Repetiţie pentru Oscaruri

Probabil că ediţia 2013 a Premiilor “BAFTA”, oferite de Academia Britanică de Film, îşi poate revendica, mai mult decât Premiile “Globul de aur”, statutul de “repetiţie generală” dinaintea “Oscarurilor”. Destul de sobra ceremonie londoneză găzduită de “Royal Opera House” a oferit trofeele în formă de mască unor pelicule şi persoane care au mari şanse de a pleca, peste două săptămâni, de la “Gala Oscarurilor” cu statuetele aurite. Aproape toţi nominalizaţii la premiile Academiei Americane de Film au luat parte la Gala de la Londra, unde cinematograful american a fost vedetă.

Alan Parker, Premiul pentru întreaga carieră

Deşi numărul mare al nominalizărilor a dat ca favoriţi “Lincoln” (cu 10) şi “Skyfall” (cu 8), trofeele s-au împărţit mai democratic între mai multe titluri, lăsându-l pe number 1 cu un singur premiu. Filmul biografic dedicat de Steven Spielberg legendarului preşedinte american a rămas în palmares la categoria “Cel mai bun rol masculin”, foarte just câştigată de Daniel-Day Lewis pentru impecabila sa compoziţie.

Anne Hathaway, strălucitoare în Mizerabilii, premiată pentru rol secundar

Cât despre ultimul episod al seriei James Bond, ”Skyfall“, strălucit regizat de Sam Mendes, a câştigat pe merit BAFTA pentru “Cel mai bun film britanic”. Din păcate, titlul a mai apărut pe lista câştigătorilor doar la categoria “Cea mai bună muzică originală”. Nici Judi Dench, în ultima sa apariţie în rolul şefei lui Bond (ucisă în lupta cu un fost agent), nu şi-a putut fructifica nominalizarea, “Premiul pentru rol secundar feminin” revenindu-i lui Anne Hathaway pentru creaţia ei din musicalul “Mizerabilii”. Muzicalul regizat de Tom Hooper a mai fost premiat pentru decoruri, sunet şi machiaj, contribuţii care sporesc vizibil calităţile spectaculare ale acestei neaşteptate adaptări a romanului lui Victor Hugo.

Sam Mendes şi Barbarea Broccoli, premiaţi pentru Skyfall

“Rolul secundar masculin” premiat la gala BAFTA a fost o alegere previzibilă: Christoph Waltz, interpretul metodicului vânător de recompense din “Django dezlănţuit“, westernul-spaghetti semnat de Quentin Tarantino. Regizorul a urcat şi el pe scena de la “Royal Opera House” pentru a-şi ridica “Premiul pentru cel mai bun scenariu”, o altă opţiune justă, care are toate şansele de a se repeta la Oscaruri.

Daniel Day-Lewis, Premiul pentru cel mai bun actor

Alt film american care a câştigat două trofee BAFTA este “Viaţa lui Pi”, pelicula semnată de Ang Lee, premiată pentru “imaginea” lui Claudio Miranda şi pentru “efectele speciale”. De o frumuseţe vizuală care îţi taie respiraţia, povestea unei aventuroase călătorii pe mare îşi merită cu adevărat trofeele şi este una dintre rarele creaţii în 3D care îşi justifică într-adevăr recursul la această tehnică. Pasajele cu peşti zburători, cu furtuni nocturne şi insule populate de rozătoare minuscule sunt realmente antologice.

Quentin Tarantino, cel mai bun scenariu pentru Django Unchained

Premiul pentru “cel mai bun film de limbă străină” n-a surprins pe nimeni: tulburătoarea poveste de dragoste şi moarte “Amour” de Michael Haneke a câştigat trofeul, în timp ce Emmanuelle Riva, actriţa protagonistă în vârstă de 85 de ani, a învins la categoria “Cel mai bun rol feminin”. Victoria ei a lăsat nerăsplătite creaţii actoriceşti remarcabile, precum cea a Jessicăi Chastain în “Zero Dark Thirty “de Kathryn Bigellow sau a lui Helen Mirren în “Hitchcock”.

George Clooney, Grant Heslov şi Ben Affleck

Momentul cel mai aşteptat, decernarea “Premiului pentru cel mai bun film de ficţiune”, decernat lui “Argo”, l-a readus pe scenă pe Ben Affleck, premiat deja pentru regie. Se pare că povestea eliberării unor diplomaţi americani din Teheran, în timpul revoluţiei islamice din 1974, cu ajutorul CIA şi al unei false echipe de filmare, are darul de a-i mişca pe votanţii din lumea cinemaului, care se simt flataţi de imaginea lor în oglinda ecranului. Ce mai contează că evenimentele sunt relatate într-o lumină triumfalistă şi că ascund o parte din adevăr, operaţiunea de salvare fiind una parţial reuşită: 50 de lucrători ai ambasadei SUA de la Teheran au mai rămas ostatici doi ani în Iran. Ţinând cont de faptul că şi “Oscarurile” sunt votate tot de reprezentanţii breslelor cinematografice, ca şi “BAFTA”, probabil că şi peste ocean va fi apreciată povestea (atractiv relatată, nimic de zis) despre rolul providenţial al iluziei cinematografice într-un moment de criză.

Stephen Fry

Ca şi în alţi ani, la Gala “BAFTA Awards” a fost acordat un “Premiu onorific” pentru contribuţia deosebită la progresul cinematografului. El a revenit regizorului Alan Parker, autor al unor filme-cult precum “Expresul de la miezul nopţii”, “Arde Mississsippi” sau “Evita”. În plus, el este cineastul care a revelat talentul uriaş al lui Jodie Foster în musicalul “Bugsy Malone”, unde a jucat strălucit la numai 14 ani. Un alt mare merit al regizorului care a lucrat atât în Anglia, cât şi în Statele Unite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dana Duma 34 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.