Scandal de presă. Guvernatorul Băncii Centrale a Turciei a demisionat

Guvernatorul Băncii Centrale a Turciei, Hafize Gaye Erkan şi-a anunţat vineri seară demisia surprinzătoare din funcţie, citând nevoia de a-şi proteja familia pe fondul atacurilor asupra reputaţiei sale, fiind înlocuită rapid de un viceguvernator care este aşteptat să continua politica monetară restrictivă demarată de Erkan, informează Reuters.

Numită în funcţie în urmă cu doar opt luni, Hafize Gaye Erkan este prima femeie care a ocupat postul de guvernator al Băncii Centrale a Turciei. După două decenii în care a trăit în SUA şi a ocupat posturi de conducere la mai multe bănci importante, precum Goldman Sachs, Erkan a demarat o schimbare radicală de direcţie la Banca Turciei, după mai mulţi ani de dobânzi reduse care au alimentat inflaţia şi i-au alungat pe investitorii străini. Începând din luna iunie a anului trecut, când Erkan a preluat postul de guvernator, şi până în prezent Banca Turciei a majorat dobânda de bază de la 8,5%, până la 45%. La finalul şedinţei de politică monetară de săptămâna trecută, Erkan declara că programul său economic începe să dea roade citând creşterea rezervelor valutare şi încetinirea inflaţiei ca dovezi de succes.

„În pofida tuturor acestor evoluţii pozitive, cunoscute publicului, o campanie de atacare a reputaţiei a fost organizată recent împotriva mea”, a scris Hafize Gaye Erkan pe platforma de social media X. „Pentru a-mi proteja familia şi copilul, de a fi afectat de acest atac, am cerut preşedintelui să mă elibereze din funcţie”, a mai scris Erkan.

Luna trecută în presa din Turcia a izbucnit un scandal pe fondul acuzaţiilor că tatăl lui Erkan este implicat în deciziile luate la Banca Centrală a Turciei chiar dacă nu are o poziţie oficială în cadrul băncii. Cotidianul de opoziţie Sozcu a publicat un articol despre o angajată a Băncii Centrale care susţine că a fost concediată în mod ilegal din funcţie de către tatăl lui Hafize Gaye Erkan, acuzaţii dezminţite de Erkan.

Însă potrivit observatorilor, Erkan l-a nemulţumit în special pe preşedintele Tayyip Erdogan după ce în luna decembrie a declarat că din cauza exploziei preţurilor pe piaţa imobiliară a fost nevoită să se mute înapoi cu părinţii. „De ce este Istanbulul mai scump decât Manhattan-ul?”, s-a întrebat Hafize Gaye Erkan într-un interviu publicat în cotidianul Hürriyet.

La doar două ore de la demisia surprinzătoare a lui Hafize Gaye Erkan, în Monitorul Oficial a fost publicată o decizie a preşedintelui Tayyip Erdogan prin care l-a numit pe viceguvernatorul Fatih Karahan în postul de guvernator al Băncii Turciei, ceea ce semnalează o continuare a tranziţiei spre politicile economice ortodoxe pe care Erkan le-a introdus.

Noul guvernator este absolvent al Universităţii Bogazici din Istanbul şi anterior a lucrat ca economist la biroul din New York al Rezervei Federale americane precum şi la Amazon.com. De asemenea, Fatih Karahan a predat la Universitatea Columbia şi New York University şi în 2012 şi-a luat doctoratul în economie la Universitatea din Pennsylvania.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

8 Comentarii

  1. Mda bre.. Dacă cineva in urma unui ”scandal in presă” DEMISIONEAZĂ,.. acolo cred că mai e urmă de democrație , morală , onoare,..

  2. ai auzit mos Manole ? unii mai lasa si altora locul cind apar / sint suspiciuni „rezonabile” asupra activitii lor….dar mos Manole al nost’ mai vrea inca un mandat la cei 80 de ani ai lui…..

  3. Ce nevoie mai are Sultanul de politici monetare…se rasteste el la lira si se rezolva…

  4. 45%…o fapta buna:falimentarea firmelor autohtone si apoi ca in Romania anilor ’90 totul vandut pe nimic…chiar a facut o fapta buna distrugand capitalul autohton. Trebuie premiata. Si noi avem dobanzi mult mai mari decat in UE tot pt ”binele” capitalului autohton…

  5. Iti pare rau, esti nemultumit ca dobanda este numai 8,5%, asa cum era si in Turcia, cand a fost numita „specialista”? Vrei o dobanda de 45%? Atunci iesi in strada si cere, poate te aude L Orband si te ajuta cu sloganul:”Cine nu sare ia o…” mai ales ca s-a aliat cu PMP si USR, sunt sanse sa-ti ofere bucuria unor dobanzi mari ca pe vreamea lui Basescu&Boc se pare ca iti este dor. 25% taieri de salariu, TVA 24% si la alimente atunci in 2009 benzina era 6 lei si lumea nu plangea…deci raportat la venituri ar trebui sa fie peste 10 lei ca sa fii fericit.

  6. inca din vara cand a fost numita, s-au tras semnale de alarma in Turcia, ca e o parasuta implantata de americani… le-a luat mai putin de 1 an sa-si dea seama ca asta-i saboteaza. Cum dracu’ se face de peste tot in Europa de Est se planteaza tot felul de „specialisti” din astia scoliti pe la ECB-ul infractoarei Legarde, sau pe la Banca Mondiala si FMI-ul Blackrock-ului

  7. Constantinopolul a fost si este MARUL de AUR…
    alalalt e doar BIG APPLE…:)
    Constantinopulul e mai frumos 🙂

  8. „De ce este Istanbulul mai scump decât Manhattan-ul?”

    -pentru ca 1453,
    „caderea Constantinopolelui” !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.