Transgaz pîrlește România pe un ger cumplit

Țara se lipește cu ochii de micul ecran pentru a afla soarta Luluței Kovesi. Și în timp ce cască ochii la scandal, prin aragazul din bucătărie i se scurg banii strînși cu atîta trudă. Cine s-a jucat la marele robinet al afacerii cu gaze din România?

Romgaz (producător), Transgaz – transportator și importatorii E.ON, Engie și Wiee. Ceilalți fiind mai mici nu au putut influența jocul prețului. Fără Transgaz, cel care are și rolul de echilibrator al pieții, importatorii nu pot umfla prețul. Marți, pe 27 februarie, în România, din cauza frigului s-a produs o bulă de prețuri care le-a permis celor trei importatori amintiți mai sus să dea o megalovitură.

Cum s-a petrecut lovitura? Foarte simplu. Directorul Transgaz, Ion Sterian, și directorul adjunct Gheorghe Hațegan au decis o achiziție modestă, la un preț foarte mare. Această decizie a atras după sine o creștere spectaculoasă a prețului de vînzare a gazului. În mod normal, pentru această minge ridicată la fileu  conducerea Transgaz ar trebui trimisă la plimbare și, eventual, cercetată de procurori (nu de la DNA!?).

Cele mai friguroase zile din România au însemnat o enormă afacere pentru marii importatorii de gaze care operează pe teritoriul țării noastre. În două – trei zile giganții gazului european au cîștigat cît într-un an de zile. Numai că, afacerea  prosperă, am putea zice chiar nemiloasă, pe seama consumatorilor din România, s-a desfășurat cu sprijinul direct al faimoasei companii naționale de transport. Adică a societății Transgaz.

Cum a fost posibil un asemenea lucru? Transgaz este compania care  ar trebui să echilibreze și (se presupune că o face, pentru că încasează bani pentru asta) piața gazelor naturale din România. Dar o face fie prost, fie partizan.

Cum se naște prețul? Transgaz cumpără o cantitate de gaze cu un preț și adaugă un  procent de 10%. Rezultă prețul de vînzare pentru întreaga piață. Cu cîteva zile înainte, Romgaz a vîndut (nu știm precis dacă pentru E.ON sau pentru Engie, sigur nu pentru intermediarul Gazprom, numit Wiee) o cantitate enormă cu numai  80,75 lri /1.000 metri cubi. Transgaz n-a cumpărat. Marți, 27 februarie, din cauza frigului exista un minus de gaz în rețeaua națională de 33.400.000 metri cubi. Transgaz a cumpărat 1 milion de metri cubi pe 26 și 27 februarie. La un minus de 48.000 de kw în sistem, Transgaz a cumpărat cu 127 lei, la care a adăugat 10% și a vîndut cu 139,7. La un asemenea preț exagerat, într-un moment de mare criză și de frig cumplit, importatorii au vîndut și ei la 139,7 lei. De ce a cumpărat Transgaz o  cantitate atît de mică la un preț atît de ridicat, oferind pieței un preț de referință la o asemenea cotă? Într-o singură zi  E.ON, Engie și Wiee (o combinație Wintershalle din Elveția cu magnați ruși și cu încă alții)  au făcut un sac de bani, totul numai din pix, din cauza faptului că Transgaz a cumpărat o cantitate mică, pentru a impune un preț de referință foarte mare.

Marți, pe 27 februarie, sistemul național de transport al gazelor a fost în pericol. Dacă mai scădea presiunea din rețea, alimentarea cu gaze naturale ar fi căzut. Primul oraș în pericol ar fi fost București. Salvarea a venit de la faptul că centrala Petrom de la Brazi, din cauza presiunii scăzute, a fost oprită. Adică scoasă din consum!

Bine că am scăpat, ar putea zice unii. Dar n-am scăpat. Deconturile se fac pînă în luna iunie, cînd toate majorările din 26 – 28 februarie vor fi incluse în preț. Și abia atunci compatrioții noștri vor simți ce joc a făcut Transgaz și în folosul cui.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

8 Comentarii

    • Ie contrazic , cand e vorba de gaze exista o nisa , un esantion devotat convins ca soarele rasare si apune de la Rasarit !

    • u r s s e’n tot si’n toate… p u t i n mai este si revine iarasi putin 🙂

  1. Resursele minerale au adus mereu șpăgi grase. Autoritățile statului dorm. Depozitul de gaze din comuna Mărgineni ar fi putut să acopere două treimi din capacitatea actuală de depozitare a României însă depozitul nu există decât pe hârtie. De mai bine de 16 ani statul roman sabotează realizarea acestuia. Noi prin intermediul PSD dăm gazul Ungariei în condițiile in care gazul poate fi prelucrat si folosit pentru dezvoltarea tării. Suntem furnizor de materii prime pentru alții.

    • si la preturi de nimic, aproape gratis, as spune!
      sa traiasca atii bine si ai nostri spaguitori!

  2. Pai,inteleg din alta gazeta ca trag din greu la construirea magistralei care sa duca gazul din Marea Neagra in Ungaria;zice(la alta gazeta) ca se construieste in ritm alert,fara oprelisti de tipul aprobari,finantare,exproprieri etc,etc;asta,in timp ce sunt prin preajma constructiei care sa-i ajute pe vecinii nostri sa-si dezvolte industria,localitati unde oamenii isi fac sobe cu lemne in apartamente de bloc ,lemne pe care le duc cu scripetii la etaj(Calafat);mai are ceva legatura Transgaz cu Romania?

  3. … pana la coada nu am inteles cu cat am fost arsi la buzunare, explicatia este alambicata greu de urmarit !Un exemlu scolastic asa si pe scurt 1In rest sa fim sanatosi … !

  4. editat si multe alte institutii parazit, nici nu zici ca sunt firme de stat, se comporta mai rau ca si camatarii, eu cred ca indivizii respectivi au planuit treaba asta cu distribuitorii pentru ca cei din urma sa obtina un profit din care sigur nu vor uita tabla impartirii. De ce nu se fac comisii parlamentare si cu privire la jafurile din domeniul resurselor, sunt treburi mai importante care afecteaza cetateanul mai mult decat sufrageria lui Oprea si ce smenuri s-au facut prin arhiva SIPA, ca nu toti sunt procurori si judecatori, de redevente nu se aude mai nimic, editat le plateste la nivelul din 2004, parca 4% in vreme ce in Africa e de 20%, dar aia probabil sunt comunisti, nu respecta minoritatile, statul de drept etc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.