Putin îi întoarce vizita lui Xi Jinping

Preşedintele rus, Vladimir Putin, se va deplasa în China în următoarele luni pentru a se întâlni cu omologul său chinez, Xi Jinping, care a vizitat Moscova în martie, pentru a profita de dinamica bună a legăturilor, a anunţat miercuri Kremlinul, citat de EFE.

„Bineînţeles, vizita lui Putin (în China) este pe agendă, momentul exact urmează să-l stabilim”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, la conferinţa sa de presă zilnică.

Senatorul rus Andrei Denisov, prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri internaţionale, a declarat cu o zi înainte de la Beijing pentru agenţia de presă TASS că Xi i-a spus preşedintelui Senatului rus, Valentina Matviyenko, că îl aşteaptă pe Putin în luna octombrie.

„Acum este un moment absolut bun pentru a menţine un impuls ridicat în dezvoltarea relaţiilor bilaterale ruso-chineze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Peskov a reiterat că interacţiunea dintre Moscova şi Beijing nu a fost niciodată îndreptată împotriva unor ţări terţe, ci în beneficiul popoarelor rus şi chinez.

Secretarul de presă al Kremlinului a subliniat că agenda vizitei lui Putin în China va aborda chestiuni care sunt deja clare şi „destul de voluminoase”, cum ar fi comerţul bilateral, cooperarea economică şi situaţia globală şi regională.

El a arătat că Rusia şi China au o viziune similară asupra fundamentului relaţiilor internaţionale şi, prin urmare, există perspective bune pentru discuţii ulterioare şi o interacţiune constructivă.

În februarie 2022, cu puţin timp înainte de începerea intervenţiei militare a Rusiei în Ucraina, Putin şi Xi au proclamat la Beijing „prietenia fără limite” dintre naţiunile lor.

În luna martie a acestui an, în timpul vizitei lui Xi în Rusia, liderul chinez a încercat să îl convingă pe Putin de iniţiativa sa de pace în 12 puncte şi, potrivit Financial Times, să îl avertizeze pe omologul său rus împotriva folosirii armelor nucleare.

Peskov a declarat pe 5 iulie că nu poate confirma acest lucru, dar a susţinut că au fost furnizate multe informaţii despre această vizită şi că „tot restul este ficţiune”.

Pe lângă actuala vizită a lui Matviyenko în China, premierul Mihail Mişustin s-a aflat recent şi el la Beijing pentru a relua consultările la acest nivel.

Între timp, din partea chineză, ministrul apărării Li Shangfu a vizitat Moscova în aprilie, iar în mai, trimisul special al Chinei pentru regiunea euroasiatică, Li Hui, s-a deplasat în capitala rusă pentru a prezenta planul de pace al Chinei pentru Ucraina şi perspectivele de soluţionare a conflictului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

4 Comentarii

  1. Eu nu m-as risca ..e prea batran pentru turnee rock si nu are ureche muzicala, moare electrocutat de chitara bas
    Prigojin da,e dirijor deja

  2. @cetatean bucurestean: Cei doi vor stabili politica globala viitoare. Trebuie sa fii total spalat pe cap sa nu intelegi acest adevar. Probabil ca esti un militian bucurestean din cei adusi de Bode pe capul bucurestenilor.

  3. La dinamica actuala a vizitelor între oficialii celor doua tari si a schimburilor comerciale fara precedent, vizita lui Putin în China augureaza polul euroasiatic, prima putere economico-militara a lumii. @bucurestean american: @Cetatean Bucurestean nu-i militian (militienii-s inteligenti si cititi). E-un toxic din reteaua Soros. Stiu si cum îl cheama (ori unul, macar, din pseudonime, fiindca are mai multe si atitudini contradictorii în comentarii). Individul jucându-se de-a plângerea pentru calomnie. Un dublu al „procurorului” polonez al tribunalului de la Haga, între timp inculpat de Parchetul rus. Ar putea sa fie ascuns si sub pseudonimul Zafra de los dies miliones. Doi semidoctori, între care, însa, @Cetateanul Bucurestean nu-i spalat pe cap: vârfurile Puterii de la Bucuresti si presa maistream au dispretuit si dispretuiesc, în glorioasa traditie de dupa ’89, care a falimentat România si agatat-o triumfator de coada perdantilor planetei: SUA, UE si NATO -, vârfurile Puterii de la Bucuresti si presa mainstream, doua exemple de semidoctrism, de suficienta, au dispretuit si dispretuiesc acordurile care au fundamentat primele doua puteri mondiale ale secolului nostru: China (economic) si Rusia (militar). Plus ca vad, acuma, ca ultima aloca bani zdraveni dezvoltarii infrastructurii, informaticii si turismului, lucru care-o pozitioneaza si economic în fruntea viitorului clasament mondial. Din care SUA nu vor mai face parte. Bibliografie : Spengler: Decline Of the West (chiar daca cercetatorul comite numai un studiu antropologic).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.