
Reproduc două dintre întrebările adresate de un reporter de la Libertatea unui chirurg român de mare succes în Franța și Elveția. Este vorba de prof. Constantin Tuleașcă, absolvent de medicină la Universitatea din Iași.
„-Sunteți într-o situație la care din ce în ce mai mulți dintre rezidenții români visează, deși au existat creșteri salariale semnificative în domeniu și în România: ați reușit să plecați din țară și să profesați cu succes în străinătate. Cum ați resimțit plecarea și, în special, adaptarea în Elveția?
– Ați mai răspuns în trecut cu „nu știu” la întrebarea dacă ar fi să vă întoarceți să vă stabiliți definitiv în România. Aș vrea să vă întreb, judecând la rece, există și avantaje pentru un profesionist în sănătate să se întoarcă la sistemul din România, din care a plecat, în afară de legăturile afective pe care le are cu familia și țara? (preluate din interviul lui Cătălin Hopulete,intitulat ”Medic român într-o țară în care salariile pornesc de la 10.000 de euro pe lună. „Dincolo de măriri de salarii, contează respectul pacientului și al societății” (Libertatea, 30 aprilie 2023)
Nu răspunsurile excepționalului medic mă preocupă. Și nici cele ale celor care s-au încumetat să plece și au reușit în mod excepțional peste hotare. Subiectul acestui editorial este propaganda românească inconștientă în favoarea emigrării. N-are nici o legătură cu scandalul între Tolontan și Ciutacu, adică între Realitatea și România TV.
După modesta mea părere, a venit vremea să discutăm serios despre propaganda neobosită pe care românii o fac în favoarea emigrării românilor. Și la Libertatea, și în alte ziare, ni se prezintă cariere românești de mare succes izbutite mai ales în străinătate, în lumea vestică, nu în Asia sau în Africa.
Pe vremuri, am făcut și eu greșeala de a publica în Evenimentul zilei materiale de promovare a Loteriei Vizelor în SUA. Apoi, a condițiilor de emigrare în Canada. Era valul acela de libertate și de trecut granița interdicțiilor după ce comunismul ne închisese porțile. Părea o șansă. A fost între primele mele greșeli enorme. Am publicat materiale de promovare a plecării fără să realizez că îndărăt se ascundea o campanie a racolării de creiere și de forțe de muncă. Și asta exact în perioada în care începea o altă etapă de reconstrucție a țării. Am semnat cu sutele recomandări și cereri de trimitere la burse în străinătate. Îmi imaginam că oamenii deschid ochii și vom avea tineri mai pregătiți pentru o țară europeană. Unii au folosit prilejul și nu s-au mai întors. Alții s-au întors ca agenți acoperiți și ca propagandiști ai țărilor în care au primit burse. O parte a rămas cu beneficiul deschiderii spre societatea avansată și spre gîndirea în spirit democratic și fac o bună figură în țară.
Uitați-vă însă la toată armata de susținători ai USR și PNL, ai fostului PD, ai lui Traian Băsescu, la reziștii care umplu ONG-urile care se mobilizează la nevoie pentru o cauză preelaborată. Toți propagandiștii au studiat sau au beneficiat de burse sau stagii de pregătire în țările vestice, europene sau nord-americane și au devenit partizani ai democrației comandate de acolo. E drept, ai unei democrații elaborate, uneori, comandate, alteori, doar instrumente de combatere a adversarilor.
Nelămurirea mea a venit de la insistența cu care Libertatea, dar și alte site-uri sau publicații insistă pe succesele românilor în străinătate, mai ales peste Ocean. Este mai mult decît o modă. A devenit un loc comun periculos. Am văzut o vai de reporteriță întrebînd o fetiță de 14 ani cu voce de aur dacă nu s-a gîndit cumva să plece din țară. Vă dați seama ce enormitate!
Dincolo de toate nu este decît o uriașă tendință de racolare de forță de muncă pregătită și de creiere cu mare potențial creator.
Din păcate, noi ne-am trezit și ne-am enervat doar cînd peste noapte, în plină interdicție de circulație din pandemie, mii de oameni au fost mobilizați și transferați în Germania pentru culesul de sparanghel.
Din păcate, în ciuda grosolăniei aranjamentului derulat la vîrful României și Germaniei, continuăm să privim plecarea în străinătate ca o cale de succes, ca o soluție economică sau profesională, ca o evadare din infernul românesc al improvizației, al subdezvoltării, al corupției, al neîncrederii etc. Pe nesimțite, prin toate mediile se desfășoară un fel de concurs sau de festival național al argumentelor pentru a emigra. Ziariștii și influenceri se întrec în a descrie povești de succes ale celor plecați din țară. Este o adevărată campanie inconștientă (în mare parte!) de părăsire a României, de golire a ei, de racolare de profesioniști și creiere hiper-dotate. Toate duduile și fătucile ajunse în fața unei camere încearcă să-și etaleze argumentele plecării, proiectele, bărbatul, locurile de vis prin care s-au trambalat pe banii sponsorilor. În vremea lui Ceaușescu, se fugea de regulă prin evadarea sau prin căsătorie. Succesul, banii mulți, siguranța, asistența medicală sunt pompate ca argumente de bază ale conștientului sau subliminalului îndemn la plecare. Acum, se pleacă din rațiuni economice și în baza propagandei că dincolo este tărîmul făgăduinței. Nimeni nu scrie despre eșecul românilor peste hotare, despre hămăleala lor prost plătită, despre viața lor grea și însingurată, despre continua poziție de mîna a treia și a patra. Doar despre bani, despre succes și, din cînd în cînd, despre dorul de casă.
Buna ziua,
Domnule redactor sa nu va suparati dar singura preocupare a decidentilor de dupa 1990 a fost sa condamne in bloc comunismul si ororile acestuia, fara sa ia in calcul sa in Italia de exemplu toate partidele politice aflate la guvernare sunt trecute in Panteonul Istoriei Nationale – inclusiv regimul fascist al lui Musolini sub explicatia logica si profund lamuritoare : toti politicienii au crezut in binele Italiei si la acel moment asta au crezut ca trebuie facut pentru tara lor si aici inchei citatul.
Decidentii din Romania din marea majoritate a partidelor noastre politice si chiar de la Presedintie de dupa 1989 si pana in prezent inclusiv au evitat sa aduca omagiu lor inaintasilor, pentru sacrificiile facute inclusiv prin lucrari precum Canalul Dunare Marea Neagra, Defileul Bumbesti Livezeni, Traseul Transfagarasan, constructia de grupuri de producere a energeie electrice, etc. si au construit treptat si insidos un curent de opinie institutionalizat ca suntem ca popor vinovat de orice intamplari malefice din istoria recenta sau mai indepartata, deci sa de ne fie rusine de noi insine si .. le a reusit. Si din acest motiv emigreaza tinerii, pentru ca le este rusine ca sunt romani ca asta li se induce pe mas media de ai nostri decidenti politici incapabili mental sa inteleaga acest fenomen de masa.
Am visat frumos ast-noapte
Ca eram tanar de ani
N-aveam nici o grija-n spate si nici atitia dusmani
Dar cocosii dimineata au cantat si m-am trezit
Doamne cum mi-a trecut viata si-am imbatrinit
Ce-am facut cu viata mea n-am stiut s-o pretbuiesc
Sa-mi dai Doamne te-as ruga inc-o viata sa traiesc
Tinar Doamne de ma-ai face as sti ce am de facut
I-as da inimii ce-i place tot ce n-a avut
Nu am trait cu placere bani pe bani mereu am pus
In munca sa fac avere tineretea mea s-a dus
N-am fost la nicio betie cu prietenii din sat
Ca s-ajung la bogatie mult am mai rabdat
Azi as bea si n-am cu cine cu totii m-or parasit
Lumea zice despre mine ca-s amar ca sint zgircit
Banul cu ce ma incalzeste cu banii n-am ce sa fac
Cand lumea te ocoleste te simti tot sarac
Muzica lautareasca
„Ce-am facut cu viata mea,
N-am stiut s-o pretuiesc
Sa-mi dai Doamne, alta viata
I-as da inimiii ce-i place, tot ce n-a avut
N-am trait-o cu placere
N-am fost la nicio betie cu prietenii din sat…”
Marian Lupescu, muzica lautareasca.
https://youtu.be/UAzRKCU7PJM
Noi, cei mereu tineri si frumosi…am incercat sa ne traim viata, am crescut copii, am construit socialismul :).
Până la urmă migrația există și la păsări, d-apoi la oameni, iar motivele pentru care există spun totul despre noi. Alungați de peste tot, de egipteni, de romani, de greci, de spanioli, de englezi, de nemți și de francezi, dar și de români la un moment dat, unii nu au găsit nici până acum răspunsul la întrebarea „de ce ?”, care-i chinuiește mai mult pe alții decât pe ei.
Până la urmă și azi se migrează, unii din curiozitate și nevoie de aventură, alții de sărăcie și alte pericole sociale, dar niciodată ca acum din cauze politice și proastă guvernare cum e cazul României.
În capitalism e dezastru ! Cine vizitează astăzi mari orașe occidentale ( Chichago, Paris, Amsterdam ș.m.a.)are un șoc teribil, mai ales dacă le-a văzut și cu ani în urmă . Decadența și promiscuitatea sunt de neimaginat , iar sărăcia din unele zone rurale românești, de care fac atâta caz unii, pare parfum pe lângă degradarea umană dusă la extrem din acele locuri, pe care mulți și le închipuie paradisuri. Dar nu mai sunt decât poate fiscale, și alea pe ducă !
Se spune că cu Credința și Patriotismul, cu dragostea aceea, uneori nebună de Neam și Țară te naști , sau o dobândești pe parcurs dacă ai norocul să dai de Oameni, nu de cetățeni.
Felicitări autorului pentru inspirata alegere a temei de astăzi care la comentarii a smuls de pe moaca unora vălurile unei vădite ipocrizii , și a permis altora să-și etaleze toată ura și disprețul pentru un Neam și o Țară pe care nu le merită, nu pentru că nu le respectă, ci pentru că în infatuarea lor cretină nu pot înțelege ceva care ține nu de anii lor de studiu, ci de cei de jertfă și suferință a celor pentru care Grădina Maicii Domnului le-a fost și le va fi leagăn , nu obiectiv strategic !
Emigreaza … doar cei interesati de parvenire. „UBI BENE, IBI PATRIA”.
Cei care nu sunt interesati doar de parvenirea … nu emigreaza. „UBI AMO, IBI PATRIA”. .
Emigreaza … cei ce au drept scop in viata lor doar parvenirea. „UBI BENE, IBI PATRIA”.
Cei care nu au drept scop in viata lor doar parvenirea … nu emigreaza. „UBI AMO, IBI PATRIA”.
Eu efectiv nu denigrez țara, țara este „denigrata” de Burghezia Securista, Proștii, Idioții de la Putere! 8.8 milioane de Români au emigrat de ceea ce postez eu? Așa să fie? Cine denigrează țara, ăia cu 15 000 de Euro net cu Ecologica la FF sau eu care muncesc până crăp? Crăp de muncă și Burghezia Securista la chefuri? De Frații Muraru vă place? Denigrează România, o fac Xenofoba și Antisemita și iau fiecare câte 22 000 de Euro net lunar? Vă place? Cine- i om și cine Caine?
generic, generică, adjectiv
1. Care aparține unei categorii întregi, privitor la o categorie întreagă (de ființe, obiecte, fenomene); care cuprinde toate cazurile de același fel. etimologie: limba franceză générique. (DEX 2009)
Asadar, o tara „generica” inseamna doar o tara ca toate celelate tari.
specific, substantiv neutru
1. Caracterul propriu, particular, special al cuiva sau a ceva; notă distinctivă.
sinonime: specificitate
1.1. Specific național = sumă a caracteristicilor unei culturi, arte, literaturi care provin din trăsăturile proprii poporului și istoriei sale. etimologie: limba franceză spécifique. (DEX 2009)
DEOARECE tara noastra/ROMANIA este o TARA cu TRASATURI specifice PROPRII poporului NOSTRU (dpv. genetic/cel stravechi de peste 8.000 de ani) si istoriei NOASTRE (dpv. arheologic/locuita SEDENTAR, CONTINUU si MAJORITAR de catre poporul NOSTRU), cu o limba si cultura absolut UNICA si UNITARA (dpv lingvistic/avand un substrat PIE de peste 5.000 de ani, de idiom pre-latin, de tip satem, fara dialecte), inzestrat cu o spiritualitate UNICA si UNITARA (dpv. religios/neolitica a NATURII Mama, PIE monoteista a Tatalui CERESC/Gebeleizis, monista geto-dacica a cunoasterii umane a NATURII/Zamolxis) …
ROMANIA nu poate fi considerata – NICIODATA ! – doar o simpla „tara generica/oarecare” !!!
PS. Doar unii STRAINI (migratori si calatori) si NECUNOSCATORI (ai culturii, artei, literaturii care provin din trăsăturile proprii poporului și istoriei noastre NATIONALE de tip ROMANEASCA) … ne pot confunda SPECIFICITATEA neamului NOSTRU cu o „falsa genericitate” ! Clovni STRAINI si NECUNOSCATORI … de care insa POPORUL nostru (cel PAMANTEAN de tip ROMANESC) NE AMUZAM doar.
Mai este si o componenta psihologica despre care nu vorbeste nimeni. Una din particularitatile psihologiei romanului este o uriasa lipsa de stima de sine. Strans legata de aceasta lipsa de stima de sine, adica de auto-denigrare, este idealizarea celuilalt. Romanul tinde sa idealizeze tot ce se afla dincolo de hotare, mai ales in Vest. Totul e bun la aia, totul e rau la noi. Cu alte cuvinte, proiectam spre Vest tot ce nu putem accepta ca fiind bun la noi. Acest tip de gandire este, conform psihologiei lui Melanie Klein, un semn clar de pozitie paranoid-schizoida. Pentru a putea trece cat de cat de acest tip de gandire de „ori-ori” trebuie sa incepem sa vedem si lucrurile bune din tara noastra dar si lucrurile mai putin bune din afara (din Vest). Si acolo ca si aici e cu bune si cu rele. Ei au avantajele lor, noi le avem p-ale noastre, s.a.m.d.
Nu e nimic rau in a sta in tara si a munci, cum nu e nimic rau in a pleca din tara si a munci. E bine sa fii roman, e bine sa fii mandru ca esti roman. Eu sunt mandru ca sunt roman, desi sunt plecat de 20 de ani din tara. Iar la anul vreau sa ma reintorc. Ma cheama pamantul, ma cheama stramosii. Si nu vorbesc metaforic, chiar simt asta pana in oase.
Vai Tica, ce Editat poti fi citeodata!! Exagerezi si jignesti oameni si localitati intregi, doar pentru a afirma tu fantasmagorii! De ce?
Se anunta o posibila viitoare criza de apa, vestul mai in dreptul desertului Sahara din nordul Africii vor „beneficia” de seceta si rauri si fluvii la cote minime si restructii de ape potabila. Luna trecuta in Spania s-au inregiatrat deja temperaturi excesive dupa iarna secetoasa.
Valurile de caldura africana ajung si un est dar primii loviti sunt de obicei spre vest. Elvetia o tara muntoasa intra-adevar va fi mai putin expusa decat Franta, Spania si Italia, multe varfuri din Alpi sar de 3000m.
La sfarsitul restrictiilor de deplasare, din pandemie, cei care au terminat liceul sau facultatea, cat mai repede de 18-25 ani primul gand la munca afara pe mii de euro sau lire sterline. Nu mumai in medicina, forta de munca 20-40ani sau peste ramasa, mai ales calificata de negasit. Au ramas putini si aia ocupati cu lunile, ai nevoie de ceva in casa de construit sau repari singur care se autocalifica si descurca cum poate.
?????? Si ce vrei, sa te intorci in trecut? A fost si Mesopotamia un imperiu,Persia si? Au trecut, au decazut.Au aparut altele,Macedonia,Imperiul Roman.Au disparut si ele.Bizantul. Asa si ce e cu asta ? Stii ceva mai mult decat scrii sau o faci sa te bagi in seama?De Rusia ce zici,a fost imperiu ,a avut cultura ceva ?