S-au oprit importurile de gaze, acum exportăm la unguri și bulgari

S-au oprit importurile de gaze, acum exportăm la unguri și bulgari. De la începutul acestei săptămâni, România a oprit importurile de gaze naturale, și acum, exportă. Este adevărat, față de cele aproape 11 milioane de mc zilnic, atât cât importam, în plină vară, exporturile actuale, de circa 1 milioane de metri cubi, sunt infime, probabil atribuibile traderilor. Potrivit datelor interactive Transgaz, exportăm 0,4 mil. mc către Ungaria și 0,6 mil. mc in Bulgaria Line pack intraday | Transgaz.
Până săptămâna trecută, 10,6 mil. mc intrau în țară , prin Bulgaria – gaze rusești din TurkStream, iar 4,5 – 4,6 mil. mc. se duceau în Ungaria, restul stocare depozite și consum intern. România funcționa ca o țară de tranzit, Ungaria aducând gaze din Rusia pe la noi, via Turcia, și Bulgaria, lucru bun pentru Transgaz, care încasează taxe pentru acest tranzit, care compenseaza cu prisosință sumele pe care le încasa de la Gazprom pentru tranzitul gazelor către Europa Sudică via Ucraina.
Practic, sistarea fluxurilor de gaze, prin Ucraina, de la începutul acestui an, a adus daune doar ucrainienilor, care nu mai încasează nimic din tranzit, pentru că rușii au găsit rute alternative și către sudul Europei, TurkStream, și suplimentează ruta și către Nord, NordStream 2 fiin practic finalizat și urmează să fie umplut cu gaz pentur Germania.  Reîntorcându-ne la noi, totalul surselor de gaze a scăzut și el, de la 32 de mil. mc pe zi, la aproximativ 23 de milioane mc, practic exact cu valoarea importurilor. Acest lucru este datorat atât pentru că ungurii nu mai au, deocamdată, nevoile de gazele rusești, dar nici firmele de la noi din țară care stochează gaze. De la 10-11 mil. mc/zi  – crearea stocuri, ajungem acum la 4 mil. mc.
Dincolo de căldura care a venit, în sfârșit în România, programul de stocare nu a mai continuat în același ritm pentru că deja este devansat și nici gazele rusești nu mai sunt atât de ieftine.
România are un necesar anual de circa 12 miliarde de mc , din care 10 mld. mc reprezintă producție internă. Capacitatea de stoare în depozite este de 3,2 mld. mc. Operatorul sistemului național de transport gaze este Transgaz.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1071 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Este un joc ascuns prin cifre statistice, exportam ca sa avem de unde importa la pret urias, avantaj marii complici la afaceri de acest gen! Upsss, o intrebare:
    – De ce creste pretul prin liberalizare(excrocherii), daca este surplus in Romania?

  2. Asta in timp ce mii de localitati din Romania asteapta de ani buni racordarea la gaze si nu vrea nimeni sa o realizeze!

  3. Importam gaze iarna cind este scump si exportam vara cind se ieftineste.
    Sa stocam supraproductia din vara pentru iarna nu ne lasa UE, da-le-am M !

  4. Exportam gazele intrucat in termocentralele noastre ,se folosesc.combustibil din ulei uzat,pacurina,combustibil petrolier rezidual,caucicuri,plastice si alte gunoaie.Foarte multe firme au atorizatie de functionare cu arzatoare.Toate acestea folosesc deseuri.Cresteri mari de benzen si toluen in timpul noptii,cand nu circula masini ,de 4 ori limita admisa,substante care sunt cancerigene,cantitati eliminate in aer de catre firme..Oameni fac economie la gaze intrucat sunt foarte scumpe,iar iarna si-au montat centrale pe ulei uzat de masini care este toxic.Probabil ca are mai multa importanta sanatatea ungurilor ,bulgarilor fata de sanatatea populatiei.Conducatori ,tradatori de tara si popor.Pe noi ne cocoseaza cu preturi mari prin asa minciuna a liberalizari preturilor.Daca vinzi inseamna ca ai surplus,si pretextul ca ,pretul se mareste in functie de pretul gazului pe care il cumpara, este o minciuna cat casa ,pentru prostime.Daca le merge,le merge ,cu asemenea popor.Ei sunt stapani pe avutia poporului.Sa vanda ei ce au primit de la taica-sau ,de la maica-sa,nu ce este al nostru al tuturora.Rusine sa le fie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.