Scumpa noastră casă, tot mai scumpă!

Prețurile apartamentelor sunt în continuă creștere și au cunoscut o majorare și în luna mai, iar dintre marile orașe, cele mai mari majorări se observă în București și Brașov, în principal pentru proprietăți aflate în construcție sau recent finalizate.

Prețurile locuințelor din România s-au menținut pe o traiectorie general ascendentă și în luna mai, informează imobiliare.ro, care menționează că suma medie solicitată, la nivel național, de vânzători de apartamente (noi și vechi) s-a majorat cu 0,7% luna trecută, ajungând la un nivel de 1.406 euro pe metru pătrat util (față de 1.396 de euro pe metru pătrat util la finele lui aprilie).

Au fost majorări în cinci dintre cele șase mari orașe monitorizate constant, însă în Brașov și în București au fost consemnate cele mai semnificative majorări de preț. În aceste două centre regionale, curba abruptă de creștere a fost susținută în mod preponderent de segmentul rezidențial nou, putând fi explicată prin suplimentarea stocului locativ existent spre vânzare cu proprietăți aflate în construcție sau recent finalizate.

Pe parcursul lunii mai, apartamentele disponibile spre vânzare în București au înregistrat un avans general de 3,8%, de la o medie de 1.430 de euro pe metru pătrat util, până la 1.484 de euro pe metru pătrat. Pretențiile vânzătorilor s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate, însă într-o măsură sensibil diferită: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,9% (de la 1.402 euro pe metru pătrat, la 1.415 euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite au înregistrat o creștere de 6,6%, de la 1.448 la 1.543 de euro pe metru pătrat.

În orașul de la poalele Tâmpei, Brașov, indicele relevă, per ansamblu, un avans de 4,5% al prețurilor apartamentelor în luna mai, de la un nivel de 1.302 euro pe metru pătrat util, la 1.360 de euro pe metru pătrat. În momentul de față, un apartament în bloc vechi poate fi achiziționat, în medie, cu 1.284 de euro pe metru pătrat, anume cu 2,5% mai mult decât luna trecută (când ar fi costat 1.253 de euro pe metru pătrat). Pe de altă parte, o locuință nou-construită din Brașov are acum o valoare medie de listare de 1.474 de euro pe metru pătrat, în creștere cu 7% față de aprilie (de la 1.378 de euro pe metru pătrat).

În Cluj-Napoca, orașul de pe Someș, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat ușor, respectiv cu 0,4% în luna mai, acestea ajungând, în momentul de față, la o medie de 1.910 euro pe metru pătrat util (comparativ cu 1.903 euro pe metru pătrat la finele lui aprilie). În capitala Transilvaniei, prețurile au avut o evoluție diferită pe cele două segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,5% (de la 1.870 la 1.898 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile din ansamblurile noi au consemnat un recul de 0,8% (de la 1.937 la 1.921 de euro pe metru pătrat).

În orașul de la malul mării, Constanța, apartamentele disponibile spre vânzare au înregistrat, per ansamblu, un avans de 0,6% al valorii medii de listare, ajungând la 1.298 de euro pe metru pătrat util la finele lunii mai (față de 1.290 de euro pe metru pătrat, în aprilie). Și aici, prețurile au cunoscut evoluții divergente pe cele două segmente de piață analizate: apartamentele vechi s-au apreciat cu 2,2% (de la 1.281 la 1.309 euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite s-au depreciat cu 1,8% (de la 1.307 la 1.283 de euro pe metru pătrat).

În Iași, indicele a înregistrat, la nivelul întregii piețe, un recul de 0,3% în luna mai, de la o medie de 1.085 de euro pe metru pătrat util, la 1.082 de euro pe metru pătrat. În ultimele 31 de zile, prețurile locuințelor din blocurile vechi s-au diminuat cu 1,5%, de la 1.122 la 1.105 euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor nou-construite, pe de altă parte, a avut loc un avans de 0,9%, o asemenea unitate locativă ajungând să coste 1.068 de euro pe metru pătrat (față de 1.058 de euro pe metru pătrat la finele lunii anterioare).

În Timișoara, suma medie solicitată pentru un apartament s-a majorat cu 0,8% în cea de-a treia lună de primăvară, de la 1.324 la 1.335 de euro pe metru pătrat util, evoluții pozitive fiind consemnate pe ambele segmente de piață analizate. Apartamentele vechi disponibile spre vânzare pe piața timișoreană s-au apreciat cu 0,9% în ultimele 31 de zile, de la 1.323 la 1.335 de euro pe metru pătrat util. Locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale, pe de altă parte, au înregistrat un avans de 0,5%, de la 1.328 la 1.335 de euro pe metru pătrat util.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Super capcana in care sunt trasi viitorii proprietari! Semnezi actele, achiti mare parte din costul locuintei, dupa care, apar jegurile straineze si esti obligat sa pui casa la dispozitie „pretenilor si partenerilor plavanului de lux pe motiv NATO interese strategice”! Canci proprietate, canci casa, canci recuperare bani si ramai cu stres plus neajunsurile zilnic! Viata nu bate drepturile partenerilor si pretenilor, mai curand te pune la pamant pe tine omule de buna credinta!

  2. Prețurile cresc și salariile stau. Deci treaba e din ce în ce mai bine. Dacă românii au avut o brumă de speranță că țara asta mergea într-o direcție bună acesta se duce de la o lună la alta. Muncă ieftină, prețuri mari, pensie la sf așteaptă, terenuri vandute, resurse la fel. Suntem în cădere liberă.

  3. Cumpără rumânii „căși” că „e proaspete” și se vinde. Au salarii mari 1400LEI -2500LEI „pă lună”. Cică 60% din salariații României nu-și permit nici măcar luxul unei chiri la o garsonieră mizera, atunci cine cumpără „căși” și pentru ce dacă nu au cu-i sa le închirieze.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.