Să profităm de dezvăluirile senzaţionale ale lui Traian Băsescu despre Justiţie!

Am urmărit cu atenţie majoritatea comentariilor pe marginea dezvăluirilor lui Traian Băsescu în emisiunea de la B1 TV şi, oarecum descumpănit, constat că substanţa lor pare a nu interesa pe nimeni, deşi fostul preşedinte îşi arunca în aer propiul sistem judiciar, pe care l-a creat pentru a-şi pedepsi adversarii incomozi.

Orice mi s-ar spune, momentul acesta era prielnic nu pentru a-i striga în faţă lui Băsescu că se revoltă împotriva modului în care acţionează procurorii şi judecătorii doar acum, după ce el nu mai este preşedinte, chiar dacă aşa e. Sigur că arestarea preventivă a Elenei Udrea l-a făcut să demaşte şi el acest sistem, după ce mulţi dintre noi am tot scris despre abuzul acestei măsuri. Sigur că îl deranjează enorm faptul că ginerele său este anchetat. Sigur că simte cum laţul i se strînge chiar lui în jurul gîtului. Dar este acesta un motiv să nu analizăm serios dacă nu cumva, din interes sau din disperare, totuşi, Traian Băsescu spune adevărul?

Din punctul nostru de vedere, nu are nici o importanţă momentul cînd Băsescu face aceste dezvăluiri, ci doar dacă nu cumva acesta este un bun prilej pentru a se pune capăt valului de abuzuri şi de complicităţi între procurori şi judecători care duc inevitabil la încălcarea drepturilor omului prin nerespectarea principiilor care guvernează actul de justiţie. Tocmai pentru că Băsescu este cel care a promulgat toate aceste legi care permit astfel de abuzuri!

Băsescu spune că se cere şi se aprobă în mod excesiv măsura arestării preventive. Şi nu este aşa? Numai noi am scris de atîtea ori pe cotidianul.ro exact despre această situaţie, cum se poate citi pe http://www.cotidianul.ro/noul-cod-penal-este-facut-mai-mult-pentru-procurori-decit-pentru-societatea-civila-257842/ şi nu am observat ca PNL, Preşedinţia sau CSM să fi avut vreo reacţie sau vreo propunere pentru a îndrepta acele texte de lege care permit abuzul. Din contră, CSM sare în sus cu ţîfnă şi sesizează Inspecţia Judiciară pentru că, vezi, Doamne!, este atacată independenţa Justiţiei, PNL sesizează Curtea Constituţională pentru că parlamentarii îşi permit luxul de a vota după propria lor conştiinţă, iar preşedintele le ţine tuturor isonul.

Băsescu spune că Laura Codruţa Kovesi are ca intenţie obţinerea unui nou mandat în fruntea DNA. Şi nu este aşa? Anul acesta îi expiră mandatul obţinut în 2012, cu toată împotrivirea lui Crin Antonescu, preşedintele PNL de atunci, şi se pare că acum vrea cu tot dinadinsul să obţină bunăvoinţa noului preşedinte pentru a mai sta încă 3 ani pe post. Chestiunea aceea iluzorie că DNA, prin arestările din rîndul majorităţii parlamentare, poate ajuta PNL să preia Puterea este folosită de Kovesi ca monedă de schimb, însă, la prima ocazie, aşa cum a făcut pînă acum, şefa DNA se va arunca în braţele celui ce se va dovedi mai puternic, chiar dacă acesta va fi PSD-ul lui Victor Ponta! Sînt tare curios să aflu cum ar reacţiona Alina Gorghiu dacă DNA ar începe ancheta privitoare la incompatibilitatea sa în procesul pierdut de Electrica, unde tatăl său, în calitate de director, a încredinţat acel contract tocmai firmei deţinute de fiica sa. Oare nu s-ar alătura corului care acum strigă că s-au înteţit abuzurile procurorilor? Sau cum va reacţiona Vasile Blaga dacă DNA va da curs denunţurilor care-l arată pe el ca fiind cel care a coordonat banii negri din campania electorală din 2009? Fac pariu că va veni la noi cu jalba în băţ pentru a se plînge că este persecutat politic. La fel ca şi Cătălin Predoiu, care n-a lămurit deciziile sale din primul ministeriat la justiţie, cînd a favorizat firma socrului său şi a lui Arin Stănescu în chestiunea cu distrugerea băncilor.

Băsescu mai spune că declaraţia preşedintei ÎCCJ, prin care s-a declarat partenera Parchetului în lupta anticorupţie, taie orice speranţă pentru ceea ce se numeşte „un proces echitabil”. Şi nu are dreptate? Un asemenea parteneriat între procurori şi judecători exista pe vremea comunismului, cînd cele două părţi se aflau pe acelaşi postament în sălile de judecată, în timp ce apărarea era jos, la bară. În acea vreme, Rechizitoriul procurorului conţinea figurativ chiar sentinţa pe care judecătorul doar o copia în sentinţă. Ne-am întors acum la acest fel de parteneriat? Dacă Parchetul şi Instanţa de judecată sînt în parteneriat, ce şanse mai are apărarea unui inculpat, din moment ce judecătorul se autoanihilează? După acea declaraţie aberantă, ce mai caută Livia Stanciu în fruntea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie? Mai ales că, prin „parteneriatul” său, dă dreptate celor care se îndoiesc de corectitudinea „completului morţii”, cum a fost denumit cel condus chiar de doamna Stanciu, în procesele lui Năstase, Voiculescu sau Remeş!

Ar trebui, în mod normal, să se profite de faptul că însuşi Băsescu (care se lăuda că a făcut Justiţia independentă) recunoaşte că sistemul lui conţine atîtea prevederi aberante, că oamenii numiţi de el au fost aduşi din toate colţurile ţării doar pentru a-i servi interesele. Acesta ar fi momentul potrivit ca Laura Codruţa Kovesi, Livia Stanciu sau Florian Coldea să fie determinaţi să-şi prezinte demisiile şi să fie numite în locul lor persoane profesioniste, care să nu mai aibă legături ombilicale cu politica sau cu anumite grupuri de interese. Ar trebui ca interviul lui Traian Băsescu să fie considerat un fel de denunţ împotriva celor care au condus pînă acum întreg sistemul din justiţie şi se facă toate schimbările necesare revenirii Justiţiei la menirea sa adevărată!

Că Traian Băsescu suportă acum consecinţele propriului său sistem, unul subordonat prin numire, cum spune acum chiar dumnealui, îl priveşte! Nu e treaba noastră că nu se aştepta ca slugile sale să se revolte şi să treacă în barca duşmanilor săi, ori să-şi vadă creaţiile politice în cătuşe. Poate că şi merită să vadă pe propria lui piele ce a născut în cele două mandate, la fel cum a constatat şi Adrian Năstase la vremea lui.

Dar faptul că Alina Gorghiu chiţăie pe la colţuri în aşteptarea promisiunii că ar putea fi viitorul prim-ministru nu trebuie să ne ia minţile tuturor. Acum, cînd chiar părintele acestei justiţii abuzive recunoaşte că sistemul său pune în pericol drepturile oamenilor, întreaga societate ar trebui să se dezmeticească din bucuria patologică de a se bucura la vederea oamenilor încătuşaţi şi să forţeze modificarea legilor, astfel încît Justiţia să redevină instituţia aceea puternică, în care doar judecătorul înfăptuieşte dreptatea strict pe baza probelor administrate într-un dosar.

Altfel, cu o justiţie obedientă în faţa politicului, cu încălcarea procedurilor şi a principiilor ce au făcut-o Putere în stat, vom avea în continuare o viaţă dominată de relaţii subterane, de interese ştiute numai de mai-marii zilei, în care cetăţeanul rămîne doar o victimă nebăgată în seamă de nimeni.

A continua cu laudele la adresa acestei Justiţii, aşa cum au făcut recent toţi factorii de conducere ai ţării la diferitele bilanţuri, este ca şi cum l-am lăuda pe călău pentru ascuţişul paloşului său, fără să ne dăm seama că pe butuc este chiar capul nostru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.