Salariul minim european în România. Dar nu acum, mai la vale

În 2 ani, 1,5 milioane de lucrători din România vor beneficia de salariul minim european, spune europarlamentarul Victor Negrescu.

Uniunea Europeană a aprobat crearea unui cadru de reglementare comun pentru salariul minim european. După publicarea directivei, aceasta trebuie transpusă în legislația națională în maxim 2 ani. În România, 1,5 milioane de salariați vor beneficia de această reglementare care setează salariul minim în raport cu cel mediu și reduce discrepanțele.
Încă de acum doi ani, împreună cu PES activists Romania și Partidul Social Democrat, am inițiat o petiție, susținută de peste 20.000 de persoane, pentru un salariu minim european, care a fost semnată, în numele PSD, de președintele Marcel Ciolacu, dar și de reprezentanții celor mai importante structuri sindicale, și care a fost depusă la Parlamentul European, arată Negrescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

19 Comentarii

  1. Și cum la noi unele evenimente se întâmplă ‘de-ndată’ directiva se va pune în aplicare abia după ce vom fi amenințați cu procedura infrigement.

  2. Salariul rezulta din ce produci. Daca produci cratite si tigai ai un profit. Daca produci auto ai alt profit. Daca produci avioane ai alt profit. Cum sa fie acelasi salariu si la oale si la avioane?

  3. Vrabia mălai visează,..Păi salariul este o retribuție, o contravaloare a unei activități productive, creatoare de plusvaloare..Cum explică românu salariul european, devreme ce are un stat eșuat cu economia varză și lipse de tot felul de trăiește practic din import la orice..

  4. ” Daca produci auto ai alt profit.”

    Dupa tine, banii au miros. Vorbesti pe nas, profitul din constructia auto in RO este minim, toate piese componente se importa de la patronii vestici, cu profitul inclus in pret !!! In plus, nu profitul intra la calcul, ci productivitatea care este mai mare in RO, de la salariile umile platite, ca din acest motiv s-au mutat la noi fabricile occidentalilor.

  5. Nu se poate implementa pentru ca nu mai pot minti, umili cetatenii si nici nu le va mai iesi hotia prin minciuni la alegeri.

  6. @ tomlin.. Tu chiar crezi asta bre ?? Mai spală-te și fă rost de materie cenușie,.

  7. impunerea unui salariu minim este o aberatie totalitariana. de unde sa produci daca nu sunt lasati sa supravietuiasca nici macar micii comercianti? hai sa ciclam in gol, pentru a asigura venituri NESIMTITE UNUI APARAT BUGETOFAG. UN MAMUT DE DISTRUGERE A ECONOMIEI ROMANIEI! TOTI ABONATII LA INDATORAREA SI DISTRUGEREA NOASTRA! TREZITI-VA! fara micile intrprinderi, fara munca oamenilor de rand DE UNDE DRAQ SA LE DATI BUGETOFAGILOR ASEMENEA VENITURI? DIN IMPRUMUTURI! S LU GILE DRAQ!

  8. Pentru a avea profit ,trebuie sa aiindustrie , productivitate si mai ales piata de desfacere.Nu conteaza de unde ai profitul ,atita vreme cit produci si vinzi marfa. Da @ Marele Urs poti face profit si vinzind „cacat „nu numai mincindu-l!Daca ai cui sa-l vinzi.Si @ Prostie Comunista ,tu chiar nu ti-ai gresit nickul. Vezi povestea cu imparatul Vespasian si fiul sau . Aia cu : „Banii nu au miros”! Cit despre bugetari ,daca nu sunt bani ,chiar nu are rost sa vorbim de „salariul minim ioropian”.Mai ales ca multi „taie frunza la ciini”.

  9. in doi ani nu mai existati, tatarilor, asa ca un salariu minim e irrelevant.

    ati putean cepe sa nu le mai dati la tatari salarii deloc, ca politica se face din dragoste pantru tara, nu pantru bani. Aleagasar cenusa da neamu vostru spurcat de teleorman. Nu va uita nimeni bha.

  10. Daca tot discutam de un salariu minim european nu am putea discuta si despre o pensie maxima europeana. Mi se pare absurd ca anumite categorii sociale din Romania, odata iesite la pensie , sa disppuna de pensii – alaea asa- zis nesimtite – mult mai mari decat ale confratilor din vest care au iesit la pensie. Aici nu mai vorbim de egalitate, de principii sau de corectitudine sociala. Aici este jaful jafurilor!. Acoperit si de Curtea Constitutionala, aceea institutie chemata sa apere cinstea si onoarea unei tari. Ma uitam mai alaltaieri la stimabilul domn Enache, noul presedinte al CC care declara ca daca situatia economica si sociala o impune pot fi dijmuite cu pricepere si pensiile speciale. M-am crucit!. Oare o fi adevarat!!. Dar mi-am revenit repede : cu o exceptie – cele ale judecatorilor si procurorilor si celor asimilati acestora. Pai asa spuneti, nene!. Dreptate pentru toti,dar nu pentru catelusi!!. Mergem inainte cu propaganda si cu praful in ochii prostimii!

  11. Citeam mai anii trecuti o statistica europeana care arata cum productivitatea munci in Romania – cea hulita de mai toti marii specialisti economici locali – a crescut exponential in raport cu cresterea productivitatii mucii in vestul Europei. Si analistii respectivi plecau de la premisa ca PIB-ul Romaniei a crescut de 3-4 ori in raport cu epoca comunista ( cel putin parca), in Timp ce forta de munca utilizata a scazut in mod considerabil ( adica cei pest 5 milioane de romani plecati in afara tarii, in cautarea unui trai mai bun. Deci cu mult mai putini oameni, dar si cu o industri decimata si o agricultura cam arhaica, reusim sa obtinem un PIB mult crescut. O fi oare de la productivitatea crescuta?. In plus, salariile de mizerie ce sunt oferite romanilor nu reusesc sa asigure un trai civilizat acestora, in conditiile in care piata romaneasca este aliniata – din toate punctele de vedere -la piata UE. Ce-ti mai ramane de zis ….placutza suedeza!. Pentru cine?. La alegere, fara discriminari!.

  12. Care bani aia care se scurg cu miliardele în Ucraina? Cu ce mai fura partidele…aia-s banii,cine muncește n-are parte decât de foame,frig și întuneric.vreti venit minim garantat și credit scor social? MUE asta gandeste pentru voi.

  13. Știați ca plătiți energia magistraților ca ei sunt scutiți? Le plătește statul,adică noi.

  14. mai astia cu productivitatea, lasati-o mai moale, bani sunt destui pentru un salariu minim european, ia vedeti voi cate masini de lux circula in tara cate cartiere rezidentiale se ridica pe persoana fizica si o sa gasiti banii de salarii? mai cautati pe net firme mari cu profitul prin offshore sau declarat zero si iar veti gasi unde sunt banii pentru salariu minim euroapea la care ar avea dreptul sclavul roman de la privat care de obicei este asmutit sa injure bugeatrii in loc sa-si ceara drepturile pentru munca lui!! mai sunt sindicate oare? si inca ceva, cand ai bani iti permiti sa cumperi si incurajezi producatorul roman care poate vinde si el, in caz contrar est captiv pe produse ieftine asigurate cu precadere din vest! oare de cate ori nu am auzit atunci cand s-au taiat salariile cu 25 la suta, patroni romani lamentindu-se ca nu se mai vinde nimic pentru ca nu are lumea bani si sunt nevoiti sa-si inchida micile afaceri!

  15. Cum sa dai la femeia de serviciu salariu minim de 1400 euro adica de 70 milioane. Acum profesorii universitari au 50.

  16. Poate in Europa o sa fie bine dar in Romania nu se poate aplica.
    In Romania salariile bugetarilor trag foarte mult in sus salariul mediu. Fara acoperire economica orice marire duce la inflatie necontrolabila. Altfel am da drumul la tiparnita si la fiecare dupa necesitati.
    Alta problema ar fi cu tarile care nu au salariu minim.
    Numai la noi salariile bugetarilor sunt legate de salariul minim. Va dati seama ce salarii astronomice ar aparea in sis bugetar.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.