La 41 de ani de la cel mai devastator seism

România nu este pregătită pentru un mare cutremur

În urmă cu 41 de ani România era zguduită de un cutremur puternic, Capitala fiind cea mai afectată. În doar 56 de secunde, cutremurul cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter a dus la moartea a 1.500 de persoane, rănirea altor 11.000 și pagube uriașe. La 41 de ani de la cel mai devastator seism care a cutremurat România, Primăria Generală alocă 10 milioane de euro pentru consolidarea a 20 de clădiri, în condițiile în care în București există
174 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic.

„În ultimii 27 de ani, administrațiile precedente au reușit să pună în siguranță doar 20 de imobile. La nivelul Primăriei Capitalei nu exista un departament sau o direcţie dedicată exclusiv acestei activităţi, de acest domeniu se ocupau doar şapte persoane, care aveau şi alte responsabilităţi. Astfel, am înfiinţat o administraţie nouă, Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. În proiectul de buget pentru acest an am prevăzut suma de 10 milioane de euro, pentru că ne dorim ca până la sfârşitul lui 2018 să începem lucrările la alte 20 de clădiri. De asemenea, până la sfârşitul acestei luni, alte patru imobile, tot din zona central, vor intra în reabilitare“, declara edilul Capitalei, Gabriela Firea, în luna februarie, pentru Mediafax.

Ce împiedică primăria să consolideze mai multe clădiri

În 2017 Primăria Generală a luat măsuri pentru sprijinirea bucureștenilor care dețin locuințe în imobile încadrate în clasa I de risc seismic, potrivit reprezentanților PMB. Persoanele care locuiesc în astfel de clădiri, „la care venitul lunar pe familie este sub trei salarii minime brute pe economie vor putea să nu mai ramburseze 50% din valoarea investită pentru execuţia lucrărilor de intervenție, cu anumite condiţii“, au explicat specialiştii PMB.

Reprezentanții Primăriei Generale susțin că, deși au alocată suma de 10 milioane de euro, prin bugetul din 2018, pentru lucrări de consolidare a clădirilor din Capitală, aceștia se confruntă cu refuzul bucureștenilor și al proprietarilor de spaţii cu altă destinaţie, persoane juridice, de a asigura finanţarea, semnarea şi prezentarea documentelor legale pentru contractarea proiectării şi execuţiei lucrărilor de consolidare. Unul dintre motivele pentru refuzul semnării documentelor pentru acțiunile de consolidare este că, „activitatea comercială sau de refacere pe perioada execuţiei lucrărilor se întrerupe şi nu pot fi realizate venituri din care să fie plătite lunar cheltuielile aferente lucrărilor de consolidare“, potrivit sursei citate.

Sistemul de alarmă RO-Alert

În Capitală există 174 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, în timp ce 173 de clădiri sunt încadrate în clasa I de risc seismic, fără a reprezenta pericol public. Alte 330 de clădiri din Bucureşti sunt încadrate în clasa a II-a de risc seismic, iar 95 sunt încadrate în clasa a III-a, în timp ce şase imobile sunt în clasa a IV-a de risc seismic.

Din punct de vedere legislativ, Camera Deputaților a adoptat în ședința de plen din 28 februarie proiectul de lege privind implementarea sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă „RO-ALERT“. Sistemul presupune multiple avantaje faţă de cel actual, dintre care cele mai importante sunt reprezentate de: transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul reţelelor operatorilor de telefonie mobilă, transmiterea rapidă a mesajelor către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat, chiar în condiţii de congestie a reţelelor operatorilor de telefonie mobilă, se arată în raportul de adoptare votat, în calitate de for decizional, de Camera Deputaţilor.

Sistemul „RO-ALERT“ permite ca mesajele să fie afişate instantaneu pe ecranul terminalului mobil, fără a fi necesară vreo intervenţie a utilizatorului, repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile, recepţionarea mesajelor de avertizare şi de către terminalele aflate în roaming, acurateţea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informaţiilor furnizate de surse autorizate, conform sursei citate.

O altă inițiativă, depusă de deputatul PNL Ovidiu Raețchi, în februarie 2016, prevedea gratuitate pentru consolidarea clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public, banii urmând să fie alocați prin Fondul pentru Clădiri cu Risc Seismic Iminent, care ar urma să fie instituit la nivelul Guvernului. Totuși, această prevedere nu există în forma proiectului de lege adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, în septembrie 2016.

Un avantaj al proiectului care modifică ordonanța Guvernului nr. 20/1994 ar fi că proprietarii sau asociațiile de proprietari pot solicita expertiza tehnică a specialiștilor pentru imobile, în cazul în care „codul/normativul de proiectare seismică în baza căruia s-a efectuat expertiza tehnică și-a încetat aplicabilitatea.“ Cu toate acestea, locatarii sau asociația de proprietari își va însuși această nouă expertiză.

O altă prevedere a actului normativ adoptat de Senat face referire la posibilitatea de a avea consiliere din partea departamentelor de specialitate ale primăriilor. „Pe întreaga durată a procesului de întocmire a documentațiilor cadastrale, proprietarii și asociațiile de proprietari, persoane fizice sau juridice, vor beneficia de consiliere și asistență din partea compartimentelor de specialitate din cadrul primăriilor“, se arată în proiectul de lege. Inițiativa legislativă a primit în decembrie 2017 susținere din partea Guvernului, în perioada premierului Mihai Tudose, și urmează să fie adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Victimele dezastrului

Pe 4 martie 1977, cel mai mare seism din România, cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, a pus la pământ sau a avariat circa 35.000 de locuințe în doar 56 de secunde, iar peste 700 de întreprinderi au fost afectate. Cutremurul s-a soldat cu 1.500 de morți și alte 11.000 de persoane au fost rănite.

Cutremurul care a avut loc la ora 21.22 a produs cele mai mari pagube în Capitală, care este așezată în zona de impact a seismelor vrâncene. În București s-au prăbușit mai bine de 33 de clădiri și blocuri mari.

Tot în Capitală și-au pierdut viața 1.424 de oameni, din totalul de 1.578 de morți înregistraţi în întreaga ţară, iar alte 7.500 de persoane au fost rănite. Pagubele materiale provocate de seismul din 1977 s-au ridicat la peste două miliarde de dolari, dintre care 1,6 miliarde doar în Capitală. Printre cei decedaţi în seismul din 1977 s-au numărat şi Toma Caragiu (actor), Alexandru Ivasiuc (prozator), A.E. Baconsky (poet, prozator, traducător), Savin Bratu (critic, istoric şi teoretician literar), Daniela Caurea (poetă), Mihail Petroveanu (critic şi istoric literar), Veronica Porumbacu (poetă şi prozatoare), Alexandru Bocăneţ (reputat regizor TV), Doina Badea (interpretă de muzică uşoară şi romanţe) sau Eliza Petrăchescu (actriţă de teatru şi film).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Este o adevarata ofensa la adresa cetatenilor mutarea responsabilitatii pe umerii lor.
    In conditiile in care majoritatea lor au cumparat apartamentele de la statul roman fara a fi avertizati privind comportamentul acelor cladiri la seisme.

    Este jignitor aplombul cu care marele cunoscator Raed ne indeamna sa avem un fluier legat la gat, o lanterna si o sticla cu apa in buzunarul de la spate. Poate, poate, vine seismul cel mare.
    Cate sesizari a facut marele Raed catre MLPAT, catre ISC, catre primarii, catre parlament?

    Mortii o sa fie gasiti vinovati. Fie pentru ca au ales sa locuiasca in blocuri cu bulina, fie pentru ca inghesuiti si striviti sub o grinda nu au avut fluiere la ei asa cum doar le-a tot spus marele Raed, fie pentru ca nu au avut bani de consolidare si au stat cu mana intinsa ca niste comunisti nostalgici. Mostenitorii celor morti si rudele acestora o sa fie defilati in catuse pe Bd. MAGHERU, care o sa fie in ruina, si averile lor confiscate pentru a avea bani sa recladim pe Magheru blocuri de locuinte sociale pentru lucratorii eroi ai SMURD, pentru magistrati si lucratorii din servicii secrete.

  2. Nu stiu cati „consultanti”,”aprobari” si „studii de fezabilitate”a avut Apolodor din Damasc atunci cand a construit (103-105 d.Ch.)podul peste Dunare(stiti care,cel pe care au trecut legiunile lui Traian),dar stiu ca avea peste un kilometru lungime(1103m),12m latime si 18m inaltime;a fost construit in 2 ani(numai),desi a fost necesara devierea cursului Dunarii;acum nu suntem in stare sa reparam in decenii constructii care stau sa ne cada in cap la cea mai mica suflare de vant,dar zicem ca am evoluat…

  3. Păi România nu a fost pregătită pentru editat de rusi care conduc tara impreuna cu slugile lor din tara si pentru puzderia de „ziaristi” de foarte proasta calitate ce să mai vorbim de forțele naturii care pun cu botul pe labe națiuni mult mai puternice.

  4. Autor sau „ziarist” inconstientsau incompetent sau constient de a scrie prostii la comanda!
    In cazul unui cutremur Romania trebuie sa activeze acele structuri ale armatei de geniu care sunt singurele capabile sa salveze,si sa repare unele dezastre;poduri avariate,cai ferate si sa salveze oameni dintre ruine!
    Aceste structuri de urgenta care sunt acum sunt parodii,o forma de a toca banii bugetului la niste indivizi fara pregatirea necesara!
    Detasamente de geniu urgent infiintate in cadrul armatei!
    Armata cu unitatiile de geniu poate sa asigure interventii rapide si sigure!
    Pina atunci sa zicem Doamne fereste!

    • Aveti perfecta dreptate! Articolul e scris tendentios, ca sa dea posibilitatea unora ca ” Stutzen ” sa strige ” deimisia! „. Cu exceptia a catorva tari ( Japonia, SUA-Coasta de Vest, Mexic si chile ), nicio tara nu e pregatita pentru in cataclism seismic. In 1977, existau marile antreprize de constructii-montaj, care aveau utilaje si oameni care sa se manevreze. Acum sunt cateva firme mai rasarite, alea care fac zgarie-nori, dar nu mai au nici personalul, nici dotarea necesara pentru asemenea caz. Atunci aveam ARMATA, editat. Structurile ISU, MISU si PISU nu fac doi bani! Populatia era mai ordonata. Ia imaginati-va un seism produs noaptea: blocuri daramate, panica, iar strazile si bulevardele pline de masini, care vor bloca intersectiile. Este o marsavie sa fie scos in fata doctorul Arafat, care e medic si nu generalii si coloneii de la ISU si MAI.
      Pe de alta parte, majoritatea consolidarilor nu se pot face cu locatarii inauntru. Aratati-mi cati dezvoltatori imobiliari sunt dispusi sa puna la dispazotoa primariei apartamente, in regim provizoriu. Concluzie: cum ai zis nene Ioane, Sa ne ferasca Cel de Sus!

  5. Sunt naivi cei ce cred ca generalii cei rai si haini din MAI il imping in fata pe marele Raed Arafat.

    Si apoi eu stiam ca e nevoie de ceva vocatie pentru a practica medicina. Sa faci 6 ani de Medicina pentru ca apoi sa te simti mai bine in compania pompierilor, mai bine platiti decat medicii la acel moment, intr-un sistem semi-privat dar cu resursele statului la indemana … e semn de oportunism sau de genialitate? 🙂
    Sigur, Raed se sacrifica in continuare.
    In aplauzele „paramedicilor” SMURD despre care marele Raed Arafat uita sa dea detalii cand vine vorba de pregatirea lor „medicala”.

    Decat un medic mediocru mai bine rege peste pompieri si paramedicii SMURD.

    Am inteles victimizarea lui Raed Arafat in relatia cu Traian Basescu. Dar sa nu uitam ca indiferent de partidul aflat la putere afacerea SMURD a crescut.
    Sibiu e un punct important in evolutia acesteia.
    Ura, ura, ura!
    RAED ne va salva!

    • Sa dea Dumnezeu sa se desfiinteze SMURD si ” paramedicii „, iar cand o sa pierzi controlul volanului si o sa te faci zob, sa suni la 112 si sa fii intrebat la ce serviciu de ambulanta esti arondat si sa afli cat te costa, dar ” momentan nu avem nicio ambulanta disponibila. Ramaneti pe fir! „. Tu nu esti naiv, ci ticalos si basist.

  6. Decat sa piarda cineva controlul volanului din cauza gropilor si sa astepte interventia „paramedicilor” … nu mai bine sa repare statul drumurile? Nu mai bine sa semnalizeze drumurile statul si adm locale? Nu mai bine sa se inaspreasca pedepsele pentru inconstienti din tagma Huidu?

    In caz de seism … in loc sa stai cu fluierul la gat si lanterna in buzunar, cum ne tot recomanda Raed Arafat, in asteptarea eroilor SMURD … nu mai bine sa consolideze statul cladirile cu probleme?

    Logica „nu-ti place Raed, inseamna ca-ti place Basescu” e logica de pinguin.
    Si daca am o filmare cu Basescu in care acesta imi infige in cap un topor de batut snitele … devin anti-Base? Mi-e teama sa nu sara Funeriu pe mine cu pixelu albastru … ca as pune filmarea pe youtube!

    Ura, ura, ura!
    RAED ne va salva!
    E mai bine asa?

  7. Ce aflam de la ASOCIATIA SERVICIILOR de AMBULANTA in 2016. „La nivel national, 28 000 pompieri, cu un buget anual de 1, 5 miliarde lei, rezolva aproape 900 000 interventii, in timp ce 11 000 de angajati SAJ (Servicii Ambulanta Judetene) rezolva 3 700 000 interventii cu un buget de aproape 800 milioane lei.”

    Asta ca sa vorbim pe cifre. Unii cu munca la stat, altii cu profitul la privat si cu laudele in media.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.