Salon du Livre, un succes al culturii române

Nume de marcă ale culturii române şi franceze au luat cu asalt joi standul României, ţara invitată de onoare la ediţia din acest an a “Salon du Livre”.

Cultura şi literatura română au fost reprezentate la vârf de scriitori, academicieni, critici, poeţi, eseişti, istorici, profesori, dintre care îi amintim pe Norman Manea, Serge Celibidache, Matei Vişniec, Eugen Simion, George Banu, Ana Blandiana, Stelian Tănase, Mircea Dinescu, Ileana Mălăncioiu, Gabriela Adameşteanu, Mircea Martin, Eugen Uricaru, Ion Mureşan, Nicolae Manolescu, Solomon Marcus, Ioan Es. Pop, Marta Petreu, Dinu Flămând, Lucian Boia… Deschiderea standului României a fost onorată şi de prezenţa ASR, Principele Radu al României. Li s-au alăturat personalităţi ale lumii culturale din diaspora română şi din Franţa, alături de o seamă de reprezentanţi ai unor edituri din România, pentru prima oară invitaţi să participe la un astfel de eveniment.

Organizatorii estimează că, în ziua de deschidere a Salonului, peste o mie de persoane au vizitat standul României. Sub „pomul vieţii“ – simbolul ales de artistul designer al standului, sub care „Roumanie se livre“, multe din cărţile aflate la vânzare şi-au găsit cumpărători.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a vizitat standul ţării noastre, invitată de onoare, unde a fost salutat de preşedintele ICR, Andrei Marga, de miniştrii Culturii şi Educaţiei, Daniel Barbu şi Remus Pricopie, şi de preşedintele Comisiei senatoriale de cultură a Parlamentului, Georgica Severin.

Pentru câteva minute, un grup de cinci tineri, aflaţi sub influenţa alcoolului, au protestat în faţa pavilionului românesc, declarând că luptă faţă de „politizarea ICR“. Printre cei care s-au declarat jigniţi de comportamentul acestora s-a numarat şi Serge Celibidache, dar şi alţi membri ai comunităţii româneşti din Paris. Tinerii purtau măşti cu chipurile lui Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Neagu Djuvara şi Andrei Pleşu şi al lui Victor Ponta. Aceştia sunt cunoscuţi pentru comportamentul lor scandalos în comunitatea românească din Paris, după cum a declarat doamna Alexandra Barrault, profesoară la o universitate pariziană.

Nicole Brossard, laureată a Premiului “Benjamin Fondane”

Din interiorul Salonului Cărţii de la Paris

Nicole Brossard, autoare născută la Montreal, primeşte anul acesta Premiul International al Literaturii Francofone, “Benjamin Fondane”. Premiul se va acorda la “Salonul cărţii” de la Paris, sâmbătă 23 martie, la ora 17.00, la Pavilionul României.

Institutul Cultural Român de la Paris, în parteneriat cu “Organizaţia Internaţională a Francofoniei” (OIF), acordă anual, începând din 2006, “Premiul Internaţional de Literatură Francofonă “Benjamin Fondane”.

Anul acesta, au fost nominalizaţi pentru acest premiu Bluma Finkelstein (Israel), Luis Mizon (Chile), Nicole Brossard (Quebec) şi Rodica Drăghincescu (România).

Juriul a declarat-o câştigătoare pe Nicole Brossard.

Poetă, romancieră şi eseistă, Nicole Brossard s-a născut în 1943 la Montréal. După apariţia primei sale colecţii de poeme, în 1965, a publicat aproximativ 30 de cărţi, printre care “Le désert mauve”, “Cahier de roses et de civilisation”, “La lettre aérienne”, “Ardeur”. Dublu laureată a “Premiului Guvernatorului General” pentru poezie (1974, 1984), ea se numără printre liderii unei generaţii care a adus un suflu nou poeziei quebecoase în anii ’70. În 1965, a devenit cofondatoare a revistei literare “La Barre du Jour” şi, în 1976, a ziarului feminist “Les Têtes de Pioche”. În 1976, ea co-realizează filmul “Some American Feminists”. În 1991, publică, împreună cu Lisette Girouard, “Anthologie de la poésie des femmes au Québec (Des origines à nos jours)”, iar în 2002, “Poèmes à dire la francophonie”. În 1991, primeşte premiul “Athanase-David”, cea mai înaltă distincţie literară din Quebec, şi este primită în “Academia literelor” din Quebec. În 1999, ea primeşte pentru a doua oară Marele premiu al “Festivalului Internaţional de Poezie “Trois-Rivières” pentru volumele sale “Musée de l’os et de l’eau” şi “Au présent des veines”. În 2006, primeşte premiul “Molson”, oferit de “Conseil des Arts du Canada”.

O antologie a poeziei sale a apărut în 2008 sub titlul “D’aube et de civilisation”, urmată, în 2009, de alte două antologii: “Mobility of Light” (Laurier Press) şi “Selections: the Poetry of Nicole Brossard”, la Presses de l’Université de Californie”. Cărţile sale sunt traduse în mai multe limbi: engleză, spaniolă, catalană, germană, slovenă, norvegiană, japoneză, italiană etc. Cel mai nou volum al său este “Piano blanc” (2010), care va fi publicat în varianta tradusă în limba engleză în primăvara anului 2013. În 2010, a primit titlul de Ofiţer al “Ordinului de Canada”. Revista Universităţii din Quebec, “Voix et images”, a consacrat cu puţin timp în urmă un număr operei sale poetice. Nicole Brossard trăieşte la Montréal.

Premiul va fi înmânat de doamna Imma Tor, OIF, Director a.i. pentru Diversitate şi dezvoltare culturală în cadrul OIF.

„La Roumanie se livre”, în direct, la Radio România

Nicole Brossard, distinsă cu Premiul Benjamin Fondane

Între 21 şi 25 martie, “Radio România” dă ora exactă în literatură de la Paris, unde are loc una dintre cele mai importante manifestări ale lumii literare.

Anul acesta, pentru prima dată, România este invitată de onoare a salonului, poziţie onorantă şi privilegiată atât simbolic, cât şi practic, căci ţara noastră va beneficia de un stand central care va fi vizitat în consecinţă de un număr foarte mare de cititori, va organiza evenimente şi va primi invitaţi de seamă, va avea o ocazie unică de a promova literatura română pe plan mondial şi de a-şi consolita poziţia pe piaţa literară.

Radio România este şi de data aceasta, după cum şi-a obişnuit ascultătorii în cei 85 de ani de existenţă, conectat direct la marile evenimente ale românilor pe plan naţional şi internaţional. Prezenţa Radio România este asigurata printr-un studio amplasat în standul României, de unde va lua în direct pulsul Salonului de Carte de la Paris şi va reflecta felul în care, pentru a folosi formula deja consacrată, “la Roumanie se livre”.

Ştiri, reportaje, interviuri vor fi realizate de Anca Mateescu şi Matei Martin, trimişii speciali la Paris, şi vor fi difuzate pe cele 14 posturi naţionale şi regionale din România şi Republica Moldova ale Radio România şi pe frecvenţele din toată lumea ale Radio România Internaţional, dar şi pe site-urile acestora, pe toată durata evenimentului. Informaţiile vor ajunge la un număr record de ascultători, radioul public în ansamblu atingând 40 de procente din piaţa de radio din România.

„Mă frământă această dezbatere: artiştii români şi valoarea lor pe piaţa europeană. Dincolo de politicile culturale se ascund prea multe complexe. Am convingerea că, văzută din afară, dinspre Europa, scena românească e de fapt mult mai atrăgătoare, mult mai interesantă decât se vede din ţară”, spune Matei Martin, jurnalistul Radio România Cultural care alături de Anca Mateescu va reflecta editorial evenimentul.

Acesta este doar un gând care va anima dezbaterile de la faţa locului pentru că, pe frecvenţele din toată ţara ale Radio România Cultural, vineri, 22 martie, de la ora 15.00 la 16.00, se va difuza o ediţie specială a emisiunii „Noua Revistă Vorbită” de la faţa locului, iar luni, 25 martie, „Timpul prezent” va fi tot la Paris, între orele 11.30 şi 12.00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.