Se anunță prăbușirea stângii radicale din Europa

Partidul Popular din Spania își consolidează avansul în sondaje înaintea alegerilor parlamentare din decembrie. Stânga radicală spaniolă, partidul Podemos, și partidul de centru-dreapta Ciudadanos sunt în cădere libera, iar presa spaniolă salută această evoluție și revenirea la bipartdism.

Creat în februarie 2014, partidul antisistem Podemos a avut o creștere spectaculoasă în sondaje, ajungând în ianuarie 2015 la 23,9% din preferințele de vot. Acum, partidul condus de tânărul Pablo Iglesias s-a prăbușit la doar 15,7%. Formațiunea intrase pe panta descendentă încă din luna aprilie, când înregistra în sondaje doar 16,5%. O involuție asemănătoare și pentru mișcarea cetățenească Ciudadanos, care acum se află la 11,1%.

În ciuda reculului din primăvară, cele doua partide au reușit să câștige multe mandate de consilieri și primari la alegerile municipale din luna mai. Tocmai aceste victorii au dus însă la prăbușirea în sondaje, consideră presa spaniolă. Exercițiul puterii pare să fi erodat imaginea celor două partide antisistem. Potrivit cotidianului ABC, cele două partide tradiționale din Spania (Partidul Popular și PSOE, socialist) cumulează acum 53,1% din voturi, în timp ce Iglesias și Rivera (liderii celor doua partide antisistem) nu au împreună decât 26,8%.

”Podemos se dezumflă, Ciudadanos stagnează, iar bipartidismul revine”, scrie El Mundo, adăugând că ”votul util și frustrarea alianțelor resuscitează bipartidismul. Regruparea voturilor pentru principalele blocuri – dreapta și stânga – este o constantă istorică în Spania de la inceputul tranziției”, scrie cotidianul de centru-dreapta. Publicația scrie că actuala evolutie politică se datorează temerii repetării scenariului din Grecia, dar și radicalizării unor alesi din rândul celor două partide, fapt care favorizează Partidul Popular.

Faptul că ”revine bipartidismul căruia i se scrisese necrologul” este o veste bună și pentru cotidianul La Razon, care scrie că politica guvernului condus de populari dă rezultate economice bune, un fapt care este un balon de oxigen nu numai pentru putere, ci și pentru PSOE.

Cotidianul de centru-stânga El Pais nu laudă deloc realizările guvernului conservator si atrage atenția că popularii de la putere nu vor obține decât 28% din voturi și nu vor putea guverna singuri. Într-un asemenea caz, arată sondajele, electoratul favorizează varianta unei mari coaliții între cele doua partide tradiționale. 40% dintre alegători se pronunță în favoarea acestei alternative.

Înainte de alegerile din Grecia din februarie 2015 si victoria Syriza, liderii Podemnos i-au susținut pe stângiștii de la Atena. ”Cred că victoria Syriza va aduce ceva nou pe scena politica a Greciei – vor avea un prmier al Greciei în adevăratul sens al cuvântului, nu un delegat al Angelei Merkel ale cărui interese să fie mai presus decât cele ale țării și poporului”, spunea Pablo Iglesian în ianuarie. Numai că între timp guvernul Tsipras a impus măsuri de austeritate și mai dure decât cele decise de guvernele anterioare la poresiunea creditorilor, iar Syriza s-a cufundat într-un conflict politic intern între aripa moderată și cea radicală, care îl acuza pe premier de trădare.

Este motivul pentru care Podemos a început să se distanțeze de camarazii din Grecia. ”Spania nu este Grecia…Grecia și Spania sunt diferite economic și sunt în situații care reclama strategii economice diferite”, spune Nacho Alvarez, eminența cenușie în materie economica a celor din Podemos. ”Podemos și Syriza au abordari economice diferite”, a spus el.

Pablo Iglesias a condamnat dur acordul la care au ajuns guvernul Tsipras și creditorii, pentru că Grecia să rămână în zona euro. ”Acest acord nu a fost semnat pentru a rezolva problemele economice ale Greciei”, a spus și Alvarez. Se pare însă că toate aceste încercări de distantare față de Syriza nu au dat rezultatul scontat, iar electoratul spaniol începe să întoarcă spatele stângii radicale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.