Remember Iosif Sava, la Palatul Suţu

Miercuri, 25 februarie, la ora 19.00, Fundaţia ACCUMM are programat, în Stagiunea muzicală Iosif Sava, pe care o organizează de 15 ani la Palatul Suţu, un eveniment devenit tradiţional pe parcursul ultimilor ani. În generoasa găzduire a Muzeului Municipiului Bucureşti, în a doua jumătate a lunii februarie a fiecărui an, Stagiunea Iosif Sava a Fundaţiei ACCUMM aduce în faţa publicului de la Palatul Suţu elevi ai Şcolii de muzică şi arte plastice Iosif Sava din Bucureşti.

Invitaţi sunt Dragoş Obadă, Luca Amarandei, Leonid Lupaşcu, Cristina Filipoiu, Victor Gabriel Antonescu, Martha Liţă, Anelise Gămulescu, Raluca Sachelarie, Petru Tolea, Martha Mincu, Catinca Nistor, Ioana Andreea Movileanu, Emanuel Iuşan, Georgică Pârvu, Erica Cadar, Eugen Munteanu, Angela Enache, Ștefan Bobeico, Maya Muşat, Theodora Enache. Acompaniamente pianistice: profesorii Ramona Micu, Adriana Maier, Anca Niţescu, Olga Babadjan, Tiberiu Chirănuş.

Manifestarea se doreşte, în luna în care s-a născut în 1933 Iosif Sava, un respectuos mod de rememorare a uneia dintre coordonatele personalităţii pe care a reprezentat-o omul de cultură al cărui nume uneşte cei doi parteneri ai acestei ”serate”. Este vorba despre calda protecţie oferită tinerilor muzicieni, element stimulator al evoluţiei lor profesionale şi umane.

Personalitatea enciclopedică a celui omagiat, neegalată încă în nici unul dintre domeniile în care aceasta s-a manifestat, a avut, timp de câteva decenii, un efect determinant asupra vieţii muzicale româneşti, şi nu numai. Generaţii întregi de muzicieni şi iubitori de muzică au avut în Iosif Sava un reper în ceea ce priveşte fenomenul muzical sub toate aspectele în care acesta interferează cu existenţa. Din credinţa că muzica structurează, înfrumuseţează, îmbogăţeşte şi sporeşte calitatea vieţii, regretatul Iosif Sava a găsit resursele de a desfăşura până în ultima clipă, neobosit şi neabătut, o luptă întotdeauna argumentată pentru recunoaşterea şi regăsirea dimensiunii culturale a conştiinţei, individuală şi colectivă, ca sublimă înzestrare a omului. Consecinţele acestui efort sunt încă prezente în societatea românească sub forma unuia dintre aspectele ce mai pot hrăni încă un nivel, greu de menţinut, al speranţei legate de evoluţia fiecăruia dintre noi în sensul recunoaşterii culturii ca fiind indispensabilă.

Semn al recunoaşterii şi al recunoştinţei, punerea numelui Iosif Sava pe frontispiciul celor două acţiuni culturale – Şcoala şi Stagiunea – reprezintă în acelaşi timp o onorantă sarcină asumată. Aici poate fi găsită explicaţia unor realizări excepţionale ale procesului dedicat pe care Şcoala Iosif Sava îl desfăşoară permanent, între acestea cel mai recent şi răsunător fiind rezultatul pe care violoncelistul Andrei Ioniţă, fost elev al acestei şcoli, la clasa actualului director, doamna Ani Marie Paladi, l-a obţinut la unul dintre cele mai importante concursuri de muzică din lume, ARD – München.

Spectatorii care vor veni miercuri, 25 februarie, ora 19.00, la Palatul Suţu şi al căror acces va fi liber vor avea prilejul întâlnirii cu o imagine plină de speranţă a viitorului nostru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.