Rata inflaţiei a coborât la 3,45% în septembrie

Rata anuală a inflaţiei a scăzut, în septembrie, la 3,45% de la 4,25%, nivel consemnat în luna august a acestui an, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică şi citate de Agerpres.

Septembrie este a patra lună consecutivă în care România consemnează deflaţie, scăderea preţurilor fiind de 0,21% faţă de luna august, pe fondul ieftinirii cu 1,18% a mărfurilor alimentare. În acelaşi timp, tarifele serviciilor au urcat cu 0,56, iar preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,24%.

Raportat la decembrie 2010, inflaţia a ajuns la 1,82%.

Rata medie lunară a inflaţiei în primele nouă luni ale anului s-a cifrat la 0,2%, în scădere faţă de nivelul de 0,7% consemnat în perioada similară din 2010.

Luna iunie a acestui an a fost prima după august 2009 când în România s-a consemnat o scădere a preţurilor de consum. Acestea s-au redus cu 0,3% faţă de luna anterioară.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (octombrie 2010 – septembrie 2011) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2009 – septembrie 2010) determinată pe baza IPC şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a scăzut la 6,9%.

Ţinta de inflaţie a BNR este de 3% în 2011, iar intervalul ţintă este 2-4% (3% plus/minus un punct procentual). Ultima proiecţie de inflaţie a BNR era însă de 4,6% pentru 2011.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.