Rușii vând Alro Slatina

Combinatul Alro Slatina a anunțat că acționarul său majoritar, Vimetco N.V. și Conef S.A., controlate de miliardarul rus Vitali Mașitski, intenționează să lanseze o ofertă publică de vânzare pentru acțiunile societății. Compania împreună cu filialele sale („Grupul”) reprezintă unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa după capacitatea de producție, cu operațiuni în toate segmentele semnificative ale producției de aluminiu. „Aceasta este o veste foarte bună pentru Alro. Alro a devenit un jucător cheie pe piața globală a aluminiului, cu un istoric puternic, cu scală și prezență internațională. Avem o echipă puternică de management, care lucrează împreună de mulți ani, cu o strategie clară de a continua să crească prezența Alro în rândul clienților importanți din întreaga Uniune Europeana și dincolo de aceasta, și cu o experiență dovedită de creștere a Companiei și de a obține performanțe financiare”, a declarat Marian Năstase, președintele Alro. La rândul său, Gheorghe Dobra, director general al Alro, a adăugat: „Modelul nostru integrat pe verticală, care presupune să avem control asupra fiecărei etape a producției noastre, este un atu puternic al Alro. Am implementat activ o strategie pentru a crește accesul nostru la industrii sofisticate, care solicită aluminiu procesat care să respecte standarde tehnice foarte specializate. Suntem mândri că producători precum Airbus apeleaza la Alro pentru produse din aluminiu care sunt de cea mai înaltă calitate.”
Vimetco N.V. deține, în prezent, 84,2% din acțiunile Alro. Acționarii Vânzători intenționează să ofere acțiuni Alro către investitorii instituționali și investitorii de retail din România, și investitorilor eligibili din afara României. Grupul Alro este format din divizii upstream și downstream, de la activități care includ exploatarea și rafinarea materiilor prime, până la producția și vânzarea de produse din aluminiu primar și procesat (incluzând PLP-uri și extrudate). Folosind bauxita extrasă din minele din Sierra Leone (Africa), Grupul produce alumina, principala materie primă utilizată pentru producerea aluminiului, care este procesată în rafinăria din Tulcea, România.Minele operate de Grup și rafinăria sa acoperă integral necesitățile de bauxită și de alumină ale acestuia. Totalul resurselor de bauxita, măsurate și indentificate în minele exploatate de Grup începând cu 1 ianuarie 2018, au fost estimate de Grup la 53,6 milioane de tone, pe care acesta le consideră suficiente pentru aproximativ 20 de ani de operațiuni (în conformitate cu ratele actuale de producție). În 2017, Grupul a produs 1.787.716 tone, respectiv 472.606 de tone de bauxită și, respectiv, de alumină.
Unitățile de producție și de prelucrare a aluminiului care aparțin Grupului sunt situate în Slatina, România. Acestea au produs aproximativ 282.000 de tone de aluminiu primar în 2017 din care aproximativ 56% a fost utilizat intern, în producția de produse din aluminiu procesat care, în același an, s-a ridicat la aproximativ 109.000 de tone. Grupul fabrică și vinde un portofoliu diversificat și flexibil de produse din aluminiu, inclusiv produse din aluminiu primar, cum ar fi sârmă, bare, plăci și lingouri, precum și produse laminate plate, cum ar fi table, bobine și plăci și o gamă largă de profile extrudate.
De-a lungul timpului, combinatul Alro Saltina a făcut obiectul mai multor anchete, însă atât DIICOT cât și DNA au închis dosarele în legătură cu privatizarea societății. DNA a investigat dacă a fost stabilită cu intenţie o valoare diminuată, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul sau o autoritate a administraţiei publice era acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare sau cu ocazia unei tranzacţii comerciale, ori a bunurilor aparţinând autorităţilor publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere. În 2002 când s-a făcut privatizarea, statul român avea 51% din capital, iar rușii de la Marco, adică Vitali Mașitski, 49%. Procentul pe care statul român îl deţinea la acea vreme ar fi valorat în jur de 250 de milioane de dolari,dar Marco a cumpărat 10% din acţiuni pentru 11,4 milioane de dolari, necesare pentru a deveni acţionar majoritar. Procurorii DNA au spus că „reprezentanţii grupului de firme Marco, adică Vitali Mașitski (președinte), Valeri Krasnov (vicepreşedinte) şi Marian Năstase (director pentru România), beneficiind de sprijinul lui Vadim Benyatov, au fost implicaţi şi au continuat demersurile pe diverse canale îndreptate către atragerea în sfera de influenţă şi consolidarea relaţiilor cu diverse persoane din mediul de decizie autohton, în vederea promovării, inclusiv prin mijloace oculte, a afacerilor derulate în ţara noastră, în detrimentul intereselor economice româneşti.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

2 Comentarii

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.