„Proiectul Predoiu” contestat şi de magistraţi

Principalele asociaţii ale magistraţilor din România, AMR (Asociaţia Magistraţilor din România), UNJR (Uniunea Naţională a Judecătorilor din România) şi AJADO (Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului) consideră că modificările la Legea 51/1991, propuse de Cătălin Predoiu, Ministrul Justiţiei, subminează independenţa justiţiei şi, în consecinţă, desconsideră drepturile cetăţenilor.

Iată cîteva dintre obiecţiile formulate de către cele trei asociaţii ale magistraţilor:

– una dintre modificările propuse de ministru este introducerea pentru prima oară a înregistrărilor serviciilor secrete ca mijloace de probă în procesul penal, deşi deciziile CCR au stabilit de mult că „că SRI are atribuţii exclusiv în domeniul siguranţei naţionale, neavând atribuţii de cercetare penală

– se ignoră distincţia făcută de CCR între înregistrările făcute pe bază de mandat dat de judecător şi cele rezultate din munca de culeri de informaţii, „ care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului”

Concluzia formulată de cele trei asociaţii ale magistraţilor este una îngrijorătoare pentru soarta justiţiei dacă proiectul lui Cătălin Predoiu va deveni lege: „Sunt întrebări al căror răspuns este evident şi conduce spre încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

Iată textul integral al comunicatului semnat de: Andreea Ciucă din partea AMR, Dana Gîrbovan din partea UNJR şi Florica Roman din partea AJADO:

Reamintim că în urmă cu cîteva zile, patru membri CSM, judecătoarele Gabriela Baltag şi Evelina Oprina şi reprezentanţii societăţii civile Victor Alistar şi Romeu Chelariu, au dat publicităţii un Comunicat care se referă la principalele probleme din proiectul lui Cătălin Predoiu semnalate şi de cele trei asociaţii ale magistraţilor.

Vă prezentăm şi acest comunicat al celor patru membri CSM:

Aceste poziţii luate de cei patru membri CSM, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Victor Alistar şi Romeu Chelariu şi cele trei asociaţii ale magistraţilor, AMR, UNJR şi AJADO, pun la îndoială unele modificări propuse de proiectul lui Cătălin Predoiu, Ministrul Justiţiei, care deschid poarta unor grave abuzuri ce păreau că au fost înlăturate încă din vremea ministrului Tudorel Toader.

Revenirea la practicile abuzive, aşa cum se precizează în cele două comunicate de mai sus, reprezintă un pericol uriaş pentru o justiţie independentă şi implicit pentru încălcarea unor drepturi fundamentale ale omului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

4 Comentarii

  1. Totusi pe frantuzoaicele astea trei le rugam sa nu circule noaptea,imi sperie copiii si starnesc cainii!

  2. Alo, ambasadele???
    Alo, angela si ursula???
    Alo, ong???
    In Republica Securista Romania se experimenteza, fara acordul cobailor, viitorul UE…

  3. Sunt frectii la piciorul de lemn. Cata vreme acesti beneficiari lacomi de recompense nesimtite (nu le poti numi salarii) nu dau vreun semn cat de firav ca ar dori normalitatea si echitatea care sa-i apropie cat de cat de restul functionarilor statului, orice iesire publica cu alte initiative (lipsite total de esenta) par inutile majoritatii romanilor. Iar ca o observatie la zbaterile lor de imagine, justitia nu va fi niciodata independenta cata vreme nu se va curata din interior de oamenii securitatii.

  4. cum spuneam, nimeni nu poate ataca o Tara sau o natie UNITA. Atat timp cat oamenii sunt uniti, fie in profesie, fie in meserie si isi apara drepturile lor si prin consecinta pe ale tuturor, o adunatura de securici vanduti strainilor nu au cum sa intervina in politica si legea Tarii. ei intotdeauna cauta „veriga slaba” = indivizi usor de cumparat, talhari santajabili sau deja santajati. asta au facut „soros si prietenii” in toate tarile lumii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.