Sancțiunile Germaniei, demne de radio Erevan

Presa internațională informează că, imediat după victoria electorală a Fidesz și a lui Viktor Orban, guvernul Ungariei anunță că este gata să plătească în ruble pentru gazul importat din Rusia, dacă Moscova va cere acest lucru Budapestei. Președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care poate impune clienților europeni plata în ruble pentru gazul importat din Rusia, ca o modalitate de ripostă la sancțiunile impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Că Ungaria este gata să accepte această condiție a Rusiei ar fi important doar dacă Budapesta ar fi singura capitală europeană care ia această decizie. Lucrurile nu stau însă așa, iar singularizarea Ungariei nu este decât o nouă strategie de a pune la zid un guvern care a zdrobit opoziția unită și si-a asigurat al patrulea mandat consecutiv.

Dar contează mai puțin care este poziția unui guvern european, câtă vreme aici contează deciziile unor companii. Spre exemplu, OMV a anunțat că a avut deja discuții cu Gazprom despre varianta plăților în ruble. Site-ul Eurointelligence atrage atenția că mai toate companiile importatoare de gaze din Rusia ar putea plăti în euro pentru aceste importuri, însă Gazprom își va primi plata în ruble, iar asta ar însemnă că clienții din Vest nu ar face decât să faciliteze spălarea rublelor.

Ceea ce scoate Ungaria în evidență nu este decât faptul că guvernul de la Budapesta nu se ascunde atunci când vine vorba despre relația cu Rusia, așa cum fac alte guverne din Europa.

Poate cel mai bun exemplu este cea mai mare economie din UE – Germania. Președintele Volodimir Zelenski, care cu a sa strategie de comunicare a ajuns acum poate cel mai popular politician al planetei, a sugerat că fosta cancelară Angela Merkel este vinovată pentru crimele de la Bucea, ba chiar a și invitat-o să vadă dezastrul de acolo, despre care a spus că este „rezultatul concesiilor făcute Rusiei vreme de 14 ani”. Fostul ministrul de Finanțe al Angelei Merkel, Wolfgang Schaeuble, a reacționat: ”Și eu am crezut că putem coopera cu Rusia. Acum știu că m-am înșelat. Cu toții ne-am înșelat”.

Foștii guvernanți ai Germaniei se pocăiesc în aceste momente, iar actualul guvern anunță decizii de o duritate fără precedent în relația cu Rusia. Și o atitudine, si cealaltă nu par a fi însă decât strategii de a feri Germania, de a merge sub radar, până la găsirea unei soluții în Ucraina. De ce? Pentru că toate măsurile împotriva Rusiei anunțate de guvernul lui Olaf Scholz par să fie de la radio Erevan: în principiu, Germania sancționează Rusia, însă mai degrabă alte țări UE vor face asta, doar forțate de SUA, și nu prea dur, ba chiar deloc.

La o primă vedere, guvernul Germaniei a luat decizii istorice: Partidul Social Democrat l-a repudiat pe fostul cancelar Gerhard Schroeder (membru în consiliul de administrație al Nord Stream AG, al Rosneft, al Gazprom), apoi a anunțat investiții de 100 de miliarde de euro în apărare doar în acest an, plus 2% din PIB pentru apărare pentru anii următori, iar apoi a renunțat la conducta Nord Stream 2 și a anunțat că va merge 100% pe mâna surselor regenerabile de energie. Același guvern german a susținut și renunțarea totală la importurile de energie din Rusia.

Însă cum stau lucrurile în realitate? În timp ce Nord Stream 2 este suspendată, Nord Stream 1 funcționează la capacitate și aduce gaze din Rusia în Germania, la fel ca restul gazoductelor europene, iar Rusia câștigă zilnic un miliard de euro în acest fel (asta a spus chiar șeful diplomației UE, Josep Borrell). Apoi, trecerea la energie regenerabilă nu se poate face decât peste mai bine de zece ani. În plus, renunțarea la importurile de energie din Rusia așa cum dorește Germania presupune o abordare graduală. Graficul propus de Germania prevede ca UE să renunțe în prima fază nu la petrolul sau gazele din Rusia, ci la cărbune. Or, cărbunele reprezintă doar 3% din importurile de energie din Rusia, iar embargoul ar costa Rusia doar 4 miliarde de euro pe an (bani pe care îi câștigă în patru zile din exportul de gaze către aceleași state UE). Mai mult, Reuters citează surse potrivit cărora, la presiunile Germaniei, UE ar urma să renunțe la importurile de cărbune din Rusia nu acum, ci începând cu luna august.

Aceasta este Germania, motorul UE, țara care impunea austeritatea la momentul crizei datoriilor suverane de la începutul anilor 2000. Atunci, Germania critica Grecia, dar și Spania, Italia, Portugalia pentru indisciplina și nesăbuința de care au dat dovadă în plan financiar. Cura prescrisa atunci chiar de amintitul Schaeuble, a avut un preț mare raportat la PIB pentru Grecia, Portugalia, Spania. Următoarele generații de greci vor rămâne îndatorate creditorilor, iar țara a fost scoasă la mezat.

Desigur, nu poate fi trecută cu vederea nesăbuința și lăcomia companiilor, armatorilor și dinastiilor politice din Grecia. Dar, acum, Germania poate fi criticată, cu tot cu propriile dinastii politice si de afaceri, tot pentru nesăbuință, de data aceasta una de factură geopolitică (dependența uriașă de Rusia) și economică (renunțarea la energia nucleară și la cea fosilă mult prea repede pentru a face o trecere ușoară la energia verde). Financial Times estimează că Germania ar avea de plătit pentru decuplarea de energia rusă mult mai puțin decât au avut de plătit Grecia sau Spania prin cura de austeritate prescrisă de la Berlin. Însă Germania semnalează că va accepta doar ceva critici, nu și prețul propriilor greșeli.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 40

29 de Comentarii

  1. Am spus de la inceput ca una se trambiteaza de guvernele occidentale ,in privinta sanctiunilor aplicate Rusiei si alta se aplica in realitate,in practica Este praf in ochii consumatorilor casnici si a firmelor mici ,pentru scumpirea exagerata a pretului la gaze..Dar noi ,ca tara suntem iarasi,,prostii satului,,,facem ce ni se spune.

  2. D-le Marchievici stiti proverbul „cainele moare de drum lung iar prostul de grija altuia” ?
    De ce ar trebui sa fie europenii prosti si sa le moara industria si sa le tremure cetatenii de grija intereselor Ucrainei si a SUA?!

  3. Neamtul a dat ,neamtul a luat . Cine l-a criticat ? Cine l-a criticat e azi indatorat … Pe vecie.

  4. Stai mă blând și nu fii nebun fără motiv..Germaia este dependentă de peste 40 % de gazul rusesc, Austria, Italia, Cehia, Ungaria, Slovacia,.chiar Polonia, de asemenea nu pot in scurt timp inlocui gazul rusesc. Iar acest timp inseamnă ani. De se prăbușește economia națională a unei țări poate declanșa reacția in lanț, de domino,.Iar de ai inchis o fabrică, apoi in scurt timp n-o mai repornești, și te costă mult mai scump.. Deci evident sancțiunile in mod normal nu pot fi introduse, este o sinucidere,.Cei de la UE sunt aerieni, slugi, oportuniști incompetenți..Trebuie tratată problema real, de specialiști responsabili nu de politicieni belicoși duși cu pluta.

  5. Articol bun, corect, obiectiv,ca de obicei…..Germania este tara ocupata militar de USA de 77 de ani, are o suveranitate limitata spre zero.

    Referitor la Articol, o singura observatie.
    Plata gazului rusesc cu ruble rusesti NU inseamna absolut deloc o spalare a rublei….Din contra plata gazului rusesc in dolari inseamna o spalare a dolarului. Dolarul fabricat de tiparnita de dolari e fictiv, gazul insa este cat se poate de real si de folositor……Tehnic, NU este posibila nici un fel de inlocuire a gazului rusesc decat cu alt gaz…. Solutiile alternative sunt majoritar niste iluzii, unele de – a dreptul prostesti….Singura alternativa serioasa la gaz este energia nucleara…..Asta teoretic, pentru ca este suficienta o singura defectiune gen Fujiama, nu mai zic de Cernobal, ca toata Europa sa turbeze…..sa ajunga la Balamuc….are populatie imensa pe teritoriu mic.

  6. Trăim niste vremuri foarte tulburi, dificile din toate punctele de vedere! Dreptul la opinie, la libera alegere a dispărut cu desăvârșire! In zilele astea, daca ai o alta opinie, decât a altora, care se cred Messia, in toate cele, gata, ești cu rușii, cu Putin, și nu știu mai cu cine! Ăsta este primul pas spre anarhie, mai departe… Dumnezeu cu mila!!!

  7. Propunerea Rusiei de a primi ruble pentru gaz ca plata directa din Vest va deveni realitate la noul contract de vanzare gaze.Deocamdata Rusia primeste euro pe care o banca ruseasca ii transforma in ruble.Nici o modificare de esenta financiara.Dar atunci cand se va semna noul contract acesta va fi in ruble.Daca vreti,va spune rusul.Astfel pretul va depinde de cum merge economia Rusiei in acel moment si nu dupa cum merge economia europeana acum.Ne-ati deconectat de la SWIFT, platiti in ruble gazul si platim datoria catre bancile creditoare tot in ruble.Iata cum politicienii lumii au facut loc rublei pe piata mondiala.

  8. Interzicerea media, tv, internet care fac politica si sunt cu acctionari straini. Interzucerea ONG cu actionari si sponsori straini. Interzicerea de detinere terenuri de catre cetateni straini sau dubla cetatenie. Statul doar sa le dea in arenda pe maxim 4 ani la o perioada de 10 ani.

  9. Călin, iată un idiot născut in palma și aruncat Editat de vaca, ce spune: Arnold Schwarzenegger: „Mă adresez astăzi vouă pentru că în lume au loc evenimente care vă sunt ascunse”. Ce adevăruri golane ? Ești ziarist sub acoperire, precum cretinii de la CNN, ori BBC ? un golan fără nicio circumvolutiune, analfabet total, își da cu părerea, ca ultimul dobitoc din spațiul furat de la indieni.

  10. Eu va tot spun, aveti rabdare sa vedeti ce fac astia cu rusica mai ales nemturia. Hai sa vedem pana unde se poate intinde coarda minciunilor(nemturia si frantuca) cu rusica.

  11. Eu daca as fi Rusia as da 5 ani gratis gaz Ungariei pe urma la pret de pret de ,,sictir,, inca 15 ani. Ca sa vada si boul de European ce inseamn sa iti ingropi singur evonomia.

  12. Atenție,tovarișci,să nu luati plasă,cât veți fi fiind voi de jmecheri „Thomas Piketty: “Germania nu şi-a plătit niciodată datoria.”;”Ce m-a frapat atunci când scriam este că Germania este cu adevărat chiar singurul exemplu de stat care nu şi-a plătit niciodată datoria externă”, spune Piketty;”Când îi aud pe germani că vorbesc despre faptul că ei menţin o statură morală faţă de datorie şi cred cu tărie că datoriile trebuie plătite, îmi spun că este o glumă. Germania este o ţarp care nu şi-a achitat niciodată datoriile şi nu are nicio legitimitate să dea lecţii altora”, mai spune controversatul economist.Mă rog,poate mai găsiți ceva soluții de tip Ribentropp-Molotov…Polonia iar nu e cuminte…Romania-nici ea(antipatică rău!)…dacă vă uitați bine,mai găsiți câte ceva de sfâsiat pentru o impărțeală ,ca să vă recuperati datoriile pe spinarea altora

  13. Dle Marchievici, Ungaria nu are cum sa renunte la gazul si titeiul rusesc pentru ca in momentul de fata NU are alta alternativa de aprovizionare. Isi asigura peste 85% din necesar din importul rusesc. Daca nu importa, poate trage cortina intr-o luna. Intelegeti ce inseamna asta? Ungaria NU are nici productie interna, ca Romania, deci nu poate da din gura, cum face Romania, ascunzandu-se dupa prietenul actual la putere. Pe de alta parte, cand toti ponegresc guvernul ungar, inclusiv criminalul de Ze lenski, nimeni nu vorbeste ca prin Ungaria zilnic ajung 4,5 milioane mc cub de gaz (rusesc?) in Ucraina. Ca dobitocul de clovn sa poata sa injure cu gura-i spurcata din buncarul incalzit la 25 de grade, mai la fel ca restul idi otilor din Occident. O seara faina sa aveti cu totii.

  14. Stați liniștiți la locurile voastre! Înainte ca trupele ruse sa părăsească RDG, Germania a semnat un contract secret cu Russia sa plătească la ruși miliarde de mărci și s-au angajat pentru 1000 de ani sa nu atace Russia că altfel Rusia ii va lovi pe germani cu arma nucleară. De aia a zis Puțin că activează forțele nucleare. Germania face ciocul mic! Poate sa tipe Bideu cat o vrea!

  15. Loazelor… acel guvern a fost votat cu un procent la care alte partide doar viseaza. Si asta dupa 10 ani. Un partid se erodeaza dupa 2 3 ani. FIDESZ a fost votat de poporul maghiar in proportie de 55 la suta.
    O sa vedem cand Trump ( care la sustinut pe Orban Viktor) va revenii la putere… tot asa lor va injura Ue?
    Si in Franta Le Penn…

  16. Pina chinezii obtin energua de fuziune mai trec poate 3 cincinale cel putin – zic chinezi pt ca ei sunt de fapt cei mai avansati din lume in domeniu asta. Energie se poate obtine mai putina cei drept si pe alte cai dar in petrochimie gazul metan este de neînlocuit thnic el trebuie sa fie tot gaz nu energie, deci nu merge sa renuti la el decit daca se inventeaza un fel de „food replicator” ca in Star Trek. Arma sanctiunilor contra Rusiei nu merge ! Rusia e prea mare si are tot ce vrea in ograda ei, pe cind prin u€ sufla vintul desertului mai nou.

  17. Viktor Orban spune dupa alegeri ca nimic nu se poate face fara Dumnezeu. Tind sa il cred.

  18. De ce ar renuntza Germania la importul de energie din Rusia cand U-Kraina DA U-Kraina importa gaze, petrol shi uraniu imbogatzit din Rusia fara de care economia U-Krainiana nu ar putea functziona. Nu stiu cum plateste aceste importuri in ruble sau dolari dar sigur fara ele economia U-Krainiana ca shi cea Germana de altfel nu ar putea functziona. In plus U-Kraina primeshte shi taxe de tranzit pentru gazele importate de Germania prin U-Kraina.

  19. Rusii sunt exact contariul romanilor; niste oameni cu sira spinarii,cu demnitate, cu bun simt si respect pentru aproapele sau si mandrii de patri si presedintele actual. Contrariul il stiti si dv. mai ales postacii USRPLUSSLUGILELUISOROSH.

  20. Probabil celor care vor face plata in ruble, Rusia le va acorda si un „discount” important. Pe Orban il intereseaza ca ungurii lui sa beneficieze de gaz ieftin. N-ar fi de mirare ca surplusul sa i-l vanda lui Johanis cu pret dublu (in marci nemtesti daca se mai poate).

  21. Ca sa se razbune pentru modul cum au votat maghiarii acum o saptamina, porcii de la Bruxelles au anuntat deja ca vor sanctiona Ungaria in plan financiar !!! Ei sint la Bruxelles un cuib de corupti nenorociti iar pentru Ungaria au gasit o „explicatie” debila, ceva inventat tot cu „coruptia” !

  22. ” Însă Germania semnalează că va accepta doar ceva critici, nu și prețul propriilor greșeli.”

  23. Cu aia van der Phizer, care a stat mai mult pe masa ginecologica decat la scoala, n-as merge nici pana la coltul strazii. Cine e prost ca ea se duc impreuna pana in fundul prapastiei !

  24. Poți tipări in neștire dolari, euro, ruble etc. Problema e ca nu poți tipări deloc gaze, petrol, uraniu, nichel etc. O mare greșeală se face când se reduce totul la petrol si gaze, numai ca rușii dispun din plin si de alte resurse foarte necesare industriei! Așa ca…..

  25. Inca o dovada, daca mai era nevoie, ca toti isi apara interesele si propria economie. Noi de ce nu o facem ?! Guvernantii romani o tin langa cu aprobarile asteptate de la UE, sau indicatiile/dictatele SUA. De ce nu adoptam o pozitie ferma/agresiva, de exemplu, in exportul de ulei de floarea soarelui sau piata cerealelor(de ce nu produse finite)?!

  26. @ GG
    Am trait si alte vremuri…
    Da, a bagat Rubla pe tabel, dar cat valoreaza ea?
    Practic e o re-editare a anilor ’80 comunisti, cu cetatzeni (ce altceva?) captivi saraciei dar cu plata datoriilor la zi. Vor astepta hamesiti turisti/consorti sa-i viziteze pe valuta (platitori de taxe occidentali, aici sunt banii vostri!) transformata in ruble, la pretzuri de extorcare.

  27. @Little Mermaid

    uiti ca rusi sunt capitalisti acum si au si ei OLIGARHI precum americanii !

    (desi public yankeii se auto-poreclesc „OAMENI DE FACERI = PATRONI 😉 ” tot OLIGARHI anti-plitic-democrat-LOBBY-isti sunt si ai …LOR !)

    Istoria are o meteahna constatata de toti istorcii cu bybylika inca ne infectata cu MEME tampoid-pseudo-exolicativ-ideologice-„moderne” :

    – se repeta insa NICIODATA particular la fel … = … nu se repeta niciodata in aceeasi generatie PE aceessi generatie !

    😉

    [intelege ce te duce mintea … de aici ! ]

  28. măcar germania spune făţiş că nu poate renunţa la gazul rusesc cum fac tigrişorii baltici care nu-l cumpără de la ruşi ci de la nemţi

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.