Există și soluții pe hârtie

Sânge exportat contra medicamente

Criza imunoglobulinei pare a avea un deznodământ fericit, măcar pe hârtie, după lecția umilitoare primită după ce am fost nevoiți să cerem medicamente vitale de la alții. Oficialii din sănătate încearcă să obțină bani ca să construiască în România o fabrică de concentrare a acestor proteine.

Dar până acolo este cale lungă. Rămâne să ne umilim și să tratăm cu producători mondiali, ca să trimită sângele donatorilor români în străinătate, iar ei să ne livreze în schimb medicamentele de care bolnavii noștri au nevoie. Iar pentru a extrage 1 gram de imunoglobulină este nevoie de 4 litri de plasmă.

Dacă fabrica despre care vorbesc autoritățile și care se află pe hârtie deocamdată ar prinde contur, ar trebui să poată prelucra 2.400.000 de litri de sânge în fiecare an. Și asta, numai pentru a ajunge să producem minimul de medicamente de care bolnavii români au nevoie.

Care e nota de plată la sfârșit de an

Totul sună bine și frumos, numai că pentru asta ne-ar trebui extrem de mulți donatori. Iar țara noastră este renumită pentru desele crize din lipsă de sânge de peste an. În România se prelucrează acum doar 18.000 de litri de sânge. Și ar mai fi nevoie și de o investiție importantă. Pe care România o poate face deocamdată tot pe hârtie. Construirea unei fabrici este, spun specialiștii, probabil cea mai bună investiție pe termen lung. Ca să asigure întregul necesar pe un an, țara noastră ar trebui să cumpere 950 kg de imunoglobulină, în condițiile în care 1 gram costă aproximativ 200 lei. Totalul notei de plată de la finele unui an s-ar ridica astfel la 40 milioane euro.

„Construcția unei fabrici de genul acesta nu este foarte complicată. În schimb, acreditarea producției va necesita proceduri complicate, foarte riguroase și necesare. Pentru că nu te poți juca cu acest tip de medicamente“, explică Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Când vor ajunge tratamentele la bolnavi

Până va decide Guvernul dacă va plăti pentru o asemenea fabrică, trebuie găsită o soluţie. O idee ar fi ca plasma recoltată în România să fie trimisă unor fabrici din străinătate care să producă imunoglobulina pe care să o trimită înapoi la noi. Pentru asta, Ministerul Sănătăţii încearcă să stabilească o procedură de lucru. Deocamdată, activarea mecanismului european de protecţie civilă ne-a adus doar intenţii din partea a două ţări: Austria şi SUA. Mai multe speranţe sunt de la producătorii de imunoglobulină. „Au asigurat autoritățile din România că vor începe din această lună măsurile de a redirecționa o parte din producția de imunoglobulină de pe celelalte piețe europene către România“, spune Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății. Toate cele 5 companii au asigurat că vor începe din această lună redirecţionarea către România o parte din medicamentele de pe pieţele lor. Rămâne de văzut când vor ajunge şi la bolnavi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Rezultatul celor 27 ani lumina, o tara in decădere totala, însă cu politicieni prosperi.Chiar nu știu ce mai cautam pe aici,noi cei umiliți. ..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.