Scrisoare pentru numirea jurnalistului Dan Tănasă în CNCD

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a adresat, joi, o scrisoare deschisă Parlamentului României, prin care solicită tuturor partidelor politice ca la validarea mandatelor noilor membri ai Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să acorde votul şi jurnalistului Dan Tănasă, preşedintele Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), transmite Agerpres.

SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ PARLAMENTULUI ROMÂNIEI

Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), organizaţie care urmăreşte cu consecvenţă, prin demersurile sale civice, prezervarea şi afirmarea identităţii comunităţilor româneşti din cele trei judeţe, reprezentant legal al 44 de organizaţii culturale şi civice din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, solicită parlamentarilor din toate partidele politice, ca la validarea mandatele noilor membrii ai Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să acorde votul şi cunoscutului jurnalist Dan Tanasă, important lider civic şi apărător al drepturilor românilor numeric minoritari, din judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş.

Prin întreaga sa activitate publică voluntară, jurnalistul Dan Tanasă a dobândit o vastă expertiză în domeniul combaterii discriminării. A luptat şi luptă pentru drepturile românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş şi s-a implicat activ pentru respectarea legalităţii şi înlăturarea abuzurilor administraţiei publice locale, condusă perpetuu de formaţiunile etnice maghiare, câştigând numeroase procese în instanţele din România împotriva abuzurilor şi ilegalităţilor comise de autorităţile publice locale din cele trei judeţe.

O parte dintre aceste sentinţe, dar şi hotărâri emise de CNCD, care probează discriminarea, marginalizarea şi epurarea etnică a românilor din judeţele Covasna şi Harghita, publicistul Dan Tanasă le-a grupat în volumul intitulat Uitaţi în inima României, lucrarea apărută la Editură Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe, în anul 2017, cu o prefaţă semnată de regretatul academician Dinu C. Giurescu şi o postfaţă redactată de de prof. univ. dr. Radu Baltasiu, directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române.

Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, directorul Centrului de Studii Transilvane din Cluj-Napoca, afirmă că activitatea lui Dan Tanasă nu este altceva decât un demers de restabilire a statului de drept în România şi de aşezare firească a relaţiilor interetnice din această parte a României pe făgaşul normal. “Acum suntem ca în urmă cu 500 de ani când s-a proclamat toleranţa religioasă, însă religia celor mulţi, a românilor, nu era nicăieri. Acum suntem cam pe acolo pentru că ne tolerăm unii cu alţii, dar nu ne respectăm. Universitarul clujean a catalogat lucrarea Uitaţi în Inima României ca fiind una de istorie a relaţiilor interetnice dar şi despre poziţionarea autorităţilor vizavi de această “toleranţă”.

Din iunie 2014, domnul Dan Tanasă este preşedinte-fondator al Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), asociaţie care militează pentru promovarea valorilor specifice oricărei societăţi democratice: libertate, democraţie, egalitate, demnitate umană şi drepturile omului. ADEC s-a implicat activ în apărarea demnităţii umane şi a drepturilor omului în cazul cetăţenilor români din interiorul graniţelor României care se află în dificultate sau care riscă să-şi piardă identitatea precum şi în cazul comunităţilor de români din jurul graniţelor României care au nevoie de ajutor pentru a-şi păstra identitatea românească. ADEC a militat în permanenţă pentru promovarea valorilor europene, a dialogului interetnic şi interconfesional şi pentru sprijinirea sistemului juridic în vederea creşterii încrederii cetăţenilor în statul de drept bazat pe dreptate socială.

Candidatura jurnalistului Dan Tanasă respectă integral prevederile Art. 23 alin. 3 litera d) din O.U.G. nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, act normativ care reglementează foarte clar următoarele cerinţe: candidaţii pentru postul de membru în Colegiul Director al CNCD trebuie să aibă “o activitate recunoscută în domeniul apărării drepturilor omului şi combaterii discriminării”. Această prevedere legală imperativă şi singura relevantă în domeniul de activitate al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării reprezintă un argument hotărâtor pentru validarea mandatului de membru în Colegiul Director al CNCD a jurnalistului Dan Tanasă.

Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş îşi exprimă încrederea că, de această dată, parlamentarii români vor trece peste interesele de partid, acordând prioritate interesului naţional, dând un semnal clar de solidaritate cu românii numeric minoritari, din judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş, prin validarea mandatului de membru în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a jurnalistului Dan Tanasă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Păi bine bre, generalii cu pensii nerușinate care il girau,. acum il propun ? Dar are ăsta competența de a face ceva util ?/ Pricepe el real niște evenimente ? Sau deja sunt sătuli și româniii de imbecilitățile sale și vor să-l ingroape intr-n post, de unde să nu poată decide singur și să facă neamul de rușine.. Se pare că nici judecătorii nu mai sunt dispuși la a face jocurile lui imbecile..deci in curând pică pe gura lui neagră puturoasă,. și se discreditează,..ceea ce discreditează și pe cei care-i țin spatele.. Nasol.

  2. Jurnalistul Dan Tanasă TREBUIE sa fie membru CNCD . Sunt din Moldova Românească de Nord si am facut armata in zona Harghita.
    Acolo am simțit pentru prima dată în viață pe propria piele aroganța și bătaia de joc- a ungurilor din România. Am avut un prieten ungur. Ceilalți 99% s-au purtat execrabil . Ca niște venetici-proprietari. Bine că am scăpat cu viață. Un coleg soldat român a fost împușcat de un ungur și trimis la spitalul din zonă. Mort după trei zile, am auzit că personalul de la spital a aflat că a murit din cauza plumbului din glonț.

  3. TANASA..?apreciez nationalismul moderat..!dar , de aici , pana la accese de isterie si trambitarea de fakeuri de dragul ” atentiei” este cale lunga ..! de aceea am sa-l cataloghez pe stimabilul drept ”scrotul lui Vadim ”.

  4. Ungurii care ne cunosc limba postează și ei cu nume românești, ca să înțeleagă tot cititorul cât de urât e Dan Tănasă.

  5. Cei care-l puneti la zid pe Dan Tanasa, ce ati facut concret pentru apararea romanilor si a romanismului ?! Cozile de topor, raman cozi de topor !

  6. Foarte de acord!Un bun roman!Ungurii trebuie sa inteleaga ca fara respect reciproc,nu exista convietuire!E timpul ca si Macaristanul sa acceada la civilizatie!

  7. Ce să-i ceri primatelor di india, dacă ei știu să producă nimicbun?

  8. @qwe: dar ce poti sa ceri unor viermi de stepa sau chiar din India, care pe deasupra se mai considera si ursi?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.