Prognoză optimistă a BNR privind inflația

Membrii Consiliului de Administraţie al BNR estimează o accelerare a descreşterii ratei anuale a inflaţiei în următoarele luni, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din februarie, conform Minutei şedinţei de politică monetară din 4 aprilie.

„În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că noile date şi evaluări indică o accelerare a descreşterii ratei anuale a inflaţiei în următoarele luni, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din februarie, care anticipa coborârea acesteia la nivelul de o cifră în trimestrul III 2023, iar apoi la 7% în decembrie 2023 şi la 4,2% în decembrie 2024, implicând rămânerea ei uşor deasupra intervalului ţintei la finele orizontului prognozei”, se menţionează în document.

Potrivit BNR, descreşterea ratei anuale a inflaţiei va fi antrenată în continuare de factori pe partea ofertei, mai cu seamă de efecte de bază dezinflaţioniste şi de corecţii descendente ale cotaţiilor unor mărfuri – inclusiv ale ţiţeiului şi materiilor prime agroalimentare, pe fondul detensionării pieţelor en-gros -, precum şi de modificarea de la 1 ianuarie 2023 a caracteristicilor schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie.

Influenţele astfel exercitate vor fi resimţite mai ales pe segmentul energiei electrice şi combustibililor, precum şi pe cel al alimentelor procesate într-o oarecare măsură, afectând în consecinţă şi dinamica viitoare a inflaţiei de bază, au evidenţiat mai mulţi membri ai Consiliului.

„Impactul prezumat al noii configuraţii a schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie este totuşi dificil de previzionat, iar balanţa riscurilor induse de factorii pe partea ofertei la adresa perspectivei inflaţiei se înclină uşor în sens ascendent în actuala conjunctură, au convenit membrii Consiliului, evocând anunţul recent al ţărilor OPEC privind reducerea livrărilor de ţiţei, precum şi penuria de legume din Europa”, se mai arată în minută.

Totodată, s-a remarcat că din partea poziţiei ciclice a economiei sunt de aşteptat presiuni inflaţioniste mai intense pe orizontul apropiat de timp şi în atenuare mai graduală decât în prognoza precedentă, în condiţiile în care noile evaluări indică o temperare mult mai modestă a creşterii trimestriale a economiei în semestrul I 2023, comparativ cu previziunile anterioare, după un avans peste aşteptări consemnat de PIB şi în trimestrul IV 2022.

Conform sursei citate, evoluţiile fac probabilă o restrângere mai moderată a excedentului de cerere agregată în prima parte a anului curent decât s-a anticipat anterior şi pe o traiectorie mai înaltă. De asemenea, ele implică creşteri anuale încă robuste ale PIB în trimestrele I şi II 2023, însă în decelerare treptată, au arătat membrii Consiliului.

„S-a sesizat că indicatorii cu frecvenţă ridicată indică consumul privat drept principal determinant al creşterii anuale a PIB în trimestrul I 2023, dar şi o contribuţie pozitivă adusă de formarea brută de capital fix, în principal pe seama activităţii din construcţii”, se precizează în document.

Un impact expansionist este posibil în acest interval şi din partea exportului net, în condiţiile în care, dinamica anuală a exportului de bunuri şi servicii a devansat-o în luna ianuarie 2023 pe cea a importurilor, care a consemnat un declin mult mai accentuat, probabil inclusiv ca efect al ameliorării raportului de schimb, au semnalat unii membrii ai Consiliului. Pe acest fond, deficitul comercial şi cel de cont curent s-au redus semnificativ faţă de perioada similară a anului trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Eu nu știu ce inflație descrește că prețurile cresc într-una

  2. …este normal sa prognozezi o descrestere din moment ce ai sustinut ca inflatia este mai mica si decat putza de furnicoi…desi toata lumea simtea mataranga de magar!…sunt cateva institutii bugetivore care ar tre desfiintate, cele mai parsive si mincinoase:bnr si ins…apropo de ins, dragi actuali si viitori pensionari, salariul mediu brut lunar, punct de referinta pt calculul cuantumului pensiilor este falsificat de cand a inceput sa fie folosit in formula….este dublat, astfel incat sa va fure din prima 50%din ce ati contribuit!…dar, nu-i asa?, v-au aruncat in dinti 50 euro la trimestru asa incat repede la vot si degetul pe psd,pnl,usr,udmr…astazi s-au scapat, in sfarsit, si iliescenii, au recunoscut faptul ca aur este pe primul loc in sondaje…nu cu mult, 37%…

  3. … are Guvernator pe viata, chiar Nemuritor; ce mai conteaza niste „indici” despre inflatie!

  4. Securistul de Isărescu anunță o inflație care de fiecare data e depășită de realitatea pe care o vedem la rafturi in timp ce BNR face achiziții de lux pentru mesele angajaților.

  5. Mosh Manole are interzis de la superiori sa explice romanilor daca mai exista aurul dus de el pe furis la Londra. Abureste fara rusine despre inflatie la ordinul lui Johanis.

  6. gata, au strins hotii banetul? cit a durat, un an jumate? stai ca mai dureaza cel putin 8 luni… da, spre 2 ani jumate… ca si pandemia… ca si criza din 2008… ale dracu coincidente…

    mai apare din cind in cind cite un prost cu un comunicat. stai ca acum iese tatal lor, vasiliu, si ne face capu mare cu stiinta lui despre scovergi…alaltu se ascunde dupa perdea… si-o fi spart ochelarii…

  7. Din moment ce preturile la coșul zilnic alimentar au crescut cu 100% și românii de rând au cam terminat rezervele și nu mai cumpără nimic, mi se pare corect sa se spună că inflația scade. Statul român și-a recuperat masa monetara aruncata în piața. Toți saracii au fost jupuiți. Bogății s-au îmbogățit mai tare. Frumoasa democrație!

  8. BNR are in fișa postului menținerea inflației în jurul de 2%, prin lege. Au reușit? Ce analiști incompetenți au nu sunt in stare decât să mimeze economia. Doar faptul că ratele la un credit cresc la dobânzile stabilite de ei cu 80-90% dar ei susțin că inflația e doar 15% spune totul despre BNR și sistemul bancar. Creditele trebuiau să se majoreze cu maxim 20% ce e peste se numește furt. Nu știu, faceți un indice corect, pentru găurile lui Catzu de 40 de miliarde de euro nu trebuie sa plătească un om care și luat o casă. Asta nu e lux e o necesitate, daca nu vrei sa plece toți tinerii din țară. BNR, INS, ANRE, ASF și administrația prezidențială sunt câteva din instituțiile plătite regește dar care nu fac nimic, excepție măsluiesc cifre și lucrează pentru interese străine.

  9. Pai isi dau seama leprele ca romanii nu mai au bani de achizitionat mancare, haine, adica necesarul traiului de zi cu zi. Acum o vor lua usor, deja se lauda ca energia a reintrat in matca preturilor normale, vor zice ca fiecare pas de scadere este un succes al guvernarii competente, BNR va incepe sa scada dobanda, dar lent cate 0,25% si de fiecare data vor zice ca fac tot posibilul pentru bunastarea catatenilor si a economiei romanesti (vor face o echilibristica cum numai la circul din Moscova mai vezi intre masuri de stimulare a economiei si a stoparii inflatiei), vor zice ca incepe iar sa se miste consumul si ca na, intradevar este deficit, dar macar avem consum si uite asa o luam de la capat. Peste 5 ani vom avea salariul minim 4000-4500 de lei adica vreo 800 de euro dar, ce sa vezi abia vei reusi sa duci un trai minimim ca de decenta nu poate fi vorba. In 1999 avem un salariu de 45 de dolari net si ma descurcam de la o luna la alta. Acum am 700 de euro net si la dracu, fara fite, fara masina, fara haine in magazine noi, fara tigari, doar un copil, toata lumea modesta si abia abia iti ajung banii. Asta nu este decat manopera BNR-ului in frunte cu guvernele girate de Iohanis. Orban, Catzu, Ciuca si acusica geniul Marcel. Cum dracu sa nu plece romanii din bazaconia asta de tara. Cat despre prognozele BNR, sunt praf pentru prosti. Sa arate ei cum se preocupa de economia tarii. Articolele aceste sunt servite de lacheii din BNR, iar cei din presa, contra cost, le publică, mai ales pe canalele de știri unde nu poți comenta nimic. Pe cine mai intereseaza parerea unui nimeni care citeste presa. Sa citeasca, strict ce le dau ei. Asta este presa ideala in noua democratie europeana.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.