România ar putea relua producția de apă grea

România și Canada inițiază o colaborare strategică pentru producția de apă grea și de izotopi medicali în România. Nuclearelectricia și Laurentis Energy Partners (LEP), o filială a Ontario Power Generation (OPG), au semnat la Paris un memorandum pentru producția de izotopi medicali la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă și pentru a explora dezvoltarea producției de apă grea în România.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a precizat faptul că România și Canada devin un model în domeniul energiei nucleare pentru celelalte state prin semnarea acestui parteneriat:

”Cu prilejul vizitei oficiale în Canada, am trasat pașii următori. Și deja îi facem. Suntem mândri că România demonstrează nu numai performanțe de top în operarea în siguranță a reactoarelor noastre CANDU de la Cernavodă, ci și leadership și viziune strategică prin explorarea producției de izotopi medicali și apă grea în parteneriat cu Canada. Este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății a milioane de oameni și a demonstra multiplele beneficii ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, decarbonare și creștere economică, și susțin tratamentul cancerului. La fel de important este proiectul repornirii producției de apă grea în România, o inițiativă începută în mandatul fostului ministru Virgil Popescu. Cererea globală pentru apă grea este într-o creștere spectaculoasă, iar România poate fi un jucător strategic.

România și Canada dau astfel un exemplu altor țări despre rolul important al energiei nucleare. Sunt proiecte inovatoare pe care Nuclearelectrica are șansa să le dezvolte. Acest demers vine imediat după anunțul de finanțare din partea Guvernului Canadei pentru reactoarele 3 și 4. Parteneriatul româno-canadian este unul cu tradiție și avem obligația de a-l duce împreună mai departe”.
România a mai produs apă grea la centrala Halânga de lângă Drobeta Turnu Severin, unitate parte din fosta RAAN, care a dat faliment.

Parteneriat de peste 55 de ani între România și Canada în domeniul energiei nucleare

Memorandumul a fost încheiat în contextul parteneriatului de peste 55 ani între România și Canada în domeniul energiei nucleare și al anunțului făcut de Jonathan Wilkinson, ministrul energiei și resurselor naturale din Canada, de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă, care consolidează securitatea energetică și sprijină producția de energie curată.

Acordul a fost oficializat joi, președintele și directorul general al OPG, Ken Hartwick, și directorul general al SNN, Cosmin Ghiță, semnând un Memorandum de Înțelegere, în prezența ministrului Energiei din Romnia, Sebastian Burduja. Semnarea a avut loc în contextul conferinței organizate la Paris de Agenția pentru Energie Nucleară – „Foaia de parcurs pentru noul shector nuclear”, care va găzdui peste 21 de miniștri internaționali și sute de profesioniști din industrie.

Memorandumul de Înțelegere permite SNN și LEP să colaboreze în ceea ce privește oportunitățile din mai multe domenii, inclusiv implementarea tehnologiilor de producție a izotopilor la unitățile CANDU ale SNN. „SNN este mândră să se asocieze cu Laurentis, un lider mondial în domeniul izotopilor nucleari și să contribuie astfel în mod direct la industria de sănătate prin extinderea portofoliului nostru de proiecte prin producția de izotopi. În prezent, industria nucleară este esențială pentru generarea de energie curată și pentru producerea de izotopi medicali, iar acest parteneriat este o modalitate de a avansa soluțiile globale atât de necesare domeniul medical.” menționează Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.

„Laurentis se angajează să valorifice expertiza dovedită în domeniul retehnologizării și al producției de izotopi pentru a avansa soluțiile de asistență medicală și pentru a extinde oportunitățile din România”, a declarat Jason Van Wart, președinte și CEO al Laurentis Energy Partners.

Izotopii joacă un rol esențial în medicină, în tratamentul cancerului, în imagistica medicală, în sterilizarea dispozitivelor medicale, în dezvoltarea de noi medicamente, în cercetarea neutronică, în securitatea frontierelor, în conservarea alimentelor și în multe altele. Apa grea, pe care reactoarele CANDU o folosesc ca moderator și agent de răcire, poate fi de asemenea utilizată într-un număr tot mai mare de aplicații nenucleare, inclusiv în domeniul farmaceutic, al diagnosticelor medicale și al electronicii de ultimă generație, cum ar fi fibrele optice și ecranele OLED.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

10 Comentarii

  1. La pu-livara moșule , fhartii far de valoare , doar promisiuni și jmecherii phiologive pentru alegeri , in rest Dumnezeu cu mila . Daca vrea a produce apa grea și să-și reconstruiască capacități de producție , întrebarea e de ce a închis Halângă ?
    F35 o să facem la Craiova , după ce închidem definitiv fabrica de Soim ?

  2. Da’, pana acum de ce nu s-a produs in tara apa grea necesara pentru reactoarele de la Cernavoda ? De ce d-lor guvernanti? „Talharii” si „tortionarii” comunisti , pentru ce au facut aceasta fabrica ? Probabil de prosti ce erau! Dar , sa ne bucuram, au venit vremurile noi si fabrica s-a inchis! Nu ne trebuia ! Oare? Vai de tara asta amarata! Praful si pulberea! Niciun vinovat , nimeni care sa raspunda! N.B. Nu stiu sigur , dar am inteles ca Romania producea apa grea si pentru export!

  3. CODOIULE , cu ce faci * apă grea ? Bagi în apa împuțită de Dâmbovița ceva *metale grele ?( sau mai *băgați la apă vreun PSD-ist?) COMBINATUL de APA GREA de la HALÂNGA , s-a construit cu sute de mii de tone de oțel-inox , Cu , Al , fier -beton , ciment etc. Uită-te pe *goagăl să vezi ce sunt alea . Orice muncitor știe că instalațiile care funcționează cu apă demi , odată scoase din funcțiune se corodează , nu mai vorbim de cele antiex , de electroliză ,de reacții chimice etc. Eu am mai spus că dacă te scot ăștia din birou și te duc într-o instalație , nu mai ști să ieși nici cu GPS-ul. Așa că cu *apa grea vedeți cu DNA -ul și cu Ambasadele , Guwerneru face *grele p-alelalte : traiul , dobânzile , birurile etc.

  4. Nu cred ca se exporta Apa grea ! Din motive de Securitate Internationala !

  5. Pai ce-i asa de dificil cu apa grea? Dupa cum raporta indignat severinul, apa noastra e toxica pentru ca are de doua ori mai mult hidrogen decat oxigen. Hai s-o facem mai buna si mai grea si sa-i mai adaugam, din pix, inca un oxigen. Toata lumea fericita?

  6. Nu mai umblati cu Soparle ! Ca Apa Gea se intrebuintzeaza la Bomba Atomica !

  7. Foarte bine, dar unde vor găsi meseriași? Că dacă și ăștia vor fi ca ăia care au strâns șuruburile la podul din Brăila cădem în Dunăre cu tot cu apa tare.

  8. Apă grea de calitate maxima am produs ani buni cu tehnologia elaborată de echipa acad Peculea,!Care parteneriat cu Canada? Câtă apă grea a importat Canada de la noi,că noi am importat de la ei tehnologia CANDU pe BANI! Ceaușescu cel hulit( de imbecili) a rupt contractul cu sovieticii pentru reactoarele VVER pentru a nu deveni dependenți de importul de uraniu imbogățit,combustibilul tehnologiei sovietice! În anii ‘ 70 tremurau izmenele occidentului de frică lor( nu au zis nici pâs când armatele sovietelor au invadat Praga!) Acesta a fost motivul pentru care reactirul Nr unu a fost construit cu tehnologia canadiana CANDU,pentru a fi independenți,folosind minereul de uraniu extras la EM Crucea,dus la Feldioara la IRNE Pitești Moderatorul era APA GREA de la Drobeta ( dimensionata pentru cinci grupuri nucleare,nu doar cel făcut sub comunismul din estul Europei și altul făcut sub ” timpuri noi” ( după care NIMIC! Canada nu a importat de la noi,deci care parteneriat,bre,ministrule,( mister twister,actualul minister- sper nu multă vreme). Au venit epigonii,au distrus uzina de apa grea,dar a rămas reputatul ICSI Rm Vâlcea,continuatorul operei inginerilor din echipa acad Peculea! Ăsta e ținta ” parteneriatului” distrugerea redutei vâlcene! Cei mai vârstnici își amintesc de perioada când cei loviți de cancer incercau să obțină de la Vâlcea apa miraculoasa.Concluzie:penibil demers al unor tradatori

  9. TEHNOLOGIA Candu a fost adusa de serviciile de spionaj extern ale lui Ceausescu. Am fost prima tara din Est cu o tehnologie nucleara moderna si sigura. Comunistii oameni deosebit de pregatiti au construit centrala la Cernavoda pentru a avea access la apa Dunarii. Ala a fost guvern si un presedinte ce si-a iubit tara. Daca ar mai fi trait era votat de toata tara. Pt ca de tot ceea ce s-a construit in perioada aia, si a pus Romania pe harta lumii, va infruptati si astazi. Pe faptul ca v-a scapat de datorii va imprumutati astazi la valori astronomice pana intrati in colaps.Ceausescu a fost in erou si curand o sa alergati sa ii faceti statuie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.