Proiect cu cântec: „Acces sporit si discreționar al serviciilor de informații”

Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI)  critică Proiectul de Lege privind securitatea și apărarea cibernetică a României, pus în dezbatere pe 4 noiembrie, la 8 seara, de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, considerând că este o propunere legislativă în domeniul securității informative care impune condiții absurde de notificare în cazul breșelor de securitate pentru categorii extrem de largi de actori privați și alte probleme care ignoră importanța confidențialității.

„Analiza pe care am făcut-o a scos la iveală toate ingredientele unei legi pe care speri că lumea o va uita până sâmbătă dimineață:

  • măsuri disproporționate pentru categorii largi de actori privați;
  • definiții vagi, neclare sau care contrazic alte legi în vigoare;
  • delațiunea specialiștilor privați, ca procedeu de securizare a Internetului
  • acces sporit si discreționar al serviciilor de informații la problemele de securitate și la datelor persoanelor private;

(…) Proiectul pare a susține idei mai vechi prin care “securitatea cibernetica” e un subiect în care doar statul are un interes, iar sectorul privat trebuie sa se supună, nu sa fie un partener egal.

Proiectul pare a eluda că există un interes major pentru securitate informatica atât din partea persoanelor fizice, cît și a persoanelor juridice. Scopul celor două entități diferă, drept pentru care uneori nici nu vrem ca datele protejate și private să fie puse la dispoziția statului. Cu atât mai mult, datele noastre, ale unor persoane private, și securitatea sistemelor pe care sunt stocate, nu trebuie să fie comunicate statului decât ca excepție, decât atunci când există un interes public superior interesului privat în cauză. Aceste aspecte sunt deja definite limitat de directivele NIS1 si NIS2 (ultima încă nu e în vigoare)„ arată asociația.

APTI prezintă argumentele sale principale:

1. Nu orice site trebuie să fie supus obligațiilor de securitate, doar cele din sectoare esențiale și de la firme mari și mijlocii, conform directivei NIS2

2. Furnizorii de servicii de securitate cibernetică = delatori profesioniști

3. Care sunt, de fapt, sistemele informatice din competența SRI? Le mai poate identifica cineva?

4. Nu trebuie incluse activitățile și sistemele din domeniul civil în domeniul militar

5. Accesul la PNRISC este neclar

6. Să nu facem 7 legi cu 7 obligații de raportare!

7. Dezbatere publică

INTEGRAL OBSERVAȚIILE APTI pot fi consultate AICI 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Marieta Visan 267 Articole
Autor

17 Comentarii

  1. Sunt linistit, cu cat sefii serviciilor vor sa se afunde intr-o ploaie de informatii, cu atat nu vor fi in stare sa discearna adevarul, adica se vor auto-distruge. Continuati !

  2. Colonie Marginală Eșuată, exploatată fără scrupule de o caracatiță masono-securistă, cu binecuvântare licurice !

  3. Verbalizarea este catarsis. Cuvintele sunt doar un „vehicol”. Recunosc, si unii si altii, cu ce se ocupa dintotdeauna? Si serviciile si Ong-urile fac ce este in fisa postului. Finantatorii difera!

  4. Mai franati cu obsesia pt.secrete.Orice rahat poate fi facut secret sa culpabilizeze cetateanul,sa-l aduca la o stare nevrotica.Oamenii deja si asa vorbesc cu multa retinere chiar banalitati.Vrem din contra,normative care sa scoata in public minciunile.

  5. NASOL !
    Pentru asta SRI-ul (de exemplu !) nu ar trebui sa fie in asa numitul „CONFLICT DE INTERESE” 😀
    (explic mai jos:)
    SRI-ul are dreptul sa aiba firme proprii ne-declarate oficial al cuiva anume in secret firme SRI care asigura fonduri SRI-ului !
    Si faptul ca desi oficial par ale cuiva si nu sunt si faptul ca de fapt banii din profit sunt ai SRI-ului sunt LEGALE !

    CHESTIA asta … ar baga SRI-ul in conflict de interese cu alte firme platitoare de TAXE si dand salarii romanilor …cu firmele SRI avantajate de informatii la care firmele ne-SRI-ste n-ar avea acces 😀 !

    NASOL ! …cred ca tot „accesul” sporit nu va avea succes in JUSTITIE (sau la CCR 😉 ) !
    IQ=?
    😉

  6. Ce zici de obiectiile de „CONFLICT DE INTERESE” puse comic-PUERIL de mishteaux mai sus ?
    Contra-zi-le daca poti !
    Vreau argumente ! 😛

  7. 1. Nu orice site trebuie să fie supus obligațiilor de securitate, doar cele din sectoare esențiale și de la firme mari și mijlocii, conform directivei NIS2

    si mai NASOL … SRI-ul (ca firma privata)… poate oferi contra-cost informatiile la care-ar avea asa acces prin lege
    deci de aceea DOAR „doar cele din sectoare esențiale și de la firme mari și mijlocii” …pentru ca alea au banii
    ce naiba ar castiga SRI-ul (de facto granzii securisti 😀 ) din firmele mici
    ei vor la CIOLANUL MARE … mai ales ca pensionari tineri …vor fi ULTERIOR donatiilor de informatii private ale unor firme mari SECRETE DE FIRMA … altor firme mari (vezi securistii de la DAMEN … CONSTATNTA 😉 ) …etc.etc.etc
    SPER ca nu …(va fi cu cantec si-n GROAPA asta pot cadea in functie de cine va veni la putere TOATEEEE multinationalele PE RAND …PAS-CU-PAS 😉 😉 😉 ATENTIE ! 😛 „”nu-i pentru cine se pregateste ci mereu pentru cine se nimereste””)

  8. Păi tot ei sunt și la stat și în firmele private. Cred că 90% din firme sunt ale SRI sau ale unor foști. Nici ălora 10% la sută nu le dau pace. Mari ticăloși și lacomi sunt.

  9. Mare atentie la soarta lui Basescu azi:
    ”nu-i pentru cine se pregateste ci mereu pentru cine se nimereste”
    😉

  10. Controlul gindurilor….
    Die Gedanken sind frei…cred ca de acum incole Die Gedanken waren frei
    a fost o poveste…

  11. STASI-ul german ar fi invidios pe ce stat politienesc o sa avem in curand, ma rog, o sa fie un intreg stat securist la nivel de UE. Iar fraierilor o sa li se vanda iluzia de libertate de expresie, de asociere, etc

  12. Ca de obicei, pas cu pas, Romania ingropata definitiv de Securitate, nici macar nu mai nimic sa fie contrapondere la securisti, adica dictatura lor e instaurata de facto de mult. Sa dormim linistiti, Securitatea a preluat(89) si definitiv (2004, 2007) a ingropat Romania. Grav o sa fie in scurt timp, groapa lor, tot de ei sapata, e sfarsitul lor definitiv, duca-se, cu price riscuri, romanii nu mai dau un scuipat pe ei, cand chiar o sa fie nevoie… Rabdare sa avem, prostii lacomi se duc toti in cap, definitiv

  13. Doftorei cu diplome stelare, uniti-va pentru fabricatiuni?! Sunt mai multi decat inainte de 1989 si continua cresterea numarului. ‘E’ mai agresive actuala decat formula veche comunista. Am inteles ca sunt mai multi decat un america sau china care sunt impanzite cu camere de luat vederi peste tot, in locuri unde nu te astepti. E destul de grav pentru cetatenii din Romania, pentru ca se subtiaza puternic alocatile pentru costul vietii majoritatii cetatenilor saraciti.

  14. Avem ,,servicii” ! Romania este cea mai praduita tzara ! Romania datorita jafului transformat in orgie , a devenit cea mai saraca tzara din Europa , dar si cea mai inapoiata , corupta si de nedorit in Shenghen . ,,serviciile” stiu de ce ! In Rrrominia , hotzii sint clasificati la categoria ,, destepti ” , cei cinstiti si muncitori la prosti ! In politica , in Justitie si in ,,servicii” sint numai ,, destepti ” !

  15. treaba serviciului de informatii este sa aiba informatii, sa fie informat de toata lumea si apoi DOAR sa informeze. deci legile sunt corecte. a nu se confunda cu serviciile externe , care nu ne privesc pe noi cetatenii. beleaua este ca cei care sunt informati, cetatenii de rand ( voteaza anapoda) sau decidentii nu inteleg (fara calificare ) sau au alte interese (tradatori)sau le folosesc gresit(prosti)

  16. Firmele SRI mascate n-au putut vreodata concura inteligenta aflata in firmele private romanesti, ele stiu sa faca bijnita, doar, „cumperi ieftin si vinzi scump”, fara valoare adaugata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.