Un fost premier, scârbit de politica și economia țării sale

P 7 aprilie, chiar la împlinirea a șase ani de la protestele de la Chișinău care au dus la căderea regimului Voronin, fostul premier Ion Sturza anunță că nu va mai comenta situația politică și economică din Republica Modlova – un protest împotriva direcției pe care s-a pus țara după alegerile din toamna anului trecut și a faptului că spusele sale nu mai sunt ascultate.

Sturza a fost premier circa un an in timpul guvernarilor Aliantei pentru Democratie si Reforme, la sfarsitul anilor 1990. AFostul premier Vlad Filat a detinut portofoliul privatizarilor în cabinetul Sturza. După venirea la putere a comuniştilor, Sturza a devenit preşedinte al Rompetrol Moldova, apoi a jucat un rol important in vanzarea companiei catre KazMunaiGaz.

Sturza a anunțat pe Facebook că se va retrage din spațiul public.

De ce nu mai intervin public pe teme politice…
Deseori umplem spaţiul, inclusiv cel virtual, cu zgomot verbal, în ideea că vom putea schimba ceva. Greşit. Cuvântul, chiar bine spus, în Moldova de azi nu mai contează… Am avut şi eu iluzia, după 7 aprilie 2009, că, dacă „punem umărul”, putem schimba ceva spre bine. Conta să nu fim indiferenţi. Personal am înţeles „să punem umărul” prin a veni cu idei, analize, atitudini, soluţii. Puteţi găsi inclusiv pe pagina mea de FB zeci, sute de intervenţii publice, interviuri, lecţii, sugestii… Am intervenit şi în privat atât la Chişinău, cât şi în capitalele importante…
La mijloc erau lucruri simple: încercaţi să schimbaţi modelul economic de la cel de consum la unul de dezvoltare; nu mizaţi pe „petrolul” moldovenesc – gastarbaiterii, fluxul acesta se va termina odată; nu priviţi sectorul social contabiliceşte, în special învăţământul; nu substituiţi necesitatea de reforme pe interior cu „visul european”.
Au fost şi lucruri mai pragmatice: nu furaţi, „coaseţi-vă” buzunarele; nu daţi BEM-ul şi Aeroportul, că veţi rămâne fără bani şi onoare. Aveţi grijă de „omuleţii verzi”, ei nu vin cu tancurile, ei vin cu coloana a cincea.
Mai nou: nu ne serviţi o gogoaşă otrăvită cu guvernul minoritar. Ieşiţi în faţă, nu vă ascundeţi după un guvern contestat de-a valma în ce privește integritatea şi profesionalismul. Nu puneţi „botniţă” presei.
A contat? Nu! Va conta? Nu cred…
Foştii, actualii şi următorii „politicieni” moldoveni, indiferent că sunt la guvernare sau în opoziţie, dau dovadă doar de o lăcomie fără de margini şi de incompetenţă crasă des condimentată cu trădarea intereselor naţionale.
Soluţii? Nu ştiu… Ţi se blochează creierul la câte se întâmplă azi în Moldova – cel mai mare jaf din sistemul bancar, de miliarde; cea mai mare spălare de bani din istorie, de zeci de miliarde cu implicări mafiotice şi finanţarea grupărilor extremiste; transformarea în centru regional de contrabandă, trafic de droguri, arme şi fiinţe umane. Toate sunt titluri din presa internaţională cu referire la Moldova! Ne supără acest lucru, suntem revoltaţi, gata de acţiune? Nu cred…
Cu ce răspundem? Cu proiecte „leşinate” politic în stilul romantismului englezesc din sec. XIX?!
Cum va răspunde societatea? Cu un Maidan moldovenesc? Intuiesc că da. Dar este aceasta o soluţie? Să ne apucăm de piept cu bieţii poliţişti? Să mai spargem geamuri şi pereţi? Nu cred. Desi ar trebui..Din disperare…
Cei vizaţi vor urca în avioanele lor şi vor pleca în Europa pe la casele lor cumpărate pe banii noştri. După care vor reveni şi ne vor guverna…
Alternativă? Nu ştiu dacă Moldova este capabilă să genereze un Adenauer sau Pinochet (scuze). Un singur lucru e cert, că o guvernare perfect nedemocratică, ar fi posibil, ultima soluţie pentru a salva ţara. Poate merită să medităm şi la aşa ceva.
Eu unul am decis să mă retrag din spaţiul public politic. Mă voi concentra pe ce ştiu si fac mai bine, pe proiecte economice şi programe umanitare, educaţie, asistenţă acordată celor vulnerabili. De acea şi tac, politic(os) vorbind. În rest, no limits!
Paște fericit tuturor!
P.S. Îi rog pe cei supăraţi să se retragă de pe lista prietenilor. Reglăm toate „conturile” înainte de sărbători. Şi iertăm.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.