Proteste și reacții internaționale tranșante la ordinul lui Trump

Câteva mii de oameni s-au adunat sâmbătă noaptea în principalele aeroporturi americane pentru a protesta faţă de ordinul executiv al lui Donald Trump care suspendă temporar primirea refugiaţilor şi blochează intrarea în ţară a cetăţenilor din şapte ţări majoritar musulmane pentru 90 de zile. Ordinul lui Donald Trump privind imigrația a afectat nu doar refugiații, ci și rezidenți cu acte în regulă, care au fost blocați în aeroporturi din Statele Unite și din întreaga lume. Linii aeriene, companii multinaționale și avocați luptau sâmbătă cu consecințele ordinului președintelui american care a interzis accesul în SUA al cetățenilor din șapte țări.

Update: Reacție din Senatul SUA. Liderul democraților din Senatul SUA, Chuck Schumer, a cerut duminică anularea ordinului executiv al președintelui republican Donald Trump prin care se interzice intrarea în SUA a unor cetățeni din șapte țări majoritar musulmane și a apreciat că măsura face ca Statele Unite să arate „mai puțin umanitare, mai puțin sigure, mai puțin americane”, transmite Reuters.

Ordinul „trebuie anulat imediat, iar democrații vor introduce un proiect de lege care va revoca” decizia președintelui american, a declarat Schumer.

Schumer a mai menționat că ministrul securității interne al SUA, John Kelly, i-a spus că 42 de persoane reținute în prezent pe aeroporturile din SUA vor fi supuse procedurilor și lăsate să intre în țară pe baza unui ordin judecătoresc emis sâmbătă noapte. Potrivit liderului democraților din Senatul SUA, Kelly i-a mai transmis că ordinul executiv al lui Trump nu va afecta deținătorii de „cărți verzi” — vize de rezidență permanentă — ceea ce contrazice declarațiile anterioare ale administrației Trump.

Informația a fost confirmată de șeful de personal al Casei Albe, Reince Priebus, care a anunțat că deținătorii de permise de rezidență permanentă în SUA vor putea continua să vină în SUA. „Ordinul nu afectează cărțile verzi”, a declarat Priebus.

Update: Reacție din Senatul SUA. Liderul majorității din Senatul SUA, republicanul Mitch McConnell, a declarat că Statele Unite trebuie „să aibă grijă” când pun în aplicare noul ordin executiv al președintelui Donald Trump, transmite Reuters.

Acesta a apreciat că intensificarea verificărilor asupra imigranților este un lucru bun. „Cred totodată că este important să ne amintim că unele dintre cele mai bune surse ale noastre în războiul împotriva terorismului islamic radical sunt musulmanii, atât din această țară, cât și din străinătate… Trebuie să avem grijă atunci când facem acest lucru”, a spus McConnell.

Update: Reacții categorice din Marea Britanie. Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a apreciat duminică că vizita de stat a preşedintelui SUA Donald Trump în Marea Britanie ar trebui să fie împiedicată, atât timp cât rămâne în vigoare ”interdicţia musulmană”, făcând astfel referire la ordinul lui Trump. Totodată, peste 100.000 de britanici au semnat o petiţie prin care se cere anularea vizitei lui Donald Trump, pe care ar urma să o facă în Marea Britanie.

Update: Reacția Germaniei Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, a transmis că Merkel „regretă” interdicțiile de intrare în SUA pentru refugiați și cetățeni din câteva țări.

„Ea este convinsă că, chiar și în cadrul luptei indispensabile împotriva terorismului, nu este justificată plasarea sub o suspiciune generalizată a oamenilor în funcție de originea sau credința lor”, a declarat purtătorul de cuvânt. „Cancelarul regretă interdicția de intrare (în Statele Unite) impusă de guvernul american refugiaților și cetățenilor din unele țări”, a adăugat Steffen Seibert.

Guvernul german „va examina consecințele” acestei interdicții pentru cetățenii germani cu dublă cetățenie și care sunt afectați de aceste măsuri ale SUA, a mai precizat acesta.

Angela Merkel și-a exprimat îngrijorările în timpul convorbirii telefonice cu Donald Trump care a avut loc sâmbătă, amintind că în Convenția de la Geneva se prevede că refugiații de război trebuie primiți de comunitatea internațională din motive umanitare.

Update: Proteste sunt programate să aibă loc duminică în mai multe oraşe din SUA.

Update: EgyptAir au anunţat duminică că toate liniile aeriene care operează pe aeroportul internaţional din Cairo au primit o cerere oficială pentru a interzice îmbarcarea către SUA a cetăţenilor din cele şapte ţări musulmane vizate de interdicții, transmite Reuters.

Update: Asociaţia Internaţională pentru Transporturi Aeriene a anunţat că şi membrii echipajelor de zbor originari din cele şapte ţări sunt vizaţi de interdicţia de a intra în SUA, transmite Reuters.

Update: Prima înfrângere pentru Donald Trump în justiție

Primele reacții internaționale

Primul stat vizat de interdicții care a reacționat a fost Iranul, care a transmis că nu va mai permite, la rândul său, intrarea cetățenilor americani pe teritoriul său. De asemenea, Franța și Germania și-au exprimat îngrijorarea, prin vocea ministrului de Externe francez. Turcia s-a exprimat și ea pe acest subiect.

Criza refugiaților nu va fi rezolvată „prin ridicare de ziduri”, a declarat sâmbătă premierul turc Binali Yildirim, întrebat despre restricțiile în materie de imigrație impuse de Donald Trump.

„Nu vom rezolva problema refugiaților ridicând ziduri”, a declarat Yildirim într-o conferință de presă comună cu premierul britanic Theresa May la Ankara.

Organizația „Mobilizarea Populară” din Irak a cerut Guvernului irakian să interzică la rândul său intrarea în țară a cetățenilor americani și expulzarea celor aflați deja acolo.

Fără a face referire la controversatul ordin al lui Trump, premierul Canadei Justin Trudeau a transmis sâmbătă că în țara sa sunt bineveniți „cei care fug de persecuție, teroare și război”, „indiferent de religie”.

Fondatorul Facebook a explicat: SUA reprezintă o naţiune de imigranţi.

Trump a declarat presei, chiar în Biroul Oval din Casa Albă, conform Agerpres, că interdicția timp de trei luni pentru cetățenii din Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen nu este împotriva tuturor musulmanilor și „funcționează foarte frumos. Vedeți asta în aeroporturi, vedeți peste tot”. După semnarea ordinului, vineri, el anunțase că „vom avea o interdicție foarte, foarte strictă și vom avea o verificare extremă, așa cum ar fi trebuit să avem în această țară de mulți ani”.

Cotidianul New York Times a relatat că un agent neidentificat al serviciului de frontieră i-a răspuns unui avocat care întreba cui trebuie să se adreseze în cazul restricției: „Sunați-l pe domnul Trump”.

Reuters a ilustrat efectele interdicției cu mai multe declarații. „Imaginați-vă că sunteți trimis înapoi într-un zbor de 12 ore și trauma și nebunia întregii povești. Aceștia sunt oameni care vin legal. Au locuri de muncă aici și au vehicule aici”, a spus un avocat specializat în imigrație din Houston.

Compania Google și-a rechemat de urgență mai mulți angajați din străinătate, posibil afectați de interdicție, de teamă că nu li se va mai permite să revină la muncă. Directorul general Sundar Pichai a anunțat personalul, prin e-mail, că sunt vizați peste 100 de angajați.

Președintele Microsoft, Brad Smith, a făcut cunoscut într-un e-mail către angajați că au 76 de colegi din cele șapte țări supuse interdicției, posesori ai unor vize cu drept de muncă în SUA. Microsoft nu stabilise, la momentul respectiv, câți titulari de carte verde (green card), document care asigură reședința permanentă, ar putea fi afectați.

Agențiile de presă au relatat despre pasageri cărora li s-a interzis îmbarcarea spre SUA în Olanda, Egipt și Canada, în aeronave ale mai multor linii aeriene.

O oficialitate de rang înalt a administrației americane a declarat sâmbătă că titularilor de green card li se va permite accesul în SUA după analiza fiecărui caz. Instrucțiunile Departamentului de Stat arată că interdicția timp de 90 de zile li se aplică și celor cu cetățenie dublă, dacă sunt și cetățeni ai uneia din cele șapte țări de pe lista lui Trump.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.