Rata anuală a inflaţiei a urcat la 16,8%

Rising food cost and grocery prices surging costs of supermarket groceries as an inflation financial crisis concept coming out of a paper bag shaped hit by a a finance graph arrow with 3D render elements.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat, marţi, că rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie ajuns la 16,8%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 21,55%, a mărfurilor nealimentare cu 16,17% şi a serviciilor cu 9,51%. Un asemenea nivel nu a mai fost întâlnit din 2002 încoace. Practic, avem cele mai scumpe sărbători din ultimii 20 de ani.

În luna noiembrie, preţurile de consum au crescut cu 1,3% comparativ cu luna precedentă, în condiţiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 1,54%, cele nealimentare cu 1,03% şi serviciile cu 1,31%.

Zahărul, energia electrică, untul și uleiul conduc în topul scumpirilor, adică exact produsele cele mai cautate pentru a pregăti masa de Sărbători.

Într-un raport publicat de BRD luni se arată că inflația în Europa a crescut, de asemenea, la maxime de mai multe decenii, dar cu o eterogenitate considerabilă între țări, în concordanță cu diferențele dintre ponderile coșurilor de consum, mixul energetic, reglementările privind prețurile și măsurile de politică. În zona euro, inflația a ajuns la 10,6% în octombrie, iar în Europa centrală și de Est începe să se obișnuiască cu rate ale inflației de 20%- 25%.

Prețurile alimentelor și energiei sunt principalii factori ai inflației globale în acest an, deoarece războiul din Ucraina a amplificat tensiunile care existau deja pe piețele de mărfuri. Dovezile empirice relevă că prețurile alimentelor și energiei s-au mișcat în tandem, fiind în aceeași fază (boom sau scădere) pentru ~66% din timp din 1970, concordanța crescând la 75% pentru perioada din 2004, mai arată raportul BRD.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4583 Articole
Author

23 de Comentarii

  1. JAF la drumul mare, multumim USR si PNL pentru liberalizarea pretului la curent electric si gaze in favoarea monopolului privat mafiot care le detine. Multumim PNL, USR si structurilor Securiste in frunte cu SRI pentru jaful pe care-l face OMV in timp ce noi sintem afara din Schengen ca ultimii cersetori din UE.

  2. Să mai caut ceea ce spunea acu 3-4 ani benereu englezesc că rolul băncilor naționale/centrale este de a stabilii inflația prin politici monetare?
    Mai crede cineva că scumpirea din zilele acestea este naturală și nu că cineva a plănuit?
    La noi:
    liberalizat la gaz și curent – închis termocentrale – mințit că nu e apă – certificate verzi – desigur scumpit energie nu numai gaz și curent – desigur scumpit toate chiar ce nu depinde de energie; lemnul de pildă.

  3. Carne … peste … lapte … banane … Uitati-va bine la ele in poza din articol (eu sint de parere ca e indicat chiar sa si printati poza respectiva si sa o lipiti pe perete acasa, in bucatarie !), cred ca doar asa vom mai vedea in curind respectivele articole alimentare ! La 16,8% inflatie cred ca am depasit Mozambicul si probabil ca „suflam in ceafa” Hondurasului ! Slava Ucraina ! Pregatiti-va pentru operatiunea de reconstructie ! …

  4. Dar inflația reală în piața nu bancară, e de peste 22% !…
    Asta-i cadoul dat românilor de sărbători de conducătorii noștri iubiți !…

  5. Încă îi ghine, când încă pe tărâmurile mioritice m-ai aveam industrie și băștinașii barbari încă mai produceau marfuri industriale, adică prin anii 90, BNR -ul sub conducera lui Tutankamon, pardon Isărescu, au binecuvântat pe babuinii mioritici cu 300% / an inflatie, cu binecuvantarea FMI-ului si BM.

  6. ca puitul indopat cu hormoni si altele si-a umflat valoare cu 50%, dar nu intra in calcul, inflatia se calculeaza si din ieftinirea televizoarelor, electrocasinicelor care se achizitioneaza la intervale de cel putin 2 ani cat este garantia, dar unele pot functiona si 10-15 ani…

  7. @ Probabil că nu au inclus la calcularea inflației și „publicația” lui Daniel Morar de la editura lui Liiceanu, despre bătăliile ardelenești din politica românească, carte care probabil că ar trebui să mute și niște venituri de la instituții ale Ministerului Public, SRI, altele ce sunt implicate prin cartea lui Morar , la drepturile de proprietate intelectuală, la publiciști d’ăștia, probabil în funcție și de felul cum cartea lui Morar este cumpărată și percepută de cititori, „domeniu inflaționist” pe care și Adrian Vasilescu are unele „publicații”, ?

  8. USR, nu mai este în guvern de un an.
    De ce pesedistii tai dragi și cinstiți nu repara greșelile altora?
    Pentru ca băieții deștepți din energie sunt oare, ai lor?

  9. „rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie ajuns la 16,8%” si probabil mai urca in decembrie.
    Iar pensia se majoreza cu 12,5% ptr contibutivi. Ptr asta multumim din inima lui iohannis si restului de talhari deghizati in politicieni, care ii jecmanesc pe unde apuca.
    Nu ca nu intelegem, multe guri de care depind politicantii trebuiesc hranite. Obrazul subtire si scaunul/functia cu cheltuiala fata de stapani se tine. I se spune „taxa de protectie” politica. Interna si externa. Si atunci ce e de facut? Iau de la aia care nu pot riposta. Vorbesc frumos, lacrimogen cu si despre ei in timp ce cotrobaie cu mainile pana la coate prin buzunarele pernsionarilor (si nu numai) in acelasi timp explicandu-le cinic ca cate fac ei ptr „dragi romani”.

  10. Inflatia nu se calculeaza ca la A3-CNN: 13 lei uleiul scump la Penny in RO si 9,90 uleiul ieftin de la Carrefour BG, care costa la fel si in RO si care e la fel de bun ca ala din Penny. Dar asa e cand te duci la „piata”, in online dai cautare si nu umbli aiurea. In plus, iti vine la usa.

  11. @Calin : Inflatia = impozit ascuns . Guvernele au nevoie de bani , si impoziteaza pe ascuns prin inflatie ( fara ca lumea sa inteleaga ) .
    Inflatia a fost planificata !!!
    De aceea s-a liberalizat pretul la energie , pentru a ne putea impozita prin inflatie ( mai multi bani la guvern )
    Chiar si un copil de gradinita stie ca inflatia e provocata intentionat pentru a colecta mai multi bani la buget.
    Prin dobanzi mari scazi cererea , scazand cererea va scadea inflatia . Orice economist obscur stie asta.
    Statul are nevoie de bani mai multi , si a produs inflatie pentru a colecta mai multi bani !

  12. în Italia prețul uleiului este de 1,2E iar la noi 2E?
    Oare, pentru ca noi avem floarea soarelui și ei nu??..
    Sau pentru ca la noi corupția este mai mare?

  13. Sigur că în zona euro, inflația a ajuns la 10,6% în octombrie, iar în Europa centrală și de Est începe să se obișnuiască cu rate ale inflației de 20%- 25%, dacă Kafland, lidl, Carrefour, Auchan au scumpit uleiul, zahărul, untul cu 100%, iar făina, lactatele, biscuiții cu 50 %, pentru Franța și Germania diferența până la 10,6 diferență până la 20% fiind plătită de români și alți Europa de est. Drama este că dacă supermarketurile ar fi românești scumpirea ar fi 300%!!! Vezi pâine în Sibiu feanzelă albă 400 grame Ludl 2,59 lei. Trans Agape, Simpa, Redal aceeași franzelă costă 5,50 lei. Deci e greu și cu patriotismul.

  14. @ 10:51 pentru ca PSD nu mai exista. Actualul PSD e o alta unitate a SRI la fel ca USR si PNL dar asta nu inseamna ca principalii criminali nu sint USRistii si Penelistii care au scos pr0stii in strada pe 10 august 2018 ca sa liberalizeze hotia prin pretul monopolului mafiot de la utilitati. USR, PNL, RAIFFEISEN, BCR… toti criminalii astia au scos inclusiv cu forta oamenii in strada in 10 august 2018 ca sa strige „liberalizarea hotiei la pretul energiei si gazelor”. L-ati bagat la puscarie pe Dragnea pentru ca a fost ultimul nomenclaturist de partid ce s-a opus acestei crime. Dupa Dragnea voi securistii ati preluat toata puterea si ati bagat tara in gard. B0il0r!

  15. @ De ce; pentru ca noi sintem sclavi si dam gratis meterii prime in toata UE care se sterge la fund cu noi

  16. ca persoana neutra in dialogul dvs. cu dl victor, va voi pune o intrebare: Daca dupa ce va raniti si va vindecati de ce nu va reparati pielea sa nu ramana nici o urma sau chiar o cicatrice? Cum poate fi reparata situatia? Stiti bine ca mare parte din comert se face prin supermarket deci acolo se hotaraste pretul. Am descoperit un autohton la care carnea de porc este mai ieftina si nici nu pute ca in supermarket poate este autohtona, iar taranul n-are timp sa indoape cu tot felul de stimulatori de crestere si deseuri zise nutret…este poate unicul, restul s-au dat cu supermarketurile si au preturi aliniate…a sa nu uit firmele de materiale…unul singur ”iaste” romanesc, restul sunt din strainezia…deci cam nu prea avem comert romanesc deci pretul se dicteaza de la Paris, Berlin, Viena, etc. deci si inflatia…ca uneori si strainii o dau in bara tinand la pret e cazul firmei Orsai disparuta in 2021…prevad ca si altii ii vor urma, dupa cat de stralucitoare sunt mall-urile…

  17. HAHAHA, incepeti sa o simtiti? stiu unii care acum 3 luni spargeau banii prin concedii si acuma au inceput sa guitze ca nu le ajung banii, cauta sa imprumute bani de la prieteni (fraieri). Ce se intampla acuma trebuia sa comentati de anul trecut… dar ma rog, nu ma surprinde, rromanul e tot timpul surprins si de prima zapada in ianuarie. Stati sa vedeti cand apar datele economice, sa vedeti cat a scazut consumul de energie in industrie, ala e adevaratul barometru al productiei industriale, care a ramas fara clientii de afara pentru care produceau, si aia se duc fix in freza. Dormiti linistiti

  18. Vraja marii! Inflația la produsele de baza este de 100%. Succesuri guys supuși austrieci!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.