„Proprietari de păduri au ajuns să facă greva foamei în faţa CEDO”

Nostra Silva, o federație care reunește comunitățile istorice de proprietari de păduri si pașuni din România, i-a solicitat Robertei Metsola, președinte al Parlamentului European, intervenția de urgență în vederea medierii dialogului cu o delegație a proprietarilor români prezenți la începutul acestei săptămâni în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, informează un comunicat al Federației. 

Potrivit sursei citate, începând cu 5 septembrie, ora 17, zeci de cetățeni europeni, majoritatea cu vârsta peste 70 ani, unii peste 80 ani, au intrat în greva foamei, ca urmare a lipsei unui dialog cu autoritățile, iar pentru o parte din aceste persoane, forma de protest le pune viața în pericol.

„Motivul protestului este situația fragilă a statului de drept în România: dețin o hotărâre judecătorească irevocabilă, din anul 2004, care a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru 17.000 hectare de teren forestier, precum și o hotărâre de condamnare a Statului Român de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea dreptului la respectul bunurilor (Hotărârea din 8 noiembrie 2022 din cauza Văleanu și alții contra României).

Cu toate aceste hotărâri, la care se adaugă alte sute de proceduri judiciare câștigate în România, Asociația Composesorală Borșa, tezaur istoric conform legislației naționale, nu deține niciun metru pătrat de pădure din cele 17.000 restituite de justiție.

Caz unic în Europa: o hotărâre irevocabilă a sistemului judiciar nu este respectată, de 20 ani, de autoritățile executive și administrative. Negocierile cu autoritățile române pentru o înțelegere amiabilă au eșuat, din nou, la 31 august 2023, motiv pentru care, imediat, reprezentanții proprietarilor s-au deplasat la Strasbourg, pentru a prezenta instituțiilor europene situația lor disperată și dramatică.

Lipsirea de efecte a hotărârilor judecătorești,  timp de decenii, într-un stat membru al Uniunii Europene,  ucide ideea de dreptate și spiritul de echitate. Sistemul democrației constituționale este asociat indisolubil cu statul de drept: instituțiile europene nu pot să rămână impasibile la o situație incompatibilă cu valorile Europei.

Oamenii din fața Curții Europene a Drepturilor Omului și-au riscat sănătatea și viața pentru a trage un semnal stăruitor de alarmă: democrația și statul de drept în România sunt doar niste concepte iluzorii, niste forme fără fond, atâta timp cât hotărârile judecătorești nu sunt respectate.

Este nevoie de stabilirea unui dialog, pe care Curtea Europeană a Drepturilor Omului l-a refuzat, pentru că acești cetățeni europeni români nu au făcut o programare online, cu două săptămâni înainte de a se prezenta la instanța Europeană.

Credem ca cei 20 ani se suferință și de luptă pentru dreptate și pentru dreptul de proprietate al strămoșilor lor, atestat documentar începând cu secolul XIV, ar justifica o scutire a acestor veterani ai luptei pentru democrație de birocrația dusă la extrem”, se mai arată în comunicatul citat.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. nu sunt proprietarii de paduri, ci smecherii din spatele lor, care le vor intru despadurire masiva si constructii monolit securice (toate arata a puscarii! ati observat?) in arii protejate si verzi.

  2. 17.000 hectare teren impadurit? Asta e fabrica de acte bine intalinata in Romania! Dar ce ba, ati avut neamuri antice care au furat atat de mult teren din proprietatea tarii incat aveti posibil acte false, practica reala in Romania democratica? Justitia ar trebui sa le anuleze la toti acesti acaparatori actele fabricate! Si nu e bascalie! E caracatita intre escrocul care vrea terenul sau padurea care are chash financiar gras-primarie(angajati+primarul care semneaza actele)-notari-avocati-experti judecatoresti-judecatori-curti de apel-executori judecatoresti! Asta e linia de actiune pentru orice fabricant doritor de acte proprietate cu continut fals, dupa care, cativa ani, cel putin 10 tim la secret actele si dupa, scandal ca sunt proprietari spontan pe proprietatea ta care ai locuit cu rasbunicii, bunicii, parintii de zeci si zeci de ani.

  3. Vor retrocedari ca sa taie la ras apoi padurile ! Retrocedarile( nu numai de paduri) facute de „magistrati” corupti au distrus Romania !

  4. propunem sa se dea proprietarilor de padure cite 1000euro de hectar anual,la nivel de tara inseamna max 3miliarde euro si noi nu mai taiem padurea.banii vin din certificatele de carbon si de la 10milioane automobilisti,de la tiristi,nave,avioane,fabrici si chiar vaci.sa putem taia 6m3 de hectar,cit e cresterea padurii.bagabontii de la ong uri care si dau cu parerea,sa respire de la teava masinii personale,nici noi nu ne bagam cind va bateti copiii,nevasta sau intre voi.statul sa asigure paza gratuita a padurii personale,la nivel de tara inseamna 80mil euro.amenajamentele silvice care cista 3mil euro pe an la nivel de tara sa fie platite de stat.animalele,pestii din padure sa fie ai proprietarilor.sa putem face amenajament silvic si pe 60ha padure.sa primim fonduri sa facem fabrici de prelucrare.ocoalele sa se redenumeasca,sa fie numite altfel,fara ocolire:unitati silvice.

  5. Regret situaţia, dar coloniile bananiere nu recunosc jurisdicţia Curţii Europene a Drepturilor Omului. La République Démocratique Bananière du Rrumânistan cu capitala la Ougga-Bougga nu a executat zeci de hotărâri CEDO, aceasta nu este nici prima şi nici ultima. CEDO există pentru recunoaşterea drepturilor inerente fiinţei umane, această recunoaştere fiind posibilă numai dacă eşti om. Pitecantropul cu pensie specială din Rrumânistan, Homo erectus, mai are nişte trepte de evoluţie până la Homo sapiens. Coloniile de babuini, conduse cu parul de gorile cu pensii speciale nici nu ştiu ce este CEDO. Hotărârile CEDO sunt pentru oameni, oameni care ştiu să citească şi să respecte legile, instanţele şi drepturile, nu pentru pitecantropi pensionari speciali, care încă nu s-au dat jos din copac. În Rrumânistan „judecătorii” se ocupă cu şantajarea poliţiştilor sau influenţarea martorilor cu promisiuni de angajare şi mulţi dintre ei nu ştiu să vorbească, de unde să ştie ei că o hotărâre judecătorească a CEDO este executorie? Nivelul lor intelectual este undeva între BMW cu geamuri fumurii şi chefuri la vilele securiste din Primăverii. Ei nu ştiu cine au fost Tolstoi, Chopin sau Rembrandt şi noi avem pretenţii de Curtea Europeană a Drepturilor Omului?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.