România, la Târgul de Carte de la Leipzig

Ediţia din acest an a “Târgului de Carte” de la Leipzig s-a desfăşurat în perioada 13-16 martie.

În cadrul Târgului au fost prezenţi, cu o serie de lecturi, şi câţiva autori din România: Daniel Bănulescu, Ştefan Baghiu, Ioan Groşan. De asemenea, a participat şi scriitorul de limbă germană, de origine română, Cătălin Dorian Florescu, stabilit în Elveţia, laureat al “Premiului Elveţian al Cărţii”, în anul 2011. Autorii români au citit din scrierile lor şi au discutat cu publicul în cadrul mai multor momente speciale, pe parcursul Târgului. De asemenea, au fost prezenţi la Târg şi autorii şi traducătorii Ernest Wichner şi Jan Cornelius, originari din România.

Este notabil faptul că traducerea realizată de către Ernest Wichner pentru volumul lui Varujan Vosganian, “Cartea tăcerii”, s-a aflat pe lista nominalizărilor pentru premiul Târgului.

La organizarea prezenţei româneşti în cadrul ediţiei din acest an a Târgului au contribuit Ministerul Culturii din România, Consulatul Onorific al României pentru landurile Saxonia, Sachsen-Anhalt şi Turingia, Institutul de Limbi Romanice şi lectoratul de română din cadrul Universităţii din Leipzig, Ambasada României la Berlin şi Institutul Cultural Român – Berlin.

ICR Berlin a pus la dispoziţie pentru standul românesc traducerile în limba germană ale unor opere literare româneşti, preponderent din lirica şi literatura contemporană, opere ale unor autori precum Ana Blandiana, Andrei Pleşu, Filip Florian, Norman Manea, Dan Lungu.

“Târgul de Carte de la Leipzig”, organizat anual în luna martie, reprezintă o manifestare de tradiţie şi prestigiu, fiind în prezent unul dintre cele mai mari târguri de gen, la nivel mondial, după cele de la Paris, Frankfurt şi Goteborg. Originile “Târgului de Carte de la Leipzig” ajung până în secolul XVII, acesta fiind surclasat abia după 1945 de către Târgul din Frankfurt, ca târg de specialitate. Anual, în centrul atenţiei se află literatura naţională a câte unei ţări, invitatul special din 2014 fiind Elveţia. România a fost prezentă în calitate de invitat special la “Târgul de Carte de la Leipzig” în anul 1998.

Programul prezenţei româneşti în cadrul Târgului a cuprins o lectură publică a scriitorului Daniel Bănulescu, joi, 13 martie, la “Cafe Europa”, din volumul “Cel mai bun roman al tuturor timpurilor”. Întâlnirea a fost moderată de Ernest Wichner.

Vineri, 14 martie, a avut loc masă rotundă dedicată literaturii române, organizată de către “Institutul de Limbi Romanice” şi “Lectoratul de limba română” din cadrul Universităţii din Leipzig, la care au participat universitari, oameni de cultură, public invitat.

Sâmbătă, 15 martie, la “Dezbaterea-lectură” intitulată “Poezie românească: două generaţii”, s-au întâlnit cu publicul Daniel Bănulescu şi Ştefan Baghiu. Moderator: Ernest Wichner

Şi tot sâmbătă, scriitorul Ioan Groşan a citit din volumul “Caravana cinematografică”. Moderator: Jan Cornelius.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.