Programul de guvernare al Italiei stabilit la Frankfurt, viitorul UE la Berlin

Cotidianul Corriere della Sera a publică o scrisoare confidenţială adrestă premierului Silvio Berlusconi de preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean Claude Trichet şi de succesorul său, Mario Draghi, al cărei conţinut şi ton pot sugera cine conduce de fapt una dintre marile economii ale UE.

În situaţia actuală, avem în vedere următoarele măsuri ca fiind esenţiale:

a) O strategie de reforme cuprinzătoare, ambiţioase şi credibile, inclusiv liberalizarea completă a serviciilor publice locale şi a serviciilor profesionale este necesară. Acest lucru ar trebui să se aplice în special în servicii locale prin privatizări la scară largă.

b) Există, de asemenea, nevoia de a reforma în continuare sistemul de negociere colectivă salariilor pentru a permite firmelor sa adapteze salariile si conditiile de munca nevoilor lor specifice si sa fie sporita relevanţa firmelor în procesul de negociere (…).

c) O revizuire aprofundată a normelor care reglementează angajarea şi concedierea angajaţilor ar trebui să fie adoptată în paralel cu instituirea unui sistem de asigurări de şomaj şi de un set de politici active pe piaţa forţei de muncă, capabil să simplifice realocarea resurselor pentru firmele şi sectoarele mai competitive.

Guvernul trebuie să ia măsuri imediate şi îndrăzneţe pentru a asigura viabilitatea finanţelor publice, se mai arată în scrisoarea liderilor BCE.

Scopul ar trebui să fie obţine un deficit mai bun decât cel planificat în 2011, un împrumut net de 1,0% din PIB în 2012 şi un buget echilibrat în 2013, în principal prin intermediul reducerii cheltuielilor. Este posibil să se intervină în continuare în sistemul de pensii, prin criterii mai stricte de eligibilitate pentru vechime şi alinierea rapidă a vârstei de pensionare a femeilor în sectorul privat cu cea stabilită pentru sectorul public, obţinându-se astfel economii chiar din 2012. În plus, guvernul ar trebui să ia în considerare reducerea semnificativă a costurilor sectorului public prin controlul cheltuielilor şi, dacă este necesar, prin reducerea salariilor (…)

Având în vedere gravitatea situaţiei actuale de pe piaţa financiară, considerăm ca esenţial faptul că toate acţiunile enumerate mai sus să fie luate cât mai curând posibil cu decrete-legi, urmate de ratificare parlamentară până la sfârşitul lui septembrie 2011. O reformă constituţională, înăsprirea normelor fiscale ar fi, de asemenea, corespunzătoare.

Scrisoarea trimisă de BCE, cu sediul la Frakfurt, care stabileşte practic programul de guvernare a Italiei a fost urmată, joi, de aprobarea de către Parlamentul European a unui pachet de şase măsuri care constrâng într-un mod fără precedent politica bugetară a statelor UE. Pe scurt, daca statele membre nu-şi menţin deficitul bugetar sub 3% din PIB şi datoria publică la sub 60% din PIB, ele pot fi penalizate cu până la 0,2% din PIB. Aceste limite ale deficitelor au fost deja înscrise în constituţie în Franţa şi Germania, socialiştii francezi considerând măsura ca o condamnare la austeritate.

Suvernatitatea naţională pare să aibă tot mai puţin loc în negocierile europene în perioada de criză. Într-un interviu publicat vineri de Suddeutsche Zeitung, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a subliniat că nu se poate avea încredere în guvernele naţionale atunci când vine vorba de luarea unor măsuri ferme pentru salvarea euro.

Barroso a declarat că UE se află în „cea mai gravă criză” şi că are nevoie de o politică economică mai coordonată pentru a stabiliza zona euro. În acest context, el a subliniat că este o „iluzie” să crezi că economia zonei euro poate fi coordonată doar prin acţiunile Consiliului European, care cuprinde liderii celor 27 de state membre ale UE şi care se întruneşte de două ori pe an. „Nu va merge niciodată aşa”, a spus Barroso, pentru ca guvernele naţionale „vor încerca mereu să negocieze”.

Soluţia stă în instituţiile independente ale UE: Comisia Europeană şi Curtea Europeană de Justiţie, spune preşedintele portughez al Comisiei.

Independenţa Comisiei a fost însă pusa sub semnul intrebării de guvernanţii polonezi, care au prezentat recent un clip electoral în care susţin că actualul comisar pentru Programare Financiară şi Buget, polonezul Janusz Lewandowski, va ajuta ţara să absoarbă şi mai multe fonduri comunitare, sugerând că oficialul european joacă pentru echipa Poloniei, nu a Comisiei.

Aceeaşi independenţa a instituţiilor UE este astfel privită de cotidianul polonez Rczespospolita: „Nu el (Jose Manuel Barroso) este cel care trage sforile şi nu va fi el cel care va fi acuzat pentru dezintegrarea zonei euro. UE este condusă de cancelarul Angela Merkel şi toată lumea-politicieni, economişti şi investitori deopotrivă-îşi ţine ochii aţintiţi asupra ei (…) Toată lumea şi-a jucat foarte bine rolul în teatrul UE. Însă viaţa adevărată este în altă parte”, scrie publicaţia poloneză.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.