Radiografia energiei românești (4): Producția de electricitate

România are instalați circa 19.000 MW în centrale care produc energie electrică însă, la modul funcționării imediate, 13.000 de MW sunt disponibili(apreciere ANRE – n.r.). În perioada de după Revoluție, consumul nu a urcat niciodată mai mult de 12.000 de MW.
Potrivit datelor ANRE, în capacități hidroenergetice, avem 6.642 MW, în cărbune, 4.142 MW, în eolian, 3.014 MW, generare pe bază de hidrocarburi(gaz și, în subsidiar, păcură) 2.839, în nuclear , 1.413 MW, solar , 1.391 MW, biomasă, 106 MW, biogaz, 20 MW. Individual, cea mai mare capacitate de generare electricitate din România este termocentrala Turceni, de la CEO, centrala nucleară de la Cernavodă, urmată de hidrocentrala Porțile de Fier.
Din punct de vedere al siguranței SEN, energia nucleară, cea termo și cea produsă de Hidroelectrica sunt cele mai importante, pentru că, aici, găsim centrale cu pornire rapidă, pregătite să intervină în caz de orice. Mai mult decât atât, Cernavodă merge bandă, 24 de ore din 24, cu excepția perioadelor cu revizii. Energia regenerabilă, eolian, solar, în ciuda faptului că beneficiază de o atenție din ce în ce mai mare, la nivel european și mondial, nu pot suplini încă formele clasice de generare a electricității. În lipsa unor capacități de stocare a electricității adecvate, vântul poate să nu bată, soarele poate fi acoperit de nori. Cele două fenomene se pot întâmpla simultan, privând Sistemul Energetic Național de până la 3.000 de MW dintr-o dată. Dacă și cererea de consum este, chiar atunci, mare, atunci SEN nu are ce să facă decât să pornească grupuri termo sau să se apeleze la importuri. Toată regiunea poate să întâmpine probleme insă, precum în iarna anului 2017 – 2018, și să nu ai de la cine să imporți curent.
Potrivit unui document trimis de Guvern Comisie Europene, care însoțește Planul Național de Redresare și Reziliență, România va renunța la cărbune până în 2032. Deja, generare de curent din cărbune este o activitate generatoare de pierderi, din pricina costurilor cu certificatele de emisie CO2, care sufocă Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara, altfel capabile să fie generatoare de profit(mai mult CEO, mai puțin CEH, din pricina specificului de producție – n.r.). CEO, spre exemplu, ajunge să cheltuie 500 de milioane de euro anual, din 1 miliard de euro cifră de afaceri, doar ca să cumpere aceste drepturi de poluare. Administrația centrală dă ajutoare de stat  – 240 de milioane de euro pentru CEO, achiziționare obligatorie de servicii de sistem pentru o parte din energia CEH, însă acest lucru întâmpină multe probleme de la Bruxelles, așa că nu știm cât va mai fi valabilă această soluție. În prezent, România are o strategie de a transforma grupuri termo pe cărbune în generare de electricitate pe bază de gaz, cum este planul la CEO și la CEH (Mintia), de construcție de grupuri noi pe gaz – Iernut (Romgaz), aproape finalizat, și de instalare de până la 4.000 de MW noi în eolian și solar – estimare secretar de stat Energie Dan Drăgan. Cel mai important proiect, pe termen mediu însă, este construcția a două noi reactoare nucleare(1.400 MW) la Cernavodă, un proiect care se va întinde pe cel puțin 8 ani și va costa tot atâtea miliarde de euro. Finanțarea ar urma să fie asigurată de banca americană Exim, omoloaga localei EximBank, construcția , tot de entități americane, pe aceeași tehnologie canadiană CANDU.
Cât despre regenerabile, reluarea intensivă a instalării de MW „verzi”, după câțiva ani în care investițiile au fost aproape absente, se va pune tot pe seama subvenționării de către toți consumatorii, mai puțin industria mare, prin sistemul certificatelor „verzi”. România și-a asumat la Bruxelles ca 31% din toata energia produsă în România orizontului de timp 2030 să fie produsă din surse „verzi”

Cotidianul.ro organizează, în 27 mai, conferința „România – Hub Energetic European”, unde oficialități, invitați străini și actori locali vor dezbate perspectivele Energiei românești în contextul geopolitic local și al noilor oportunități și provocări legate de orientarea UE, din ce în ce mai mult, către soluții puțin poluante  Romania – Hub Energetic European

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1071 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.