„S-a deschis Cutia Pandorei”

Creşterea salariilor medicilor nu este bine văzută de analiştii economici. Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, spune că s-a deschis o adevărată Cutie a Pandorei. „E o chestiune care poate scăpa de sub control. Putem să avem un derapaj major la nivelul deficitului bugetar şi estimările noastre arătau că, dacă se va implementa noul Cod fiscal, aşa cum a fost el în primă formă trimis în Parlament şi aprobat de către Parlament, plus creşterile de salarii în sectorul bugetar, discutăm, practic, de un deficit bugetar care se apropie de 5 la sută. S-a deschis Cutia Pandorei şi se pare că nu am învăţat din lecţiile trecutului”, a declarat Ionuţ Dumitru la Digi24.

Lucian Isar, fost ministru, susţine că nu se pune problema de sustenabilitate punctuală a unei asemenea creşteri, ci de lipsă de strategie şi disciplină a Guvernului în privinţa salarizării bugetarilor. „Implementarea oportunistă a unei creşteri de salarii nu poate genera decât nemulţumiri generalizate şi contaminarea în final a întregului aparat bugetar”, a declarat Isar, citat de wall-street.ro.

În opilia analistului economic Radu Limpede, Guvernul a început festivalul electoral. „Ultimul guvern care a făcut astfel de creșteri fără să le pună pe hârtie și fără să facă calcule a fost Guvernul Tăriceanu. România avea o șansă să devină o a doua Polonie. Problema e că nu ne putem permite în același timp o relaxare fiscală atât de mare și cheltuieli din toate părțile (…) Va ieși o catastrofă. Mie mi-e teamă. Avem o situație economică excepțională și vrem să ne batem joc de ea pentru că vrem să mai prindem niște voturi. Toate partidele sunt vinovate, dar în special cei din arcul guvernamental. (…) E un bulgăre de zăpadă care ne va întoarce cumva în timp”, a declarat Radu Limpede la Digi24.

Analistul economic Florin Cîţu este foarte tranşant: „Pentru creşterea salariilor în sectorul bugetar este nevoie de o ameninţare cu greva şi se rezolvă.”

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, preconizează că salariile personalului din sistemul sanitar vor fi dublate până la începutul anului 2017, dacă vor fi respectate actualele negocieri, o prevedere în acest sens urmând a fi introdusă în Legea de salarizare unică, pregătită de Ministerul Muncii. „Este o mărire substanţială (a salariului cu 25% de la 1 octombrie – n.r.) şi trebuie continuată cu ce discutăm despre statutul medicului, nu numai profesional, cât şi despre statutul medicului în societate. Toată această discuţie trebuie susţinută de clasa politică.
Lucrurile au fost posibile după o serie de măsuri implementate, vorbim aici de cardul electronic de asigurări de sănătate, şi pot fi asumate de toate guvernele viitoare, cu o singură condiţie: cardul de sănătate trebuie să rămână obligatoriu.
Ca să înţelegeţi de ce poate mult timp s-a amânat şi de ce nu s-a ajuns la aceste măriri mai devreme”, a afirmat Bănicioiu la Palatul Victoria. Acesta a explicat că majorarea salarială în sistem va fi finanţată din economiile obţinute în urma introducerii cardului de sănătate. „Iar o parte sunt consecinţele actualizării preţului la medicamente. Prin aceste măsuri am prins doar o parte din anul 2015, n-am prins anul în totalitate. În 2016, cardul va fi funcţional tot anul, bănuiesc că nu va veni nimeni să spună că preţurile medicamentelor trebuie să se dubleze… Gestiunea fondurilor din sistemul de sănătate trebuie să continue principiile stabilite în 2014 şi 2015 şi consumurile trebuie ţinute în aceleaşi limite”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.