Reuniune extraordinară! Dar nu acum, mai la vale

Miniştrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene se vor reuni luni, în sesiune extraordinară, pentru a decide o serie de acţiuni în contextul în care Rusia a oprit alimentarea cu gaze a Poloniei şi Bulgariei.

„Ca urmare a opririi livrărilor de gaz rus în Polonia şi Bulgaria, ţările europene rămân unite şi solidare”, a declarat miercuri seară Barbara Pompili, ministrul Tranziţiei Ecologice din Franţa, ţară care exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

„Luni după-amiază va avea loc o sesiune extraordinară a Consiliului miniştrilor europeni ai Energiei”, a precizat Barbara Pompili, conform cotidianului Le Figaro.

Compania rusă de stat Gazprom a oprit miercuri livrările de gaze spre Polonia şi Bulgaria, întrucât cele două ţări au refuzat să achite importurile în ruble.

Decizia de oprire a livrărilor de gaze ruse spre Polonia şi Bulgaria este rezultatul „acţiunilor inamicale” ale Occidentului faţă de Rusia, a anunţat Administraţia Vladimir Putin, explicând că a stabilit plata gazelor în ruble ca reacţie la sancţiunile financiare masive.

Președintele polonez Andrzej Duda spune că vor fi luate „măsuri legale adecvate” împotriva furnizorului rus de energie Gazprom, după ce acesta a întrerupt exporturile de gaze către Polonia și Bulgaria, relatează BBC.

Moscova a cerut ca toate plățile pentru energie să fie făcute în ruble – ceea ce Polonia și Bulgaria au refuzat.

Duda a declarat că se vor cere „compensații adecvate” de la Gazprom pentru „încălcarea contractului”.

 Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, îl va primi pe 10 mai, la Casa Albă, pe premierul Italiei, Mario Draghi, discuţiile urmând să se concentreze pe conflictul din Ucraina şi pe securitatea energetică a Europei.

„Preşedintele Biden aşteaptă să îl întâmpine pe premierul Italiei, Mario Draghi, la Casa Albă, pe 10 mai. Vizita va reafirma legăturile profunde de prietenie şi parteneriatul puternic dintre Statele Unite şi Italia. Cei doi lideri vor discuta despre acţiunile de coordonare cu aliaţii şi partenerii pe tema măsurilor de susţinere a poporului Ucrainei şi de a impune costuri economice Rusiei pentru agresiunea neprovocată”, anunţă Preşedinţia SUA, conform unui comunicat postat pe site-ul oficial, vizualizat de MEDIAFAX.

„Vor discuta despre cooperarea noastră strânsă în sensul promovării prosperităţii economice globale, despre intensificarea securităţii energetice a Europei şi despre contracararea schimbărilor climatice. De asemenea, vor avea un schimb de puncte de vedere despre probleme regionale şi mondiale, precum şi despre pregătirea summiturilor G7 şi NATO din iunie”, precizează Casa Albă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Aceste măsuri demente ale administrațiilor țărilor europene de pedepsire a Russiei cu orice preț inclusiv în detrimentul și cu scăderea nivelului traiului propriilor cetățeni sau chiar cu ruinarea unor familii și afaceri se face la ordinul marelui licurici obez dat acestor administrații care stau în patru labe și fără pantaloni în fața licuriciului. Culmea este că rubla se tot recuperează stând chiar mai bine decât înaintea conflictului în timp ce la noi prețurile au luat-o razna și se anunță un dezastru și mai mare: criză alimentară, ger în case, prețuri și mai mari. Chiar le-a luat necuratul mințile la acești guvernanți? Au ajuns să-și creadă propriile minciuni și să se înșele pe ei însuși.

  2. Metoda convingatoare geniala „joi tapule joi, joi te taie si pe tine, joi ma f…e si pe mine”, si chiar be freaca de peste 2 ani, ba cu contracte noi, ba cu amenintari de orice fel, ba cu preturi astronomice reale in practica pe motiv ca e razboiul din ucraina, nimic mai fals aceasta motivatie! Din 2021 Romania e pe crestere de preturi la orice si NU din 2022 de cand a inceput razboiul! La ce bun si bine se mai pot astepta natiunile care traiesc in Romania?

  3. Eu nu pricep o treabă: cetățeanul polonez plăteşte gazul pe care-l consumă în zloți, iar bulgarul în leva, iar rusul îşi plăteşte cheltuielile de extacție, mentenanță, dezvoltare instalații în ruble. Păi atunci nu e logic să schimbi zloții sau leva direct în ruble şo să plăteşti gazul? De ce trebuie schimbat zlotul în dolari şi dolarul în ruble? Doar penttru ca dolarul să „circule” artificial, fără a produce nimic prin această circulație? (în afară de comisioane nemeritate pt bănci)

  4. …..i-a căpăcit pe finanțiștii mondiali ! Dacă se devalorizează dolarul din cauza „banilor cu elicopterul” trimiși de Trump la fomiștii lui, atunci de ce sa mai ceri plata în dolari ? Aaa , pentru că așa a fost făcut atunci contractul, dar atunci nu era războiul , și ajungem la situația absurdă ca Rusia să livreze în continuare gaze unor țări care aplică sancțiuni împotriva Rusiei ! E clar că dictatorul Putin s-a damblagit, gândește logic. !

  5. Se adună ca să nu stea împrăștiați. Grija lor va fi să scoată un comunicat prin care să ne spună că nu plătesc gazul în ruble, ei virează euro la banca rusească și ăia schimbă euro în ruble. ? adică cumpără ruble.

  6. Totul decurge conform unei agende,conform unu program,nimic nu este lasat la voia intamplarii.Ca se fac ei ,ca vezi Doamne,se intalnesc,discuta planuiesc,asta fac sa dovedeasca ,ca daca n-ar fi ei,[ care nu pot sa doarma noaptea de grija popoarelor ] ,conducatorii lumii sa ia masuri , in privinta gazului,electricitatii ,alimentelor ,s-ar duce naibii planeta.Toate actiunile lor sunt ,,praf in ochi,,sa prosteasca lumea in vederea cresterii aberante a tot ce este produs pe pamant si la rationalizarea lor in functie de…. Daca magistrala trece pe la bulgari ,cum pot rusii sa opreasca livrarea gazului,pun cep?Dar cum ajunge gazul mai departe in alte tari?

  7. Obraznici foc polonezii astia. Vor gaze gratis. Daca vor gaze pe dolari, sa cumpere gaze din tara dolarului. Au si americanii gaze iar polonezii daca au dolari, americanii abia asteapta sa le vanda gaze. de ce sa cumpere polonezii gaze de la dusmanii lor rusi cand pot face afaceri bune cu prietenii lor americani? Sau probabil ca sperau sa-i prosteasca pe rusi cu gazele, cand venea vremea platii bagau banii in alt buzunari si ziceau ca astia se confisca, sunt pentru sanctiuni!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.