Profituri gigantice la producătorii de electricitate și gaze

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării, și Romgaz, cel mai mare producător de gaz, au anunțat azi rezultate record. Ambele au făcut profituri de miliarde, la primele 9 luni ale acestui an, ambele anunță cele mai mari rezultate din istorie, ambele sunt controlate de stat. Totul este pus pe seama creșterilor generalizate de preț ale energiei, din acest an, întrucât producția lor nu a crescut, ba chiar, la Hidroelectrica, a scăzut drastic, niciuna dintre cele două companii nu au început să exploateze instalații noi, ca urmare a unor investiții noi. Cel mai mare câștigător este statul, ca urmare că deține poziția de acționar majoritar al ambelor și ca urmare a taxelor încasate de la companii. De asemenea, câștigători mai găsim prin rândul acționarilor minoritari, cum ar fi Fondul Proprietatea, și al directorilor, care, cu siguranță, vor încasa bonusuri considerabile. Cine pierde? Consumatorul casnic și firmele, care trebuie să plătească facturi cu mult mai mari ca în 2021. Pe lanț, acest lucru mai înseamnă și o scumpire generalizată a tuturor produselor și serviciilor, pentru că totul este legat de energie.
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, a raportat pentru primele nouă luni ale anului, un profit net de 2,23 miliarde de lei, în creștere cu 93%, la o cifră de afaceri triplă și la o producție de gaze practic neschimbată.
Profitul net al Romgaz la nouă luni a fost cu 93% mai mare (2,23 miliarde de lei), cifra de afaceri a fost cu 209% mai mare (10,8 miliarde de lei), potrivit datelor companiei transmise Bursei de Valori București. “În primele 9 luni ale anului 2022, Romgaz a produs un volum de 3,68 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu 19 mil.mc (-0,5%) mai puţin decât în aceeaşi perioadă din anul 2021. Nivelul producţiei de gaze naturale înregistrat în primele 9 luni ale anului 2022 a fost influenţat de: implementarea de măsuri pentru optimizarea exploatării zăcămintelor de gaze naturale, continuarea şi extinderea proiectelor de reabilitare a principalelor zăcăminte mature de gaze,efectuarea de programe de reparaţii şi intervenţii la sondele cu productivitate scăzută sau inactive, finalizarea unor lucrări de investiţii pentru extinderea infrastructurii productive şi conectarea de noi sonde la această infrastructură”, arată compania.
Profitul net al companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a crescut cu 37,4% în primele 9 luni ale anului, față de perioada similară din 2021, de la 2,56 la 3,52 miliarde lei, ca urmare a dublării prețurilor de vânzare, care a compensat reducerea masivă, cu circa un sfert, a producției de electricitate a companiei, afectată de secetă.

Veniturile companiei au avansat cu 46,8% în intervalul menționat, la 6,88 miliarde lei, potrivit datelor acționarului minoritar Fondul Proprietatea, care deține 20% din capitalul producătorului de energie hidro. Controlul este deținut de către Ministerul Energiei, cu 80% din acțiuni.  Vânzările totale de energie ale Hidroelectrica s-au redus cu 24,5% în ianuarie-septembrie 2022, de la 14,1 la 10,6 TWh, în timp ce energia vândută din producția proprie s-a comprimat cu 26,3%, de la 13,6 la 10 TWh, ca urmare a secetei. În schimb, prețul mediu de vânzare realizat aproape s-a dublat, de la 305,4 la 590,5 lei/MWh.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1072 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Si atunci daca sunt pe plus, de ce trebuie vandute aceste societati de stat? Care mai e argumentul de praf-in-ochi pentru instrainarea lor?
    Din ’89 incoace, s-au vandut, instrainat sau distrus peste 1000 de intreprinderi, combinate, fabrici, uzine samd.
    Cat mai dureaza jaful acesta?!

  2. Mda, Păi cum altfel,. Doar au făcut investiții, au modernizat,. Au eficientizat … și mai ales au redus cheltuielile,. din salariile nerușinate incasate pe doar faptul că stau intr-un fotoliu ..Deci clar ești prostu bre române, . Clar stai și te vaiți in genunchi de mai rău să nu mai fie,. Păi va fi bre,. Va fi foarte rău,..Ăștia au invățat să-ți scoată banii din buzunar,.. Și nu se vor opri, nu se rușinează și sunt patrioți români..Deci o comit voios,.Puțintică răbdare,..

  3. Asta arată că statul da dovada de înaltă trădare fata de cetățenii statului, adicătelea statul nu mai e al românilor ci al străinilor!

  4. Pai a fost interesul lor sa puna mana pe instrumental de facut bani. Acum doar joaca din pret si fac bani pt.ei si pt razboaie. Nu mai e nevoie sa trimita soldatii peste noi asa cum fac impotriva rusilor care nu se vor ingenunchiati.n

  5. În cea mai săracă țară din uniunea europeană, firmele statului fac miliarde pe seama amărăților prin mărirea facturilor de utilități!…
    Vă dați seama cât fura statul român de la propriul popor pentru a îmbogăți doctorii,generalii, pe Iohannis, mafia din energie…?

  6. Da .. al dracului Stat roman !!!
    Cum fgua el de la gira .. furnizotilor!
    Care furnziori sunt niste intermediari care cumpara de la Stat buleftrica si mi-o vand mie…

  7. Asa o fi, dar pentru a avea o imagine exacta a crizei energetice, desi este stravezie, ar fi bine sa stim si profiturile celor care cumpara de la acesti producatori, adica traderii si furnizorii. Daca tot venim cu date partiale, omul de rand ce sa inteleaga ?!

  8. …si asta este doar cauza…scumpirea energiei mareste preturile la toate produsele, pe langa inflatia importata…se aplica tva la o baza de impozitare mai mare…cu toate acestea, statul nu are bani…nu are bani pentru romani, ca in rest…energie degeaba la moldoveni, venit pe cap de refugiat ucran de 2000 lei/luna pe cap…puscariasul inghite vreo 4000/luna cu masa, cazare, paza etc…in rest, cand este vba despre romani, iese nesimtitul de manole si spune ca robor este prea mic, asisderea ratele, cei doi ursi transpirati care tot gandesc o strategie, niste procente, firimituri pt bastinasi, care vor fi date la pastele cailor…navetistul national pe care-lf…e grija de romanica educata sexual…

  9. Daca au profit asa mare cum se justifica faptul ca trebuie sa platim asa preturi mari pentru energie ? Eu inteleg ca o analiza de pret cuprinde o serie de cheltuieli la care se adauga profitul dar de ce PROFITUL trebuie sa fie asa mare ? Probabil dupa aceste rezultate o serie de „baieti destepti ” din conducere vor lua niste prime pe masura !
    In acest caz care mai e diferenta dintre o tara care importa energie si una cum e Romania care o produce in proportie foarte mare ?

  10. Asa ceva nu cred!Este criza energetica , in toata lumea! A fost seceta ,debitul Dunarii a fost scazut, pretul gazului si al energiei electrice la bursa a crescut,rusii nu mai exporta gazul la cantitatile contractate si au marit pretul.Am vazut asta in presa scrisa si la TV! !Toti specialistii si politicienii isi dadeau cu parerea despre aceasta criza si cum va afecta tara si populatie.Acum ce sa intelegem ca ne-ati mintit toti ,v-ati batut joc si va bateti joc in continuare de oamenii?DE ce? Fiindca se poate. Fiindca majoritatea pun botul la pacaleala,fiindca majoritate ori suporta cu grumazul aplecat ,ori se bazeaza fiecare pe ,,descurcaleala,, Criza este initiata , indusa sa platim cat nu fac utilitatile,unii sa saraceasca ,altii sa se imbogateasca.

  11. Daca profiturile sunt asa de mari de ce nu fac investitii noi, hidro, termocentrale, nuclearocentrale. Banii se duc in maainile unora, pe vile, masini,turism exotic,curve….

  12. Ceai bun exemplu al jafului practicat asupra românilor de stat. Și culmea , ei nu găsesc nici macar 15 % valoarea inflatiei pentru mărirea pensiilor.Statul român a ajuns dușmanul românilor !

  13. Aici sunt banii romanilor! Guvernul Anvelopa taie pensiile profesorilor si medicilor dupa ce a luat si pielea de pe ei pentru un kw si le-a dat-o traderilor.Rusine!

  14. Este o rețea tip mafie. 2019 Curent 0,37 lei kwh. Guvernul da OUG și liberalizeaza piața de energie, cu promisiunea sigura a unor preturi mai mici – apar căpușe noi ca ciupercile și energia ajunge pe burse – preturile explodează pruduc inflație saracesc romanii – BNR si băncile cresc dobanzile, produc și mai mare inflație România sărăcește și mai mult – guvernul se împrumută sa plătească diferențe la plafoane, România sărăcește și mai mult – firmele din energie profituri record, bancile profituri record, guvernul profituri record – Guvernul plafonează la 0,68-1 3 lei kwh. Romanii și România sa sărăcit record. Cine ii baga pe asta la pușcărie?

  15. de neam si tara au dat ordonanta prin care au sistat mutarea la Hidroelectrica, penttu a favoriza „baietii destepti”.
    Daca nici acum nu iesim in strada ne meritam soarta!
    Pai, acum nu mai este piata libera??
    Sunt curios, cine a indraznit sa propuna si sa semneze ordonanta??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.