Remus Cernea rămâne fără paşaport diplomatic

Vizita celor patru deputaţi care s-a desfăşurat zilele acestea în Taiwan a generat o vie dezbatere cu privire la caracterul acestei deplasări, fiind în joc relaţiile româno-chineze.

Independentul Remus Cernea, social-democraţii Ninel Peia şi Ovidiu Iane şi democrat-liberalul Costică Canacheu au răspuns unei invitaţii venite din partea Taiwanul,  care a suportat, de altfel, şi cheltuielile.

S-au încurcat însă în explicaţii atunci când au fost întrebaţi în ce calitate au făcut deplasarea, aspect important în condiţiile în care Taiwanul este o ţară nerecunoscută de România, iar premierului  Ponta reafirma cu ocazia recentei sale vizite oficiale relaţiile excelente pe care PSD şi România le au cu Republica Populară Chineză.

MAE a retras paşaportul de serviciu al deputatului Remus Cernea, deoarece acesta nu mai avea dreptul să îl utilizeze după ce a părăsit postul de consilier al primului-ministru, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

În ceea ce-i priveşe pe ceilalţi participanţi la deplasarea în Taiwan, aceştia au folosit paşapoartele diplomatice, deşi aceste acte pot fi utilizate doar în cazul „misiunilor oficiale”, mai precizează susrsa citată.

Într-o intervenţie Tv, Remus Cernea a încercat să se apere, însă fără prea mare succes.

„A fost o vizită de informare, ceea ce dorim este să aducem în atenţia autorităţilor din România posibilitatea de a avea o reprezentanţă economică în Taiwan, aşa cum 16 ţări din UE deja au. UE are o reprezentanţă la Taipei. Noi vom face o informare către Parlamentul României, nu am încălcat nicio reglementare. Este nevoie pentru România să dezvolte cu o ţară atât de dezvoltată precum Taiwan-ul, o ţară care doreşte să investească în România. Relaţiile între Taiwan şi China sunt foarte apropiate, sunt 600 de zboruri anual, aşa cum şi Hong Kong a fost recunoscut de către România ca entitate economică, aşa ar putea fi şi Taiwanul. Noi ne-am gândit mai nou să ne informăm cu privire la această ţară pentru colaborarea pe o multitudine de planuri”, a declarat deputatul Remus Cernea. Acesta a precizat că nu a folosit vreun paşaport diplomatic, ci unul de serviciu.

Instituţii precum Camera Deputaţilor şi Ministerul Afacerilor Externe au ţinut să se delimiteze de acţiune celor patru.

MAE a dezavuat deplasarea deputaţilor în calitate de reprezentanți ai statului român sub aparența unor misiuni oficiale, în condiţiile în care este ştiut Taiwan nu a fost recunoscut de statul român, iar China ameninţă cu declanşarea războiului diplomatic în caz că Taiwanul pune în discuţie proclamarea independenţei sale de Beijing.

„(…)Potrivit legii, deplasările în nume personal sau informale nu pot fi efectuate utilizând documente de călătorie emise de statul român, atestând calități oficiale, precum pașaportul diplomatic sau de serviciu. Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a dispus măsuri pentru retragerea pașaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegației menționate, în vederea anulării potrivit dispozițiilor legale în materie (respectiv art. 14, al. 3 din Legea 248 /2005), având în vedere faptul că acesta nu mai deține calitatea necesară utilizării acestui tip de document”, se arată într-un comunicat al MAE.

Camera Deputaţilor a precizat, la rândul său, că nu are „niciun fel de responsabilitate pentru întâlnirile şi discuţiile pe care parlamentarii români le-au avut în Taiwan”, subliniind că „opiniile exprimate în decursul acestei vizite nu reprezintă sub nicio formă poziţia oficială a Parlamentului României în relaţiile externe.

De asemenea, Camera Deputaţilor a ţinut să precizeze că se delimitează de acţiunea celor patru deputaţi şi că îşi reafirmă “relaţiile de strânsă cooperare şi bună prietenie cu Republica Populară Chineză”.

Şi PSD a transmis câteva precizări cu privire la vizita neoficială a deputaţilor PSD Ovidiu Iane şi Ninel Peia în Taiwan.

„Vizita celor doi deputaţi a fost una neoficială, iar conducerea PSD nu a fost informată cu privire la această deplasare. Cei doi deputaţi s-au deplasat în Taiwan fără a avea niciun mandat din partea PSD”, potrivit unui comunicat de presă.

PSD mai reaminteşte şi faptul că deputaţii s-au deplasat fără să beneficieze de resurse financiare din partea statului român sau a  Parlamentului României.

„Partidul Social Democrat regretă situaţia şi se delimitează de deplasarea celor doi deputaţi, pe care o consideră cel puţin inoportună, în contextul relaţiilor excelente pe care PSD şi România le au cu Republica Populară Chineză, relaţii reafirmate cu ocazia vizitei oficiale a premierului Victor Ponta, preşedintele PSD, la Beijing. De asemenea, Partidul Social Democrat îşi reafirmă susţinerea faţă de poziţia oficială a României în ceea ce priveşte Taiwan-ul”, se arată în comunicatul PSD.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.