețul întreținerii), taxa ar acoperi costurile“, a declarat public Guilhem Moulin.

Locuitorii din Sectorul 4 sunt revoltați de taxa pe gunoi și spun că nu o vor plăti. Puțini sunt cei resemnați, care se vor conforma.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Majorarea cu 140% (de la 5 la 12 lei/luna) a taxei pe desuri este o golanie, iar primarul un ticalos! Este consecinta majorarii salariilor angajatilor primariei, facuta in 2017. Vor fi persoane carora li se va cere plata de 2 ori; familiile numeroase isi vor da mare parte din venit primariei. Si, cred ca sunt mai multe nereguli in aceasta HCL 347. Sa retinem ce se spune in finalul articolului: daca se mareste gradul de colectare – care este treaba primariei – n-ar fi nevoie decat de o majorare (revenire) la 7 lei/luna. Dece REBU putea cu 7 lei/luna si primaria nu poate?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.