România, împrumut uriaș de pe piețele externe

România a împrumutat luni 3 miliarde de euro de pe piețele externe, prin două emisiuni, pe 5 și pe 10 ani, conform datelor Bloomberg. Suma atrasă este necesară pentru finanțarea deficitului și pentru a refinanțarea datoriei publice guvernamentale. Piața a depus oferte de peste 7,75 miliarde de euro. Finanțatorii sunt Citi, Erste, HSBC, JPM (B&D) și SocGen.

Necesarul de finanțare pentru 2023 este de aproape 160 miliarde de lei. Acesta a fost stabilit după ce Parlamentul României a votat nivelul deficitului bugetar prin lege. Practic, Finanțele trebuie să se împrumute respectiva sumă iar cele 3 miliarde de euro fac parte din efortul de a strânge 160 de miliarde de lei.

Potrivit legislației în vigoare privind datoria publică, Ministerul Finanțelor este autorizat să angajeze în numele și în contul statului obligații de natura datoriei publice guvernamentale, în principal, pentru finanțarea deficitului bugetar aprobat prin lege de către Parlamentul României, precum și pentru refinanțarea datoriei publice guvernamentale scadente, în linie cu obiectivele stabilite prin Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale pe termen mediu

În perioada 1 ianuarie-30 iunie 2023, finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice guvernamentale scadente s-a realizat prin emisiuni de titluri de stat lansate pe piața internă și din surse externe.

Pe piața internă, totalul împrumuturilor contractate a fost de circa 71,1 miliarde echivalent lei, prin:

– licitații de titluri de stat (certificate de trezorerie și emisiuni de obligațiuni de tip benchmark) pe piața interbancară, în valoare de 63,8 miliarde de lei;
– titluri de stat pentru populație prin programele Tezaur și Fidelis, în valoare totală de 7,3 miliarde de lei.

Pe piața externă, împrumuturile contractate au fost în sumă de circa 6,3 miliarde echivalent euro, prin:

– emisiuni de euroobligațiuni și plasamente private, în valoare de 6,2 miliarde echivalent euro;
– trageri în cadrul împrumuturilor contractate de la instituții financiare internaționale (Banca Europeană de Investiții, Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare etc.), în valoare de circa 153,5 milioane de euro.

Problema care se pune este la ce costuri se împrumută România iar nivelul acestora într-adevăr ar trebui să ne îngrijoreze. Anul acesta, România s-a împrumutat în acest an și la costuri de aproape 9%, față de anii trecuți când am avut costuri de 5,3% în 2022, 2,6% în 2021, 4,1% în 2020, 4,8% în 2019, 4,3% în 2018 etc. O altă îngrijorare e că lună de lună datoria guvernamentală e în creștere, depășind pentru prima oară pragul psihologic de 50% din PIB.

Consultând execuția bugetară la 6 luni, observăm că cheltuielile cu dobânzile au fost de 14,8 miliarde de lei în acest an, față de 12,5 miliarde de lei la jumătatea lui 2022, ceea ce înseamnă o creștere în termeni nominali cu 18,4%. Însă, atât în 2023, cât și în 2022, Cheltuielile cu dobânzile s-au situat la nivelul de 1% din PIB.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

31 de Comentarii

  1. E bine! E semn ca economia merge, duduie chiar! Ban la ban trage, si noi tocmai am tras 3 mld euro!

  2. Cei ce-ajung să ceară bani împrumt să-și plătească alte datorii sînt vai de mama lor.
    Numai că aici e vorba de altceva. Este vorba de împrumuturi ce ajung în buzunarele cîtorva, împrumuturi ce sînt puse pe spinarea noastră, fiind buni de plată noi, urmașii noștri și urmașii urmașilor noștri.
    Familia este baza societății:
    fămĭlĭa,7 æ, (famulus), f., ¶ 1 ensemble des esclaves de la maison, le personnel des esclaves : unus homo familia non est CIC. Cæc. 55, un seul homme ne constitue pas tout le domestique ; familia societatis CIC. Br. 85, le personnel des esclaves attachés à la compagnie fermière, cf. Verr. 2, 5, 11 ; Q. 2, 6, 5 ; CÆS. C. 1, 75, 2 ; familia publica CIL 6, 479, les esclaves attachés au service public ║ maison, personnes attachées à un grand personnage : CÆS. G. 1, 4, 2

  3. Plavanul de lux are in agenda ,,de lucru,,sa viziteze Africa de Sud ,normal ca alaiul presidential si avionul privat costa vreun milion de coco .SSst,,acum cheltuielele pe vacantele presidentiale sunt trecute la ,,secret,, sa nu stie fraierii de rand.Orice prost poate vedea ca ne taraim ca tara datorita imprumuturilor externe ,dupa ce pleaca Iohannis care ne-a indatorat pana in gat .ne va plesni criza economica drept intre ochi.Nu trebuie multe studii sa intelegi ca euro e tinut la 5 lei artificial,prin noi si noi imprumuturi impovaratoare.In realitate banuiesc ca euro e la 7-8 lei,daca nu cumva si mai mult.Si toate astea pentru ca plavanul de lux a decis sa ascunda criza economica ,pentru a da bine in fata ,,partenerilor,,straini.Romania ? Noo..E pe crestere economica ,nu ne mai trebuie banii aia moca europeni.Suntem terminati.Dupa ce se roieste plavanul de lux la parinti cand isi termina mandatul ,vom plati datoriele facute de tamp strangand bine cureaua.Timpurile lui Basinescu o sa ne para pistol cu apa.

  4. Banii se vor duce spre prietenii nostri ukrani, sub o forma sau alta. Noi ramanem ca de obicei cu degetul in gura. Si de data asta Romania si Presedintele MUTA DECISIV.

  5. „Daca-s fi pentr-o zi presedinte, v-as amaneta pe toti si nu m-ati prinde”

  6. Nu Romania. Ci prostalanii de guvernanti .Pierd pe zi ce trece PNNR-ul pentru ca nu vor sa renunte la pensiile babane, nu vor sa reduca din bugetari si nu vor sa faca reforme eficiente.

  7. 3 miliarde??
    Pensiile speciale ne costa 8, asa ca mai trebuie, inca 5miliarde!

    • Pensiile speciale sunt un fel de caritas al anilor 90, unii iau din ce in ce mai mult si de la 50 de ani iar altii care contribuie sunt obligati sa munceasca pana la 65 de ani cu 43 de ani contributivitate, cu sanse minime de a mai prinde pensia si taxe pe te miri ce in facturi si preturi, impozite, accize etc. Va vei si falimentul in curand…

  8. Colonie Marginală Eșuată cu PESTE 150 miliarde coco datorie externă.
    Hai, pa și SLAVĂ Urcaca, măRog !🤮

  9. Economia Romaniei este in procent de 10 la suta romaneasca…Restul este Multinationala…. Agricultura romaneasca importa absolut toate utilajele ca sa produca cereale. Productia valoreaza mai putin decat utilajele….Lapte, carne, legume Romania produce doar 30 la suta din ce consuma…Niciodata nu am vazut mai putina munca ca azi in Romania!!! Un sat de 100 de case poseda 10 vaci. Acelasi sat poseda 600 vaci cu 33 de ani in urma. Sunt realitati vazute in teren….Efectiv, te miri din ce dracu traiesc rumanii?… De unde vine marfa la hipermarket? …Si ce procent din populatie cumpara de la hipermarket?

  10. Ce NU se publica in mass-media romana este ca datorita achizitiei de armament SUA din ultimile 4 luni,pentru inzestrarea MApN,Romania a cheltuit 5,7 miliarde de dolari,lasand visteria GOALA. Totul se datoreaza lui Iohannis care a cerut 2,5% din PIB si achizitii suplimentare de armament american. AICI sunt BANII romanilor!.

  11. Cat trebuie sa produca economia sa acopere imprumuturile pana in Ciuca dar mai acopere si pe Ciolacu si ce va mai veni.
    Astia nu se lasa mai moale cu imprumutirile pana nu baga statu-n faliment. Imprumuturile doar amana un dezastru P$DNL inevitabil o moarte lenta in loc de una rapida. Sau astepta sa treaca alegerile si atunci poata sa crape toata „colonia” chiar si de foame, mai rau ca pe vremea „Împușcatului”.

  12. Mecanismul e simplu.Politicienii si securiștii se împrumută.Banii intra la firme care sant tot pe numele lor sau a unor interpuși,umfla preturile Ca sa atraga valori cat mai mari,atunci cand fac proiectul de finantare și îi cheltuie sau sparg fara sa creeze nici măcar 1%plus valoare iar datoria publica creste si romanii trebuie s.o plateasca Prin noi taxe Dar cu salarii de mizerie si preturi cat mai umflate.Plecati din Romania pana nu se inchid granitele ca.i mai bine.

  13. Oficial ne merge bine, vorba cantecului. De la anu’, scapa cine poate.

  14. @axon, ” De unde vine marfa la hipermarket? ”
    -din IMPRUMUTURI:
    marfa e platita in EURO,
    aici „se produc” LEI,
    cursul mic de schimb asigura si haleala si exportul profiturilor -EURO aia,
    ai inteles cum merge shantajul?

    -preturile au inceput „sa fie crescute” pt. ca cine poate si oase roade
    nu mai are incredere in functionalitatea mecanismului,
    ” se face ” lichdarea.

  15. CEVA DESPRE „OPERATIUNEA” CARE VA DECLANSA RAZBOIUL IN MAREA NEAGRA? In zece zile astia vor sa ne bage in razboi! credeti ca rusia nu stie deja ce se intampla? actiune concentrata de distrugere a Romaniei pe model ucrana. au incercat in Polonia, nu a mers. acum vin la oile din Romania! TREZITI-VA BHAI ODATA!
    https://www.youtube.com/watch?v=xjkwGDtiVU8

  16. De ce nu am lua in analiza actiunea „refuz bani europeni nerambursabili=bani negri” ca fiind inca o donatie pentru ukraina, pentru ca la aceste fonduri nerambursabile, e interzis la furat pentru completare escroci, si fac imprumuturi din care se poate fura 90-99% din imprumut? Asta se vede, se simte, se lasa sa se inteleaga!

  17. Indatorarea este libertate. Nestiinta este putere. Razboiul este pace. Vaccinul este sigur si eficient. Cenzura este buna.
    Iata asadar preceptele noii guvernari. Aceea care presupune prabusirea vechii ordini.
    Cine afirma contrariul acestor devize este un terorist (dixit Florin Citu) si trebuie tratat ca atare.

  18. Ha,ha, Ceausescu punea pe toti banditii astia la zid! A lasat o Romanie cu zero datorii si acum, dupa ce s-a vandut tot ce se putea, se imprumuta cu miliardele incat nici nu mai stiu cata dobinda au de platit, dar mai datoria!!!!

  19. i-a apucat pe unii si n-au inceput ploile sa citeasca din Bacovia…A fost odata poate mai este cand Grecia avea un imprumut de peste 400 de miliarde si a mai primit de la UE 70 de miliarde, iar la noi unii se jelesc ca dupa mort pt 3 miliarde…avand o datorie de 150 si o rezerva de 53…Voi la ce dobanda va imprumutati pt nevoile de a va construi o casa o afacere sau altele? dobanda ipotecare este dupa formula X+IRCC/ROBOR, unde X este aprox. sau peste 2,5% iar IRCC 5,94% iar ROBOR 6,4% si a fost si peste 8% anul trecut. Pe vremea lui Basescu ROBOR a fost si 15%. Asa ca mai terminati cu vaicareala. Imprumuturile sunt la o dobanda mica in comparatie cu valoarea reala pt ca azi aurul este aprox. 1900 $/uncia si a fost 1200$ inainte de Covid, deci monedele au o devalorizare de 30%…Cine vrea sa traiasca trebuie sa spere si sa creada ca are zile cine nu isi sapa groapa. Voi ce faceti? La nivel mental va uitati la drobul de sare? Asteptati sa cada pt nu puteti sa va bucurati ca-i soare si nu furtuna, senin si nu cutremur/foc/inundatii etc. Jeliti, jeliti si ramaneti paralizati de frica…

  20. Armele costă bre.. Și nu ai habar de câte ai cumpărat..Iar fiecare târg are comision legal.,care umflă buzunarele celora in care crezi cel mai mult.. Ești bun de plată și de murit române…

  21. Cum am ajuns aici ? Simplu! Prin jaf, coruptie , prin lipsa justitiei si prin nepasarea autoritatilor statului, multumite , doar , sa semneze statele de salarii. Unde o sa ajungem? La falimentul de tara ! Nimanui nu-i pasa cine va plati imprumuturile de fiecare zi. Suntem , ca o familie(?) care-si vinde bunurile din casa, acoperisul casei si maine, casa! Unde sunt revolutionarii din ’89, nu profitorii , ci cei adevarati, cei care n-au cerut nimic , cei care au crezut ca maine va fi mai bine ! S-au dus , sau s-au resemnat! Marile furtuni scot la suprafata toate gunoaiele! Cumva gresesc?

  22. Pe vremea de tristă amintire a împrumuturilor similare efectuate de Câțu opinia publică și mass media au reacționat nult maui violent. Acum, apă de ploaie. De ce? Sunteți cu toții hipnotizați de politrucul – covrigar cu rol determinant în revoluția ce nu a avut loc, de la Buzău?

  23. Trebuie spus ca in acest ziar , consilierii economici nu își fac datoria sa admită articole conforme cu sursele . Îndemnam cititorii , romanii, sa se informeze si dupa alte surse românești , in acest caz ,,defapt.Ro” care prezintă conform platformei de informații financiare si de business Bloomberg exprimare corecta pe întelesul tuturor si nu ,,criptată”. In primul rând articolul de fata folosește când valuta când lei încurcând mințile cititorilor. Astfel Bloomberg amintește ca Guvernul vrea sa convingă UE sa- i crească deficitul de la 4,4 % la 5,5% , estimând ca necesarul brut de finanțare al țării pentru 2023 va ajunge la 34,6 miliarde US dolar. Ministerul de Finanțe avertizează asupra riscului unui deficit bugetar se 7% din PIB, in timp ce UE are ca obiectiv un deficit pentru România de 3% neacceptând propunerea României . Problema pensiilor speciale vitale pentru putere da peste cap o normalitate europeana.

  24. Lasati-le dreacu’de melearde,ca vin altele.Avem nevoe de submarene,aveoane care vor ateriza prin 2035 ca e urgent !Putina da buzna cu razboeul,aproape sa ne sparga usa.Asa,si mai avem nevoe de blendate,gloante,obuze ,obuzeere,amfebii care se dau la fund ca submarenele,sa nu le vada Putina.Pe langa astea,aveonul meu cu ceorba de 5 stele este un fleac.Cat sa coste o ceorba ?

  25. Lasati-le dreacu’de melearde,ca vin altele.Avem nevoe de submarene,aveoane care vor ateriza prin 2035 ca e urgent !Putina da buzna cu razboeul,aproape sa ne sparga usa.Asa,si mai avem nevoe de blendate,gloante,obuze ,obuzeere,amfebii care se dau la fund ca submarenele,sa nu le vada Putina.Pe langa astea,aveonul meu cu ceorba de 5 stele este un fleac.Cat sa coste o ceorba ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.