Referendumul, contestat la CCR

UPDATE Judecătorii Curții Constituționale (CCR) au amânat, miercuri, dezbaterea pe dosarul de validare a rezultatelor referendumului pe justiție, inițiat de președintele Klaus Iohannis, fiind primită și o contestație.

CCR a amânat acest dosar pentru data de 27 iunie.

CCR a înregistrat, miercuri, o contestație prin care este solicitată anularea decretului 420 din 25 aprilie 2019, semnat de președintele Klaus Iohannis, pentru organizarea referendumului din 26 mai. Totodată, solicitarea este și de a infirma rezultatele referendumului național.

„În aceeași zi (miercuri-n.r.) a fost înregistrată o contestație întemeiată pe dispozițiile art.51 alin.(1) și art.146 lit.i) din Constituție, ale art.46 alin. (1) și art.47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constitutionale, precum și ale art.45 din Legea nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, prin care se solicită Curții Constituționale să anuleze Decretul Președintelui României nr.420 din 25 aprilie 2019 pentru organizarea unui referendum național, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 329 din 25 aprilie 2019 și, respectiv, să infirme rezultatele referendumului național consultativ desfășurat în data de 26 mai 2019”, arată un comunicat de presă al CCR remis miercuri.

Termenul pentru soluționarea acestei contestații a fost stabilit tot pentru data de 27 iunie 2019.

Surse din CCR au declarat, pentru Mediafax, că cetățeanul care a depus contestația pentru infirmarea referendumului reclamă neconstituționalitatea întrebărilor, însă Curtea va verifica dacă sunt îndeplinite condițiile și criteriile de validare ale referendumului.

Conform Constituției, CCR „veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia”.
De asemenea, potrivit Legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, plenul instituție decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilității referendumului. Totodată, „hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia”, conform legii menționate.
Înainte de a fi publicată în Monitorul Oficial, hotărârea Curţii Constituţionale este prezentată Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună. Legea mai prevede că, pentru a verifica respectarea procedurii în organizarea și desfășurare referendumului și pentru a confirma rezultatele acestuia, CCR poate cere informații de la autoritățile publice.
„Biroul Electoral Central este obligat să prezinte, la solicitarea Curţii Constituţionale, informări asupra fazelor şi operaţiunilor de desfăşurare a referendumului”, mai arată actul normativ.
Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului prevede că: „Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”.
Potrivit datelor finale centralizate de BEC, la referendumul pe teme de justiţie, din 7.922.591 de participanți, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie. De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, 6.477.865 de răspunsuri au fost favorabile.
La referendumul de pe 26 mai, cetăţenii au fost chemaţi să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările: 1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.
Președintele Klaus Iohannis a avut, săptămâna trecută, consultări cu toate partidele reprezentante în Parlament, în legătură cu transpunerea în Constituție și legislație a rezultatelor referendumului. Ulterior, șeful statului a afirmat că a observat că majoritatea formațiunilor politice sunt de acord cu demersul de transpunere a referendumului. El a adăugat că propune partidelor parlamentare semnarea unui acord național pentru consolidarea parcursului european al României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

16 Comentarii

  1. Citez: CONSTITUTIA ROMANIEI
    Limitele revizuirii ARTICOLUL 152 ,(1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind ,………. independenţa justiţiei, ……nu pot forma obiectul revizuirii.” deci in CONSTITUTIE este trecuta independenta justitiei.

  2. CCR va avea d e lucru.
    Potrivit art. 12 din Lg.3/2000ART,
    (1) *) Sunt considerate probleme de interes naţional în sensul art. 11:
    A. Adoptarea unor măsuri privind reforma şi strategia economică a ţării
    B. Adoptarea unor decizii politice deosebite cu privire la:
    a) regimul general al proprietăţii publice şi private;
    b) organizarea administraţiei publice locale, a teritoriului, precum şi regimul general privind
    autonomia locală;
    c) organizarea generală a învăţământului;
    d) structura sistemului naţional de apărare, organizarea armatei, participarea forţelor armate la
    unele operaţiuni internaţionale;
    e) încheierea, semnarea sau ratificarea unor acte internaţionale pe durată nedeterminată sau pe
    o perioadă mai mare de 10 ani.
    f) integrarea României în structurile europene şi euroatlantice;
    In clarificarea NATURII JURIDICE a acestui referendum , CCR va vedea ca NU A FOST UN REFERENDUM NATIONAL, asa cum cere ART.12 din lege, intrebarile puse nu se incadreaza in lege.
    Aceasta duce la invalidarea referendumului.
    El ramane unul ilegal.
    Cer imputarea COSTURILOR dlui Iohannis , Parlamentului ,Guvernului ,IN SOLIDUM deoarece Iohannis a insistat , PArlamentul nu s-a opus ,iar Guvernul a organizat. Cunoscand abuzurile PUBLICE POLITICE facute de dl.Iohannis fata de Guvern, culpa acestuia din urma este diminuata practic fiind in imposibilitate de a refuza prin prisma presiunilor exercitate permanent ,discretionar si abuziv de presedinte si institutiile care-l deservesc .Institutiile sunt ale Statului Roman si Romaniei NU SLUGILE LUI IOHANNIS!

  3. IN 26 mai au fost alegeri europarlamentare in inca 28 de tari din UE.
De ce nu au existat cozi si in celelale tari?
PROCESUL ELECTORAL A FOST STABILIT (IN TOt) UE INTRE 7 am si 9 pm. SI NU AU FOST COZI LA VOTAREA UE IN ACESTE TARI !!!!!! DE CE???
    DE CE LA REFERENDUMUL DE ANUL TRECUT (familia traditionala) NU AU FOST COZI IN DIASPORA ?
    CINEVA MASLUIESTE DATELE ALEGERILORT IN CARE ESTE IMPLICAT JOHANNIS (2014, 2019 EU) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    LA ASTA TREBUIE SA RASPUNDA DOAR STATUL PARALEL (SRI, SIE, STS, PRESEDENTIE, MAGISTRATURA). !!!!!!!!!!!!
    AVIZ CCR pentru a invalida referendumul din mai 2019 !!!!!!
ALEGERILE UE SI REFERENDUMUL AU FOST MASLUITE DE STATUL/PARALEL – sluga lui JOHANNIS !!!!!!!

  4. Prevederile constitutiei si legea referendumului invalideaza clar acest scrutin, dar, exista un dar, CCR este o entitate unde membri sunt desemnati politic … asadar … ramane de vazut ce va prevala !

  5. Bai nu vreti sa va treziti la realitate nici batuti cu funia uda ! Validat , nevalidat , ce a trebuit sa se spuna , s-a spus in 26 mai 2019 ! Oamenii nu mai vor PSD ! Si de ce ar vrea ? Teodorovici se imprumuta cu viteza luminii ! La inceputul lunii mai a imprumutat 5,2 milarde lei pentru cheltuieli curente : salarii bugetari , pensii , cheltuieli curente ale Guvernului ! La inceputul lunii iunie s-a imprumutat cu inca 4,4 miliarde lei ! Luna si miliardul de euro ! Ieri a mai imprumutat 900 milioane lei ! INS a publicat datele economice pe primele 4 luni . Deficitul comercial este de marime istorica ! Romania a importat cu 5 miliarde euro mai mult decat a exportat ! De unde a fost acoperit deficitul ? Pai din miliardul de euro pe care Orlando il imprumuta in fiecare luna ! Dupa mintea domniilor voastre , cat credeti ca va mai tine dezmatul asta ! Zilele acestea a mai izbucnit un scandal : elevii au plecat in vacanta cu bursele neplatite de cateva luni ! Veorica zice ca nu Guvernul plateste bursele scolare , ci administratia locala ! Administratia locala zice nu mai are bani decat pana cel mult luna august ! Bine ca aveti bani pentru pensiile speciale ale primarilor si nu aveti bani pentru niste amarate de burse scolare ! Si atunci ce vi se pare anormal in rezulatatul alegerilor si referndumului din 26 mai 2019 ? A , socoteala de-acasa nu s-a potrivit cu cea de la vot …. ? P.S.: ,, Cotidianul ” poate faceti si voi o fapta crestineasca si dati drumul comentariului ! Ca de obicei , nu prea …. !

  6. Cetateanul in cauza este un om al strazii , fara acte platit de ciordache , sarban si nicolicea .

  7. Bravo, „ileana”! Ilegalitatile au fost multiple si de aceea fiecare nou aspect infatisat are importanta sa! Clampaul Nazist
    a suprapus special scrutinurile pentru ingreunarea procesului, conditia reusitei propagandistice!
    Fara concursul canaliei securiste Dancila nu se reusea impunerea suprapunerii care a anulat dezbaterea pe europarlamentare pentru una pe Justitie care nu este constitutionala asa cum bine ai explicat…

  8. #Nastratin – Tu nu esti Nastratin. Tu esti doar magarul lui Nastratin.

  9. „Surse din CCR au declarat, pentru Mediafax, că cetățeanul care a depus contestația pentru infirmarea referendumului reclamă neconstituționalitatea întrebărilor,” Si un analfabet vede, daca vrea sa citeasca Constitutia sau stie sa citesca pe silabe, ca nu sunt constitutionale! Ce ne facem insa daca intrebarile pe care cel de la Cotroceni nu le-a putut retine, nu sunt constitutionale, deci „referendumul lu peste prajit” este invalid?

  10. Pai iti spun eu ce se va intimpla, se repeta referendumul de atitea ori pina e valid!!!!!!!!!!!!!!

  11. Daca referendumul va fi declarat neconstitutional, PSD-ALDE au, la randul lor, o mare vina. Daca contestatia ar fi fost depusa INAINTEA datei votarii, atunci referendumul ar fi fost suspendat pana la data solutionarii cauzei de catre CCR. Dar nu au depus nicio contestatie in timp util, din ratiuni pur electorale. Acum, icearca deegeaba sa mai dreaga busuiocul!!

  12. „Referendumul, contestat la CCR” Nicio grija, CCR va valida acest referendum de prost gust! Tin sa va aduc aminte de minuta ceapistului de Zegrean care a validat referendumul si l-a pus in drepturi pe Base! Deci nimic nou sub soare, si acest hot de case dovedit de instanta stie asta!

  13. Referendumul este nul absolut.
    Independenta justiției este o chestiune de ordine publică, statuată ca atare în Constituție .

  14. „Referendumul, contestat la CCR, e interesant ce va spune Curtea Constituțională? Deoarece, după anunțarea celor două (de fapt patru!?) întrebări, pe care nu a fost în stare să le reproducă cel care le-a formulat, au fost apreciate de mulți comentatori: juriști, ziariști, etc ca fiind neconstituționale, m-am întrebat de ce nu au fost contestate înaite de data votului?. De ce nu s-a autosesizat, din oficiu, vreo instituție abilitată, din structura Justiției? Apreciez opinia lui „grig”! Acum d-l Președinte încearcă să bată în cuie „voința poporului”. Cum va introduce/modifica în Constituție rezultatul referendumului, când aceata se poate face, doar, cu 66%+1 din numărul parlamentarilor. Apreciez că aceasta se va putea face doar în cazul unui Guvern și parlament de Uniune Națională, nu prin „moțiune de cenzură POPULARĂ”, expresie/sintagmă inventată de Opoziție!?!

  15. Referendumul „lu peste prajit” se va valida, mai ales acum cand panaramele vasale au semnat „dictatul” care este mai ceva decat tratatul de aderare la UE! Asa ca, dragi „pretini”, puteti dormi in liniste, ca de la Cotroceni se vegheaza ca sa puteti dormi! Cand vor fi ceva noi ordine din „afara”, va vom trezi spre executare!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.