România dă pentru armată mai mult decât Germania

România dă pentru armată mai mult decât Germania, Italia, Canada sau Turcia. Informațiile vin pe filieră NATO și apar în articolul „Arsenalul democrațiilorpublicat de nytimes.com 

Materialul semnat de David Leonhardt, senior writer la The New York Times, arată cum s-au schimbat alocările guvernamentale pentru armatele NATO dar și că unele state nu s-au ținut de promisiune.

„În 2006, miniștrii apărării din țările NATO au adoptat un ghid vag care sugerează că fiecare țară NATO cheltuiește 2% din producția economică anuală pentru armată. La acea vreme, majoritatea membrilor NATO au cheltuit mult mai puțin – și puține s-au schimbat după anunțul din 2006.

Klaus Iohannis: Creștem bugetul Apărării la 2,5%

În 2014, îngrijorați de anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea a Ucrainei, șefii de stat din țările membre NATO au oficializat criteriul de referință și au îndemnat țările să se îndrepte către acesta în următorul deceniu. Cu toate acestea, majoritatea țărilor nu au reușit să o îndeplinească:

Sursa: NATO | Numerele sunt rotunjite la cea mai apropiată zecimală. | De The New York Times

 

O mare parte din Europa de Vest a fost deosebit de reticentă în a face acest lucru, spre frustrarea liderilor din SUA și Europa de Est. Atât George W. Bush, cât și Barack Obama s-au plâns de decalajul din timpul președințiilor lor, iar Donald Trump a criticat alte țări în acest sens. Țările bogate precum Germania, Danemarca și Țările de Jos – precum și Japonia – păreau să fie liberi, capabili să cheltuiască mai mult pe propriile lor plase de siguranță socială, în timp ce SUA le protejează.

Octavian Știreanu: România educată, pe loc repaus! Armata, pas înainte!

Dar acum situația chiar pare să se schimbe.

Invadarea Ucrainei a dus la o nouă dorință a țărilor de a plăti pentru propria apărare. „Este în mod clar un punct de cotitură pentru Europa în ceea ce privește alocarea cheltuielilor între nevoile militare și cheltuielile sociale”, a declarat Patricia Cohen, corespondent economic al Times cu sediul la Londra. Liz Alderman, corespondent cu sediul la Paris, a spus astfel: „Liderii europeni au decis că amenințarea este aici pentru a rămâne”.

Germania pare să atingă pragul de 2% anul viitor. În Franța, care era deja aproape de țintă, președintele Emmanuel Macron a promis că va crește cheltuielile militare cu peste o treime în acest deceniu. Și alte țări cheltuiesc mai mult.

„Nota este incompletă, dar direcția de deplasare este pozitivă”, a afirmat și Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden, înainte de a pleca la reuniunea NATO de săptămâna aceasta din Lituania. La întâlnire, oficialii americani plănuiesc să împingă alte țări să nu se oprească la 2%.

„Remarcabil de optimist”

Argumentele pentru mai multe cheltuieli militare implică atât corectitudinea, cât și democrația.

Punctul de corectitudine este același pe care l-au spus Bush, Obama și Trump: într-un moment în care mulți americani sunt frustrați de creșterea lentă a standardelor de viață și SUA au o datorie federală de 32 de trilioane de dolari, de ce ar trebui Europa de Vest să factureze efectiv Washingtonului pentru protecție? Și de ce țările NATO mai bogate, precum Germania, ar fi mai puțin dispuse să plătească pentru apărare decât Lituania, Letonia, Estonia, Grecia și Polonia (toate care au atins ținta de 2 la sută)?

Punctul de democrație este legat de o temă majoră a politicii externe a lui Biden. Afacerile globale sunt din ce în ce mai definite de un concurs între autocrație și democrație, a spus Biden. Pe de o parte sunt Rusia și China. Pe de altă parte sunt SUA, Canada, Japonia, Australia și o mare parte din Europa. Democrația va avea mai multe șanse să prevaleze dacă țările împart povara cheltuielilor militare.

Liderii Japoniei par să fie de acord cu această idee. Din punct de vedere istoric, Japonia a cheltuit doar aproximativ 1% din producția sa economică pe armată

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. Romania a platit inainte, ca la curve, miliarde de dolari, si nu a vazut nimic sau a vazut ceva dupa vreo 3-4 ani! Amerlocii s-au folosit de banii nostri 3-4 ani, iar noi am platit dobanzi la creditele luate tot de la ei pentru tehnica platita in avans. Afaceri bulgaresti, pardon „ROMANESTI”! Nu vrem sa invatam nimic din tepele luate de la amerloci in ultimul sfert de secol!

  2. …pentru care armată dă????? Pentru armata de profitori de prin USA, Olanda, etc, din „lumea civilizată”. A văzut cineva Armata Română? Adică ăiaa grași și burtoși care se fac de râs pe la defilări sunt „Armata Română”??? Banii ăia de se scrie prin presă de 1,8%din PIB sunt Patrioatele plătite în avans, avioanele luate de la dezmembrări și plătite la pret de noi, ”corvetele”, și alte mișmașuri prin care plătim tribut la „Noile Poarți” că e mai multe, că de apărat… o să necalce rușii în picioare că nu mișcă civilizații niciun pai pentru noi, românii.

  3. Numai pentru batjocura asta si merita toti sa fie linsati, atat marele JohAnus, cat si toaate „geniile” din CSAT…

  4. Sunt procente din PIB, nu sumele în valoare absolută. Normal că nu sunt de acord cu finanţarea armatei române inexistente şi inutile, dar articolul este tendenţios.

  5. Alocarea este mai mare decat la educatie. Diplomatia nu costa bani, nu iei paraindarat de la ea. Mentalitate de suplinitor la scoala generala nr.2 din Agnita !

  6. Așa așa. Cheltuiți, economia americană are nevoie de stimulente. Au articulat o sperietoare care era pe moarte, au ațâțat-o și acum culeg roadele.

  7. Ar fi interesant sa aflam si ce vor cetatenii europeni, un referendum pe tema inarmarii!!!

    Europa era superioara SUA prin valoarile si fundamentele esentiale: solidarietate si asistenta sociala, valori garantate in constitutiile statelor!
    Observam, cu stupoare, ca ni se impune renuntarea la modelul social in favoarea inarmarii in forta! Sa ne fie foarte clar: bani pentru ambele nu sunt!
    Visul European se va narui incet dar sigur cand se va trai tot mai rau pe zi ce trece… Europa educata si sociala va lasa loc Europei inarmata si belicoasa.
    La nivel local: Romania educata lasa loc Romaniei inarmata!
    Singurii castigatori vor fi colosii din industria de armament si care „surprinzator” sunt actionarii sistemelor financiare occidentale!

  8. SUA si aliatii au ca pavaza democratia capitalista,China are comunismul capitalist,amandoua au cat de cat principii si sunt tari respectabile si respectate
    Rusia e o gluma de dictatura care merge ca pisatul boului,o gasca de FSB-isti care,dupa planul lui Andropov,au pus mana ca talharii pe resursele naturale ale Rusiei si cheltuiesc banii in Occident,fara principii,fara drept international si care semneaza trataate doaar pentru a se sterge cu ele la tuhaas
    E clar, in analiza Institutului Yoel,ca Rusia trebuie sa dispara,nimic nu e sigur in tara asta ,nu are principii, nu-si respecta propria semnatura

  9. Banii astia foarte multi investiti pt. inarmare, seamana perfect cu banii care au fost investiti pt. vaccinuri, sau tot felul de cheltuieli inutile, atunci cind a fost inventata pandemia.Acum sintem speriati ca ne ataca rusii si bagam bani in armament ,la fel cum am fost speriati cu Corona si am bagat bani in vaccinuri.Totul este o manevra facuta de acesti smecheri care se inbogatesc din asemenea tactici.

  10. Ceausescu a fost „mic copil” pe langa „sasul” Iohannis,care a SARACIT o populatie si o tara pentru 35 de ani inainte.
    De Ce este NECESARA o asemenea inarmare a Romaniei!?.
    Cati bani se cheltuiesc anual de Romania pentru Invatamant si Sanatate,fata de cele 11 miliarde pentru armament!?.
    Romania este azi ATACATA de cineva !?.

  11. Bravo , bravo , bravo ?..idioții de la conducerea României in frunte cu Leneșul Țâfnos nu se se lasă așteptați… și asta in timp ce bătrânii ne mor in azile înfometați și în mizerie

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.