Rusia recunoaște existența unei „conspirații instituționale”

Rusia a recunoscut pentru prima oară, prin intermediul unuia dintre responsabilii săi însărcinați cu lupta antidoping, existența unui sistem de dopaj pe scară largă, informează cotidianul New York Times, citat de AFP, potrivit Agerpres.

„A fost o conspirație instituțională”, a declarat directorul general al Agenției ruse antidoping (RUSADA), Anna Anțeliovici, pentru cotidianul american.

Doamna Anțeliovici și alți oficiali ruși intervievați de publicația newyorkeză au respins, însă teza unui sistem de dopaj instaurat de statul rus, asigurând că nu a existat nicio implicare din partea conducătorilor ruși în acest caz.

În cel de-al doilea său raport realizat la solicitarea Agenției Mondiale Antidoping (AMA/WADA) și publicat la începutul lunii decembrie, juristul canadian Richard McLaren a făcut referire la un sistem de dopaj de stat în Rusia, lucru contestat de autoritățile de la Kremlin.

Raportul a subliniat existența „unei conspirații instituționale” pusă în aplicare cu participarea Ministerului Sportului, a Agenției ruse antidoping și a laboratorului antidoping de la Moscova, alături de FSB (serviciile secrete), toate în beneficiul a peste 1.000 de sportivi din cadrul a 30 de discipline.

Ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko, a declarat agenției TASS, pe 9 decembrie, imediat după publicarea raportului, că acuzațiile de „conspirație instituțională” nu au fost susținute de probe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.