Rădulescu, BNR: Patru riscuri sistemice severe pentru România

Incertitudinile la nivel global, în contextul crizei energetice şi al războiului din Ucraina, reprezintă este un risc sistemic sever şi din păcate în continuă creştere, a declarat joi Eugen Rădulescu, director, Direcţia stabilitate financiară, Banca Naţională a României, la conferinţa de prezentare a „Raportului asupra stabilităţii financiare – decembrie 2022”.

„Am făcut o hartă a riscurilor pe care o avem în fiecare ediţie a Raportului de stabilitate, o hartă a riscurilor care cuprinde patru riscuri pe care le considerăm esenţiale. Primul este cel legat de incertitudinile la nivel global, în contextul crizei energetice şi al războiului din Ucraina. Acesta este un risc sistemic sever şi din păcate în continuă creştere. Deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne, inclusiv ca urmare a evoluţiilor geopolitice regionale şi internaţionale este, de asemenea, un risc sistemic sever, dar care se menţine la un nivel care se modifică puţin de la precedentul raport”, a spus Eugen Rădulescu.

El a menţionat alte riscuri sistemice importante, dar de intensitate mai scăzută, precum întârzierea reformelor şi a absorbţiei fondurilor europene, în special prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), şi riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental.

Conform raportului, sectorul populaţiei continuă să îşi menţină capacitatea robustă de onorare a datoriilor, rata de neperformanţă situându-se la nivelul de 3,1%, în septembrie 2022, în scădere cu 0,3 puncte procentuale în termeni anuali şi cu 0,8 puncte procentuale comparativ cu aceeaşi perioadă a primului an de pandemie (septembrie 2020). Ponderea însemnată a împrumuturilor cu rată de dobândă variabilă implică un risc considerabil de rată a dobânzii şi rămâne un motiv de preocupare în perioada următoare, în special în cazul creditelor ipotecare. Pe de o parte, debitorii ale căror credite au fost acordate cu dobândă variabilă ROBOR la 3 luni sunt mai vulnerabili în faţa creşterilor de dobândă comparativ cu cei cu rate ale dobânzii calculate pe baza IRCC, dat fiind faptul că primii înregistrează un grad de îndatorare semnificativ crescut faţă de creditele acordate cu IRCC după implementarea măsurii de limitare a gradului de îndatorare (1 ianuarie 2019). Pe de altă parte, debitorii având un credit ipotecar standard contractat la rata dobânzii calculată pe baza IRCC deţin ponderea majoritară în sistem. Măsurile BNR privind acordarea creditelor către populaţie prin respectarea unui grad sustenabil de îndatorare pentru debitori îşi dovedesc şi mai mult utilitatea în contextul actual privind costul finanţărilor, se arată în document.

Potrivit sursei citate, poziţia prudenţială şi financiară a sectorului bancar românesc este adecvată, dar riscurile sunt în creştere, atât la nivel local, cât şi internaţional, aspect semnalat inclusiv prin avertizarea CERS din septembrie 2022. Rata solvabilităţii s-a menţinut adecvată, superioară mediei europene (21,5%, septembrie 2022, faţă de 19% în UE, iunie 2022), dar rezerva de capital s-a diminuat odată cu marcarea negativă la piaţă a instrumentelor financiare măsurate la valoare justă, consecinţă a creşterii accelerate a ratelor de dobândă.

Între vulnerabilităţile sectorului bancar românesc se numără: aşteptările de creştere a riscului de nerambursare a creditelor acordate sectorului real pe fondul deteriorării condiţiilor macroeconomice, al incertitudinilor privind evoluţiile viitoare, dar şi al creşterii serviciului datoriei prin majorarea ratelor de dobândă; strânsa legătură între sectorul bancar şi sectorul guvernamental; polarizarea instituţiilor de credit în funcţie de mărime.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

4 Comentarii

  1. Pina si riscurile generate de iluzia dependentei de gazele rusesti s-a dovedit neconcludenta si ireala .Pretul gazelor a scazut dramatic .Uniunea Europeana a incheiat anul 2022 pe plus iar Romania a fost una dintre natiunile performante .Razboiul din Ucraina ne aduce si beneficii . Pozitia geografica ne avantajeaza si economic .In paralel ne dezvoltam si militar aducind un insemnat aport la efortul colectiv de razboi .Industria de turism si-a revenit si ea la nivelul de dinaintea inceperii Pandemiei .Riscuri exista si in situatii de pace . O straveche vorba ne spune cum : cine nu risca nu cistiga .Beneficiem de progresul datorat si inarmarii prin cresterea procentului din PIB oferit ca si de dezvoltarea data pe masura obtinerii banilor din PNNR pina in 2028 .Singura formula destabilizatoare poate deveni o lovitura nucleara a rusilor cu care se tot lauda de multa vreme . Doar atunci natiunile riverane Ucrainei vor avea de ales .

  2. riscuri majore:

    1. BNR cocina straina
    2. Isarescu
    3. Vasilescu
    4. Restul slugilor.

    Asa se vede din exterior si mai ales dupa cum se desfasoara lucrurile la nivel macro.

  3. din spusele acestui consilier rezulta ca BNR lucreaza pentru altii si nu pentru romani

  4. @ bunul propagandist gică 19:44
    Alro Slatina – pe butuci;
    Alum Tulcea – pe butuci;
    AzoMureș – pe butuci etc.
    Plimbă URSUL !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.