„Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale”, la un pas de desființare

Senatul a adoptat, în ședința de luni, propunerea legislativă pentru abrogarea Legii nr. 56/2012 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, prin care instituția de învățământ se desființează.

„Se desființează Academia de Științe ale Securității Naționale, ca for național de consacrare științifică, aflată în coordonarea științifică a Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații, cu sediul în municipiul București, șos. Panduri nr.68-72, sectorul 5, în termen de 5 zile de la data publicării în Monitorul Oficial, partea I”, potrivit unui amendament adoptat de Comisia pentru învățământ și Comisia de apărare ale Senatului.

Conform documentului citat, patrimoniul Academiei de Științe ale Securității Naționale se distribuie proporțional cu contribuția către cele trei instituții tutelare care coordonează activitatea științifică a Academiei de Științe ale Securității Naționale, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații, și se stabilește prin Hotărâre a Guvernului.

Personalul Academiei de Științe ale Securității Naționale se va distribui proporțional cu contribuția către cele trei instituții tutelare, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații, și se stabilește prin Hotărâre a Guvernului, și va fi încadrat în limita numărului maxim de posturi aprobat pentru instituția care preia activitatea acestora, beneficiind de drepturile salariale acordate, potrivit legii, pentru categoriile de funcții din cadrul instituției publice respective.

„Încadrarea personalului Academiei de Științe ale Securității Naționale în numărul de posturi aprobat și pe noile funcții din instituția care îl preia, precum și stabilirea drepturilor salariale aferente se realizează în termen de maximum 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, partea I, cu respectarea regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de funcții. Arhiva Academiei de Științe ale Securității Naționale va fi depusă la Arhivele Naționale ale României, Direcția Municipiului București, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, prevede actul normativ.

Propunerea legislativă este inițiată de senatorul PMP, Traian Băsescu, și a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată cu 100 de voturi „pentru”, două „împotrivă” și o abținere.

„Am lansat această inițiativă legislativă constatând inutilitatea unei instituții care nu are decât statutul de instituție clientelară. Această Academie a Științelor Securității Naționale s-a înființat în 2012 ca Academie de Științe Militar, ceea ce era cu totul altceva. Între timp, prin OUG, și prin Hotărâri de Guvern, a devenit Academia de Științele Securității Naționale, nume extrem de pompos, și mai ales a făcut din funcționari ai acestei academii, care puteau fi chiar și profesori universitari, peste noapte, academicieni”, a susținut Băsescu, în plenul Senatului.

Acesta a adăugat că acești academicieni au rentă viageră, la fel ca membrii Academiei Române.

„Ca argument pentru desființare: valoarea științifică este zero prin calitatea academicienilor acestei instituții. Vreau să vă dau un element: există un indice de consacrare academică care se numește Indicele Hirsch. Vreau să știți că acest indice a fost adoptat și de instituțiile românești. Situația la ASSN – pentru domnul academician Țegonea Petru – indicele H este 0. Pentru domnul Mihalache Sorin Dan, academicianul nostru de la Londra – indicele H este 0. Cel mai mare indice dintre cei 21 de academicieni îl are Curaj Adrian, fost ministru al Educației, are indice 8, dar niciun element științific din lucrările care la-u dus la indice 8 nu este legat de științele securității naționale. Ca să nu existe dubii, vreau să știți că cercetători internaționali în domeniul studiilor de securitate, ca domnul Paul Brockmann, are indice 141”, a susținut Băsescu.

Senatorul PMP a precizat că media indicelui academic la ASSN este 2.

„Această instituție compromite ideea de învățământ de securitate națională în România. (…) România are suficent învățământ militar ca să ne mai trebuiască să poluăm masiv și învățământul civil cu cadre didactice furnizate de academiile de învățământ militare care au strălucit în plagiate”, a mai spus Traian Băsescu.

Senatorul PMP susţine în expunerea de motive că abrogarea Legii nr. 56/2012 are ca scop „desfiinţarea ASSN ca instituţie bugetară”. „Prin adoptarea în iunie 2015 a propunerii de modificare a Legii nr. 56/2012 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Militare, Academia a devenit propriul ordonator de credit şi propriul evaluator al rezultatelor acţiunilor sale. De asemenea, considerăm că există alte structuri cu tradiţie, cum sunt Academia Tehnică Militară, Colegiul Naţional de Apărare (CNAp) şi structuri din cadrul SRI care au excelat ca foruri de consacrare ştiinţifică şi (…) au adus o contribuţie măsurabilă la trasarea strategiei şi a securităţii naţionale”, îndeplinind cu suscces obiectivele asumate de ASSN, potrivit sursei citate.

Traian Băsescu susţine că atât timp cât a funcţionat ASSN, „s-au făcut abuzuri prin acordarea de diplome de doctorat, numele ASSN şi ale membrilor fondatori fiind implicate în scandaluri publice legate de plagiat”, la care s-au adăugat probleme legate de netransparenţa cheltuirii banului public.

Bilanţul contabil şi bugetul de venituri şi cheltuieli, care sunt informaţii de interes public, nu sunt comunicate de către ASSN (cu periodicitate), nu se cunosc fondurile de care dispune instituţia, ştiindu-se doar că Ministerul Educaţiei finanţează parţial ASSN, iar în anul 2016 fondul alocat ASSN s-a majorat de la 190.000 euro la 310.000 euro şi nu există „până la ora actuală niciun raport cu privire la activitatea de cercetare desfăşurată în sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, făcută de academicienii ASSN”, spune Băsescu. „Toate acestea aruncă cel puţin o umbră de neîncredere asupra prestigiului de care susţin că se bucură la nivelul societăţii sau al ariilor profesionale de provenienţă membrii AS SN3”, afirmă liderul PMP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Ha ha ! Mi-a placut aia cu „distribuirea patrimoniului” ! Pe modelul „Mai raspinditi, baieti, mai raspinditi !”

  2. Acestui jeg uman nu-i mai convine legea pe care o promulga atunci cand era Presedintele Romaniei. Era bun Gabriel Oprea, dupa „reevaluarea” proprie ca si protocoalele si campurile tactice, etc. Acum nu-i mai place canaliei, ii miroase si pute toata „creatia” sa care a adus atatea suferinte si distrugeri de destine si vieti omenesti. A devenit „democrat”, canalia, nu mai inchide scoli si spitale nici nu mai taie indemnizatii de nastere si de cresterea copiilor, nici pensii si salarii. Nu-i mai convine nici TVA de 20% dupa ce-o „facuse” intr-o secunda, 24%. Nu mai da nici cu capu-n gura si nici cu pumnu in plexul copiilor, acum e democrat nu „gaozar” si nici hot de telefoane sau a 7.500.000 de voturi. Acum nu mai e „presedinte”, doamne ce blasfemie, si vrea sa fie „democrat” si vrea „unire” canalia, dupa ce a facut din ura si dusmania dintre romani un modus vivendi ?! Alo, celelate jeguri basiste, Qvo vadis, derbedeilor…?!

  3. Toate academiile actuale sunt bascalii la adresa poporului roman,unele adevarate sugative ale banului public!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.