România – stat de drept?

În spațiul public românesc circulă declarații politice ale liderilor politici, informații, opinii, variante contrastante ale aceluiași eveniment la fel cum se întâmplă peste tot în lume, incluziv în țările cu democrație în afară de orice discuție. Ceea ce ne face originali este faptul că în România poți declara orice, poți lansa orice minciună, zvon, inclusiv referitoare la instituții, organe ale statului, poți acuza și batjocori pe oricine cum îți vine la gură fără să dai seamă nimănui.

Veți spune că, în fond, ni se respectă dreptul la opinie, la cuvânt, că beneficiem de libertăți și drepturi înscrise în Constituție și legi, numai că unele afirmații, acuzații sunt de o gravitate ieșită din comun, cu atât mai mult cu cât nu se aduce nicio dovadă a veridicității. Cu cât sunt mai iresponsabile, cu atât mai multă notorietate aduc lansatorului. Sunt atacate atribuții importante ale statului precum independența și suveranitatea, sunt acuzate și denigrate cele mai importante funcții în stat, la fel cum sunt batjocorite cele trei puteri ale statului și instituțiile aferente… Nu primesc niciun răspuns, dar nici nu le cere nimeni socoteală. Ca urmare, percepția publică e catastrofică: nu avem oameni de stat responsabili, iar instituțiile statului de drept sunt lăsate în voia sorții.

Iată câteva exemple:

1. Ioan Mircea Pascu, europarlamentar, declară: „Când Dan Radu Rușanu descoperă nereguli grave la Astra, compania lui Adamescu, Băsescu sare imediat în apărarea lui și cere intervenția DNA împotriva lui Rușanu. DNA se execută și Rușanu este arestat. Astăzi, judecătorii nu au ce face și îl absolvă pe Rușanu de orice acuzație, pe motiv că fapta incriminată de DNA la Rușanu … nu exista!?”

Rezultă cea mai gravă acuzație de la revoluție încoace: poliția politică își continuă aventura, iar justiția nu a făcut decât să susțină un regim politic în care liderul suprem decide dreptul la viață și libertate al cetățenilor. Este tocmai principalul motiv care a generat revoluția din 1989. Nici DNA, nici Parlamentul, nici președintele țării nu au absolut nicio reacție la declarația respectivă, iar poporenii pot crede că e chiar așa.

2. Darren White Terrel, reprezentant al Secret Service pe lângă ambasada SUA la București: „Deseori oamenii pe care îi vezi anchetaţi de DNA, DIICOT şi alţii sunt ținte politice. Aceia sunt oameni pe care sunt supăraţi (șefii lor, n.a.) din diverse motive”. Afirmația sa coincide cu aceea a generalului Aurel I. Rogojan, fost și el angajat al serviciilor secrete românești, care vorbește despre „înscenări judiciare”, „sentinţe impuse politic” şi „răzbunare personală” prin intermediul justiției.

Chiar dacă Ambasada SUA susține că „Darren White nu mai este angajat al guvernului SUA, iar opiniile exprimate îi aparţin”, faptele la care face referire nu au fost negate de nimeni.

3. Traian Băsescu (Darren White Terrel îi este un apropiat, n.a.), cel ce își terfelește zilnic cei 10 ani de mandat prezidențial, dovedindu-se nicidecum apărător, ci demolator sadea: „Cu Daniel Morar am avut o relație instituțională perfectă, dar nu am evitat să mă manifest ca șef de stat atunci când au fost lucruri care nu mi s-au părut în regulă”. Să înțelegem că procurorii nu au mai fost imparțiali (art. 132 din Constituție) și independenți, ci la cheremul fostului președinte?

Declarațiile de mai sus sunt unice în cele 28 state ale UE, iar apariția lor în celelalte 27 s-ar fi lăsat cu cutremure politice răsunătoare, demisii la cel mai înalt nivel, căderea guvernelor, a Parlamentelor și alegeri anticipate… La noi nu se întâmplă nimic, nici măcar o banală dezmințire, un protest, o retractare, o rectificare din partea celor lezați și a autorilor, iar asta din pricină că lumea s-a obișnuit să trăiască în minciună și bătaie de joc din partea liderilor politici și a autorităților.

Partea insidioasă a fenomenului este că se permite astfel pescuitorilor în apele tulburi ale politicii noastre să profite și să puncteze electoral, să-și întemeieze peste noapte cariere politice nemeritate. În schimb, instituțiile statului de drept își vor pierde orice brumă de credibilitate.

https://tomegea.wordpress.com/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.